En Sıcak Konular

Yıkıyor mu? Tutuyor mu?

30 Ekim 2009 12:48 tsi
Yıkıyor mu? Tutuyor mu? Hala Obama'dan şüpheniz var mı? iyibilgi Ankara

Henüz hiç kimse, Washington’un, pardon Beyaz Saray’ın İsrail’i iyice sıkıştırmaya başladığı konusunda “emin” değil.

Esasen sıkıştırıp sıkıştırmadığı konusunda da emin değil. Oysa çok belli ki hem ABD iç politikası açısından hem de Ortadoğu politikaları açısından Tel Aviv hayli baskı görüyor.

Üstelik bunu en iyi yine İsrail biliyor. Kaldı ki Türkiye ile kopmayan ama soğuyan ilişkilerinin önemli bir boyutu da burada gizli.

Yeni Obama yönetiminin İsrail’e gösterdiği tolerans (!), önceki başkanların bütününden çok farklı. Zaten bu şüphe, Obama daha seçim kampanyaları yürütürken dahi İsrail’de tartışılıyordu.

Bugün ise İsrail bölgede ve hatta dünyada ne kadar yalnız kaldığının hesaplarını yapıyor. Örneğin Ankara’nın sık sık İsrail’e yönelik açıklamalar yapması, Araplar’ı bile şaşırtıyor.

Kimi ABD yanlısı veya şöyle söyleyelim, ABD sutresinin ardına saklanan Araplar, Türkiye’nin Ortadoğu denklemlerindeki yeni yerini hazmetmekte zorlanıyorlar.

Ve soru eninde sonunda gelip yine ABD yönetiminin İsrail’e nasıl baktığının anlaşılmasına dayanıyor. Esaser süreci okuyanlar açısından burada sorun yok.

Fakat ABD-İsrail ilişkileri o kadar derine nüfuz etmiş ve o kadar tarihi boyutu olan bağlar ki, hani kopmasa bile gevşemiş olabileceğine pek ihtimal verilmiyor hala.

Oysa bunun ABD’da sosyolojik bir karşılığı da mevcut. İşte somut bir örnek.

“Amerika'da İsrail'in en büyük destekçilerinden biri olarak bilinen Yahudi-Amerikan Teşhirle Mücadele Kurumu yaptığı anketle Amerikalıların yüzde otuz üçünün Amerika'nın İsrail'e destek vermesinin Amerika'ya yönelik saldırı ihtimallerini artırdığını düşündükleri, bu nedenle de İsrail'e desteğin kesilmesini istedikleri ortaya çıktı.”

Oldukça yeni tarihli bu kamuoyu araştırması manidar olmak zorunda. Çünkü bugüne değin pek emsali bulunmuyor. Üstelik aynı anket Amerikalıların % 15’inin Filistinlilere sempati duyduğunu gösteriyor ki… İlginç tabii.

Amerikalıların üçte biri belki İsrail’e desteğin kesilmesini istemeleri büyük oran sayılabilir ama dahası da var. Geri kalan üçte iki de, “Amerika'nın, Siyonist varlığı desteklemesi nedeniyle saldırıların daha çok hedefi haline geldiğini ifade etti.”

“Yahudi-Amerikan Teşhirle Mücadele Birliği”nin verdiği bu rakam yüzde 64! Tabii İsrail’le ilişkinin kopması hala mümkün değil. Yüzde 61, İsrail'e desteğe devam diyor.

Peki ya politik açından durum: Bu ankete göre yüzde 46 ABD’li BArack Obama'nın Siyonist varlık ve işgal altındaki Filistin'e yönelik siyaset uygulamalarını onaylıyor!

İşte bu çok manidar ve önemli. Zira bu rakam, Obama’nın şu an yüzde 48-50 seviyesindeki destek oranına da yakın ki, “değişimin” bir parçası da  buradan okunabilir.

Bu tür kamuoyu anketleri yeterince objektif yapıldığında, siyasi yönetimin politikalarının izdüşümü sayılabilir.

Ancak Beyaz Saray hala çok dikkatli olmak zorunda. Çünkü hem ülkede hem de Washington’da önemsenmesi gereken bir Yahudi gücü bulunuyor.

Bu da özellikle Ortadoğu’nun yeni dengelerini bir türlü anlayamayan ülkelerin ve kesimlerin uzak görüşlülüğünü daha da daraltıyor!



Bu haber 1,647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs