En Sıcak Konular

İsrail o kazıyı durdurdu!

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail o kazıyı durdurdu! İsrail'in el-Aksa'da başlattığı kazı çalışmalarını gelen tepkiler üzerine duruduğu bildirildi

Harem'üş-Şerif etrafında İsrail tarafından başlatılan ve Filistinlilier ile Müslümanların tepkisini çeken hafriyat çalışmaları durduruldu.

Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski, Ağlama Duvarı ile Harem'üş-Şerif'i birbirine bağlayan Farslılar Yolu (Magrip Kapısı) üzerindeki çalışmaların askıya alındığını söyledi. İsrail kabinesi ise çalışmaların başladığı geçen haftadan bu yana oluşan tepkilere ve hafriyat bölgesinde çıkan olaylara rağmen dün gerçekleştirdiği toplantıda çalışmalara devam kararı almıştı.

Belediye Başkanı Uri Lupolianski, çalışmaları özellikle Filistinlilerin hafriyat planlarını incelemesi ve itirazlarını iletmesi amacıyla askıya aldıklarını söyledi. Filistinliler, çalışmaların kendilerine danışılmadan başlatıldığını ve Mescid-i Aksa temellerine zarar vermeye, tarihî hatta camiyi yıkmaya yönelik olduğunu öne sürüyor.

İsrail ise böyle bir tehlikenin olmadığını, çalışmaların amacının eski toprak yolu onarmak olduğunu ve geçen Salı başlayan çalışmalardan Filistinlilerin haberdar edildiğini savunuyor.

Çalışmaların başlamasının ardından birçok ülke çalışmaları kınamış ve İsrail'den bu çalışmaları durdurmasını istemişti. Geçtiğimiz hafta Cuma günü de çalışmaları protesto eden Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında Harem'üş-Şerif etrafında çatışmalar yaşanmıştı.

Olaylarda 20 Filistinli ile 15 İsrail polisi yaralanmıştı.

Olayların ardından hafta sonunda protestoları önlemek amacıyla Kudüs'de 2 binden polis görevlendirilirken Filistinliler de 3. İntifada uyarısında bulunmuşlardı.

İsrail'de dün toplanan kabine de çalışmalara devam kararı almış; Başbakan Ehud Olmert de hafriyat çalışmalarının devam edeceğini ve bu çalışmaların tehlikeli bir yapıyı onarmaktan ibaret olduğunu söylemişti.

1996'da İsrail'in Harem'üş-Şerif altındaki bir tünele yeni bir çıkış açması ile başlayan çatışmalarda 80 kişi ölmüştü. 2000 yılındaysa dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron'un buraya yaptığı bir ziyarete tepkiler, Filistinlilerin İkinci İntifada hareketini başlatmasıyla sonuçlanmıştı.

dünyabülteni



Bu haber 183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs