En Sıcak Konular

Rum petrolünde İngiliz parmağı!

0 0 0000 00:00 tsi
Rum petrolünde İngiliz parmağı! Kıbrıs Rumlarının petrol üzerine Mısır’la yaptığı anlaşma, Kıbrıs sularında nerede petrol ve hatta doğalgaz olduğunu gösterdi. Ancak ilginç olan şu ki, bu petrol ‘noktaları’ bir başka ülkenin ‘karasularında’ gibi! Anlaşılan o

Kıbrıs’ın Rum kesiminin adanın sularında petrol arama ve çıkarılmasına ilişkin Mısır’la işbirliği aramasının ilginç sonuçlarından birisi de, özellikle güney bölgesinde petrol olduğuna ilişkin kanaati güçlendirdi.

Aslında “kanaat” demek bile hatalı. Zir neredeyse kesin. Ancak bu açıklamaların yarattığı sansasyon yüzünden pek görülmeyen önemli noktalar bulunuyor bu dosyanın içinde. Bir tanesi adanın çevresinde nerelerde petrol ve büyük olasılıkla doğalgaz yataklarının bulunmasıysa, diğeri de bu noktaların “tam nereye denk geldiği”.

Bu noktaların iyi anayliz edilmesi, meselenin politik açılımlarının ardında ne tür bağlantılar olduğunu da biraz daha billurlaştırıyor.

Ağratur ve Dikelya…

Birinci petrol bölgesi güneydeki bir petrol yatağı. Tam “Ağratur’un açıklarına” denk geliyor. Rum kesiminin karasularında ama.. Ağratur İngiliz egemen bölgesi! Yani petrol orada. İkinci bölgeye gelince.. Orasıda Gazimağusa’nın karşısı. Yani KKTC karasularında. Tesadüfe bakın ki burası da İngiliz egemen bölgesi “Dikelya”nın tam karşısı!

Doğal olarak ilk akla gelen İngliizlerin buraları sanki petrole göre seçmiş ve yerleşmiş olmaları. Hatta daha 1960’lı yıllarda İngilizlerin bu üsleri seçerken işin biraz da bu yönüne bakmış olmaları ihtimal dahilinde. Kıbrıs meselesi konusunda uzman olan Hasan Ünal’a göre, “bu elbette şüpheli bir durum. Tabii bunun böyle olduğunu kesinlikle söylemek zor. Buradaki petrolün miktarı konusunda uluslar arası firmaların ajanslara verdiği ilk notlar yaklaşık 500 milyar dolarlık bir miktarı öngörüyor.”

İsrail ve İngiltere ruhsatları…

Ünal’a göre Rumların izlediği strateji de şu; “Türkiye’nin mevcut AB süreci içinde kendilerine fazlaca ses çıkarmayacağı esasına dayanıyor. Türkiye’nin birkaç göstermelik bağırıp çağırma girişiminden sonra konuyu unutup, ayrıca AB’nin Türkiye’yi susturmak için devreye gireceğini düşünüyorlar. Bir başka Rum taktiği de, petrol arama ruhsatlarını İngiliz ve İsrail şirketlerine vererek o devletlerin kendi lehlerinde bir tutum alacağını hesaba katmaları!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs