yeni başkanı kim olacak? | " /> yeni başkanı kim olacak? | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD'ın yeni başkanı kim olacak?

30 Ekim 2009 13:25 tsi
TÜSİAD'ın yeni başkanı kim olacak? Mustafa V. Koç, Fortune Türkiye Dergisi'nin, Kasım 2009 sayısında yer alan röportajında, Türkiye'de işlerin, 2010 senesinin ortasıyla birlikte normal seviyesine döneceğini tahmin ettiğini belirtti.

Türkiye'nin bugün normalde yüzde 5-6'lık bir büyüme ivmesi kazanmasının gerek işsizliği önleme açısından gerekse ekonomiyi belirli bir düzeyde tutabilme açısından çok önemli olduğuna değinen Koç, sürdürülebilir bir büyümenin şart olduğunu vurguladı.

Hükümetin başta krizi Türkiye'yi etkilemeyeceği gibi bir algılamaya sahip olduğunu belirten Koç, Hükümetin bu durumun hiç de düşündükleri gibi olmadığını daha sonradan gördüğünü ifade etti.


IMF ANLAŞMASI

Mustafa V. Koç, şunları kaydetti:

"Çünkü bugün neredeyse yüzde 100 Batı'ya entegre olmuş ve dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak, Türkiye'nin etkilenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Ama şimdi gerekli önlemler alınıyor ve ne gerekiyorsa onu da yapıyorlar. Ali Babacan zaten daha önceden de ekonomiden sorumlu Devlet Bakanıydı. Kendisi bütün konulara yeterince vakıf. Orta Vadeli Planı da açıkladılar. Tahmin ediyorum, dış kaynaklı birtakım görüşmeler de oluyor. Dolayısıyla, (hadise kontrol altında) diyebilirim.

IMF anlaşması şimdiye kadar yapılmadı, bir şey olmadı. Ama şimdi herhalde bildikleri bir şey var, devamlı görüşme halindeler çünkü. Türk ekonomisi bu saatten sonra sıkıntı falan da yaşamaz. Ama başta olsaydı borsa bu kadar düşmez, dolar da çıkmazdı, daha iyi olurdu." .


DOĞAN GRUBU'NUN VERGİ CEZASI

Mustafa V. Koç, "Gündemden düşmeyen bir konu, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezası. TÜSİAD'ın Doğan Grubu'na gerekli desteği verdiğini düşünüyor musunuz? Koç Holding olarak üzerinizde siyasi bir baskı hissettiğiniz hiç oldu mu?" sorusuna karşılık da şunları ifade etti:

"TÜSİAD gerekli desteği veriyor Doğan Grubu'na. Bu tip keyfi uygulamalar olmamalı, çünkü çok sübjektif bir karar bu. Bundan iş dünyası gayet rahatsız. 'Bağımsız bir gelir idaresi' dedik durduk. Bunu tabii ki siyasi irade seçecek ama ondan sonraki uygulamaların gerçekten de bağımsız olması lazım. Bunun ne kadar bağımsız olduğu sorgulanıyor bugün. Bizim bütün derdimiz bu. Bununla birlikte, siyasi bir baskı hiç hissetmedik üzerimizde.

Şartlar çok değişti. 200 üyeyle başladı, gittikçe büyüyen bir kurum oldu TÜSİAD. Tabii ki tekrar kendini sorgulamalı, birtakım paradigmalara dikkat etmeli. Belki daha katılımcı, aidiyet duygusunu daha yukarıya çıkaran bir kuruluş olabilir ama TÜSİAD'ın ağırlığının azalması gibi bir durum söz konusu bile olamaz. İşin içinde olan bir insan olarak, buna kesinlikle katılmıyorum. Bugün milli ekonomide yarattığı katma değer, dışarıdaki itibarı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegre olmasında sağladığı katkılar düşünüldüğünde hakikaten de Türkiye'nin en önemli sivil toplum örgütüdür TÜSİAD. Bunu kimse tartışamaz. Birtakım şeyleri değiştirebilir miyiz? Kesinlikle yapabiliriz. Bunların üzerinde de çalışıyoruz. Üyelerle daha fazla ilişki içindeyiz. Onların görüşlerini daha çok alıyoruz. Aldığımız geri bildirimlerle de birtakım değişikliklere gidilecek. Türkiye'de en kolay şey TÜSİAD'ın üzerinden siyaset yapmak. Söylenenlere kulak asmamamız ve işimize bakmamız lazım."


TÜSİAD SEÇİMLERİ

Mustafa V. Koç, TÜSİAD başkanlığı için bir adayı olduğunu, ama onun şu anda kim olduğunu söyleyemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rahmetli Sakıp Bey, kendi başkanlık döneminde hakikaten çok iyi bir kariyer planlaması yapmıştı ve 15 sene hiçbir problem yaşanmadı. O zamanki genç adaylar arasından bir seçim yapılmıştı. Cem Boyner 35, Ömer Dinçkök 40 yaşındaydı. Eskiden daha kolaydı. Şimdi şöyle bir durum var, muhabir kuruluşlarımız var, Confindustria, CBR gibi. Buralarda başkan semboliktir ve genel sekreterlik işi götürür. Ama şark kültüründe böyle değil. Ankara'da herkes başkanı görmek istiyor haklı olarak. Bu neredeyse tam gün çalışmayı gerektiren bir görev haline geliyor. Ama TÜSİAD tabii ki başkanını bulacak sonunda."

AA 



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs