yaptırım mı? | " /> yaptırım mı? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye yaptırım mı?

30 Ekim 2009 11:10 tsi
Türkiye'ye yaptırım mı? ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon sözcüleri, İran'la yaptığı anlaşmalardan dolayı Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına yönelik sorulara kaçamak cevaplar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, İran'la anlaşma imzalayan Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını ilişkin bir soru üzerine, "Biz (İran'la) ilişki kurulması yöntemini takip ediyoruz. Fakat seçeneklerimizi de (İran konusunda) açık tutuyoruz. Bu seçeneklerin neler olacağını ilişkin detay vermeyeceğim." dedi. Kelly, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ı ziyaret etmesi ve anlaşmalar imzalamasını değerlenirdi. Kelly, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan İran'daydı ve değişik anlaşmalara imza attı. Aynı zamanda İran'ın barışçıl nükleer enerjiye hakkı olduğunu söyledi. Ayrıca değişik anlaşmalar var iki ülke arasında. Erdoğan'ın Washington'a da gelmesi bekleniyordu; ancak seyahat ertelendi. İran ve Türkiye arasındaki bu anlaşmalara ilişkin herhangi bir reaksiyonunuz var mı?" sorusu üzerine, anlaşmaya ilişkin detayları bilmediğini ifade etti. "Şimdiye kadar söylediklerimizi söyleyeceğim." diyen Kelly, İran'ın barışçıl amaçlı nükleer enerji programı hakkına itiraz etmediklerini belirtti.

BU İRAN VE TÜRKİYE ARASINDA

İran'ın yapması gereken şeyin, bu programın doğası hakkında uluslararası kamuoyunda oluşan gerçek ve haklı endişelere cevap vermek olduğunu söyleyen Kelly, "Aynı zamanda daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var. İran uluslararası kamuoyunda bu programın doğası ile ilgili olarak güveni arttırmalı. Erdoğan'ın ziyareti ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip değilim." diye konuştu. Kelly, "Dolayısıyla, özetle İran ve Türkiye arasındaki anlaşmaları destekliyorsunuz?" sorusunu ise "Bu konu iki ülke arasındaki bir konudur. Bizim ve uluslararası kamuoyunun pozisyonu nettir: İran programını daha şeffaf hale getirmek için daha fazlasını yapmalı." şeklinde cevaplandırdı.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM

Hindistan asıllı gazeteci basın toplantısının sorunda yine Türkiye konusunu gündeme getirerek, "Anladığım kadarıyla, siz İran'a İran firmalarına veya onlarla iş yapan, onlara yardım edenlere yaptırım uygulanmasından bahsediyorsunuz. Fakat şimdi bu iki ülke arasında...İran gazı milyarlarca dolar karşılığı Türkiye'ye akacak. Bunu destekliyor musunuz?" diye sordu. Soruya kaçamak yanıt veren Kelly "Bizim yaklaşımımız iki taraflı. Birini, İran'la ilişki kurmak, konuşmak, uluslararası kamuoyunun, İran'ın ve insani gereksinimleri karşılayacak bir yaklaşım ortaya koymak şeklinde ifade ettik. Aynı zamanda bizim baskı yöntemi olarak nitelediğimiz, içinde bize çok sayıda seçenek sunan yol var. Biz ilişki kurulması yöntemini takip ediyoruz. Fakat seçeneklerimizi de açık tutuyoruz. Bu seçeneklerin neler olacağını ilişkin detay vermeyeceğim." diye konuştu.

PENTAGONDAN İRANLA ANLAŞMAYA TEMKİNLİ YAKLAŞMA

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell de Türkiye'nin İran'la anlaşma imzalamasının kendileri açısından sorun olup olmadığını ilişkin bir soruya cevap vermekten kaçındı. Türkiye'nin İran'la anlaşma imzalamasına temkinli yaklaşan Pentagon'un sözcüsü, "Türkiye Başbakanı Erdoğan İran'daydı. Askeri açıdan, bir sorun var mı sizin için? Anlaşma imzalandı. Aynı zamanda bazı askeri türden anlaşmalar da olabilir" yönündeki soruya, "Türkiye ve İran ilişkisi... Senin (soruyu soran gazeteci) için bir şeyim yok. Üzgünüm." diye yanıt verdi.

Cihan



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs