En Sıcak Konular

'Geleceği birlikte şekillendireceğiz'

30 Ekim 2009 12:49 tsi
'Geleceği birlikte şekillendireceğiz'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Irak'ın Basra kentine giden Davutoğlu, Irak Ticaret Bakanı Safaeddin Safi ve Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkler ve Iraklıların asırlardan beri birlikte yaşadıklarını, geleceklerini de birlikte şekillendireceklerini belirtti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Irak'ın Basra kentine gelen Davutoğlu, Irak Ticaret Bakanı Safaeddin Safi ve Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, bugünün "Iraklı kardeşleriyle birlikte kutlanan bir kucaklaşma ve bayram günü" olduğunu kaydetti. Türkler ve Iraklıların asırlardan beri birlikte yaşadıklarını, geleceklerini de birlikte şekillendireceklerini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin Irak'ın refah ve huzurunu kendi refah ve huzuru gibi gördüğünü belirtti.

"Eğer Irak'ın güneyindekiler refah ve huzur içinde olmazsa, Türkiye'nin kuzeyindeki ya da herhangi bir bölgesindeki insanların da refah ve huzur içinde olamayacaklarını" söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra da bunun için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bizler Basra'ya gelen ilk yabancı dışişleri bakanı ve ticaret bakanıyız. Bundan iki hafta önce Bağdat'ta 48 anlaşma imzaladık. Ama bu anlaşmaları sadece imzalamak önemli değil, hayata geçirmek de önemli. Bunun için bir an önce Irak'ın çeşitli kentlerini gezerek uygulama alanlarını araştırmak istedik. Bu kez de 80 iş adamı ve 20 gazeteci ile Basra, Erbil ve Musul'a gideceğiz. Bu ilk ziyaretimiz, ama inşallah son ziyaretimiz olmayacak."


BASRA BAŞKONSOLOSLUĞUNUN AÇILIŞI


Davutoğlu, bugün Türkiye'nin Basra Başkonsolosluğunun açılışını yapacaklarını belirterek, "Başkonsolosumuz Ali Rıza Özcoşkun. Ama bundan sonra onun adı Ali Rıza El Basri'dir ve onun memuriyeti Türk Dışişleri Bakanlığında olabilir, ama bundan sonraki temel görevi Basra halkının da refahı için çalışmaktır" diye konuştu.

"Size Türkiye'den 72 milyondan selam getirdim" diyen Davutoğlu, "İnşallah bundan sonra Basra'dan yola çıkan bir yolcu, selametle İstanbul'a kadar gidebilecek. Son terör saldırılarından ölenlere rahmet, ailelerine de baş sağlığı diliyorum. Irak'ın geleceği çok parlaktır. Bugünler zor günler ama geçecek. Irak iyi yetişmiş insanı, doğal zenginlikleri ve Mezapotamya'nın zenginlikleri ile geleceğin yükselen yıldızı olacak. Türk kardeşleriniz her zaman iyi ve kötü günde sizin yanınızda olacaklar ve Türkiye Irak işbirliği bütün bölgenin kaderini olumlu yönde değiştirecek" dedi.

Irak Ticaret Bakanı Safi de konuşmasında, Davutoğlu ve Çağlayan'ın "Irak'ın iki dostu" olduğunu belirterek, "Daha iki hafta önce buradalardı ve kısa bir sürede yeniden ziyaret etmeleri bu dostluklarının bir göstergesi. Türkiye-Irak ilişkileri her alanda iyi düzeyde ve bu tarihi ziyaretle ilişkiler daha da gelişecek" dedi.

Basra Valisi Meyyah da iki ülke arasında ilişkilerin tarih boyunca hep iyi olduğunu ve iki halkın aynı siperlerde birlikte savaştıklarını söyledi.

"Irak'ın ve özellikle de Basra'nın yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu" belirten Basra Valisi, Iraklılar ve Türklerin el ele vererek terörün üstesinden gelmesi gerektiğini kaydetti.

Meyyah, Türkiye'nin hep Irak'ın yanında olduğunu söyledi ve bundan dolayı teşekkür etti.


aa



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,210 µs