En Sıcak Konular

Doğalgaz fiyatları işte böyle ikiye katlanıyor

30 Ekim 2009 13:02 tsi
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla gözler doğalgaz faturalarına çevrilirken, Zaman'ın ulaştığı kaynaklar doğalgaz fiyatlarındaki ilginç gerçeği ortaya çıkardı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu'nun raporuna göre Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (Botaş), en pahalı doğalgazı Rusya ve İran'dan alıyor. En ucuz gaz ise son günlerde tartışma konusu olan Azerbaycan'dan geliyor. Kamu şirketi Botaş, 1 metreküp doğalgaza ortalama 36 kuruş ödedi. Bu rakama Botaş ve dağıtım şirketi paylarıyla Maliye'nin aldığı ÖTV ve KDV'nin eklenmesi sonucu nihai tüketici fiyatı belirlendi. Buna göre 36 kuruşa alınan doğalgaz İzmit'te konut abonelerine 63,7 kuruştan, İstanbul ve Ankara'da ise 62 kuruştan satıldı. Gazın alım fiyatıyla tüketicilere satış fiyatı arasındaki yüzde 76 artış dikkat çekiyor.

Doğalgaz fiyatları, 'ticarî sır' olduğu gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıyor. Bu sebeple özellikle kış aylarında kabarık faturalar sebebiyle doğalgaz alım fiyatları merak edilirken, konuyla ilgili enerji yönetimi sadece "Anlaşmalarda yer alan formüle göre fiyat belirleniyor." açıklamasını yaptı. Konunun kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldığı dönemde Zaman Gazetesi 1 Şubat 2006'da ilk kez gaz alım fiyatlarını açıklamıştı. Konu 'İşte belgesi: Rus gazına 243, İran'a 236 dolar ödeniyor' başlığıyla manşetten duyurulmuştu. Zaman, şimdi de doğalgaz alımı yapılan bütün ülkelerle ilgili fiyatlara ulaştı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu (YDK) Raporu'na göre doğalgaz pazarını elinde bulunduran kamu şirketi Botaş, önceki yıl 1 metreküp doğalgaza ortalama 36,2 kuruş ödedi. 2007'de Rusya'dan alınan gaza 1 metreküp için ortalama 37,3 kuruş ödeme yaptı. Aynı miktar için İran'a ödenen para ise 37 kuruş oldu. Sıvılaştırıldığı için pahalı olarak bilinen LNG için Cezayir ve Nijerya'ya ise ödenen para 29,3 kuruş. Azerbaycan ile yapılan anlaşmaya göre ise gazın ilk yıl için bin metreküpüne en fazla 120 dolar ödeniyor. Anlaşmaya göre sonraki yıllar için fiyat müzakerelerle belirlenecek. Azerbaycan-Türkiye arasındaki fiyat görüşmeleri halen devam ediyor. Botaş, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya'dan LNG olarak gaz ithalatı yapıyor. Şirket önceki tüketim döneminde toplam 35,8 milyar metreküp gaz ithal etmişti. Gazın yarıdan fazlası Rusya'dan temin ediliyor.

Botaş, sıvılaştırılarak tankerlerle taşınan ve pahalı satılan LNG'yi boru hatlarıyla taşınan gaza göre ucuz almaya başladı. Sebebiyse, Sonatrach (Cezayir) ve Nijerya LNG Ltd (Nijerya) şirketleriyle yapılan fiyat revizyonu görüşmelerinde önemli avantaj sağlaması. Başbakanlık raporuna göre Botaş ile Cezayirli şirket arasında yapılan görüşmeler sonucunda Ekim 2000'de fiyat formülünde değişikliğe gidildi. Böylece, ham petrolün varili 50 dolar olması halinde LNG fiyatı için yüzde 0,66 indirim yapılacak. Fiyat 30 dolara düşerse herhangi indirim veya artış olmayacak. Ham petrolün varili 50 doları geçmesi halinde ise yüzde 0,89 ile 4,20 oranında indirim uygulanacak. Nijerya ile Kasım 2000'de yapılan fiyat revizyonunda ise formül petrol fiyatlarının yükseldiği dönemde alıcıyı koruyan bir yapıya kavuşturuldu. Botaş'ta son yıllarda fiyatların artış göstermesi sebebiyle Nijerya'dan fiyat revizyonu talebinde bulunmadı.


zaman
 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs