En Sıcak Konular

'Bu anayasa değişmeli'

29 Ekim 2009 20:45 tsi
'Bu anayasa değişmeli' !982 anayasası konusunda TBMM Başkanı Şahin'den çarpıcı değerlendirmeler: 82 anayasası, 1921 ve 1924 anayasalarının gerisinde...

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 1982 anayasasının, egemenlik anlayışı konusunda, 1921 ve 1924 anayasalarının gerisinde olduğunu belirterek, o dönemlerin anayasalarındaki egemenlik anlayışına günümüzde ihtiyaç olduğunu söyledi   
 
Şahin, ''1921-1924 anayasalarındaki egemenlik anlayışına bugün ihtiyacımız olduğunu, onların çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Anayasa mutlaka değiştirilmeli" dedi.

TRT-TÜRK'ün, ilk Meclis binasından yayımlanan ''Masa'' adlı programına, canlı yayın konuğu olan Şahin, Meclisin kurulduğu ilk yıllarda çalışmaların yokluk ve imkansızlıklar içinde yürütüldüğünü anımsattı.

O dönem ile şimdiki dönem arasında yasama çalışmalarını karşılaştırdığını belirten Şahin, ''Biz birinci Meclisin performansının gerisindeyiz'' dedi.

Cumhuriyetin ve cumhuriyeti kuranların hedefleri olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

''Cumhuriyet kurulurken hangi hedefler ortaya konulmuştu ve biz bu hedeflerin neresindeyiz? Bunları da sorgulamalıyız.

Dünyada 16, Avrupa'da 6. büyük ekonomiyiz. Yeterli mi değil. Hedef, çağdaş uygarlığın önüne geçmek. Hedefimiz, Cumhuriyet'in 100. yılında yani 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alabilmek.''

Şahin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 86 yılda önemli mesafe aldığını ve alacağını belirterek, bu süreçte, halkın siyasetçilerden beklentisini dile getirdi.

Halkın, karşılıklı saygı çerçevesinde, ülke öncelikli düşünce yapısıyla hizmet beklediğini ifade eden Şahin, ''Halk, yöneticilerden bir an önce terörden bu ülkeyi kurtarmasını bekliyor. Terörle mücadele için 250 ile 300 milyar Dolar civarında para gitmiş. Bunları ülke ekonomisi için kullansaydık, daha ileride olurduk'' dedi.

-AB ÜYELİK SÜRECİ-

AB üyelik sürecinin 45 yıl öncesine dayandığını belirten Şahin, bu konuda önemli bir mesafe alındığını belirterek, Türkiye'nin artık ''işkence uygulanan ülkeler listesinde'' yer almadığını, demokraside iyi bir konuma ulaştığını söyledi.

Şahin, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili görevlerini yerine getirmeye çalıştığını ancak AB'nin bir çok bakımdan sözünü tutmadığını belirterek, bunları ilgililere de söylediklerini ifade etti.

Kıbrıs konusuna da değinen Şahin, ''Siz iki ayrı devletin olduğu bir adayı, sanki bir tek millet varmış gibi AB'ye aldınız. Sorunu aslında siz çıkardınız'' dedi.

Şahin, ''Ancak biz AB hedefinden vazgeçmiş değiliz. Çağdaş uygarlık seviyesini istiyoruz. En iyi demokrasi, en iyi insan haklarına ulaşmak istiyoruz. Hukukun üstünlüğünün en iyi uygulandığı ülke olmak istiyoruz'' diye konuştu.

-YASAMA ÇALIŞMALARI VE İÇTÜZÜK-

TBMM'nin, Anayasa ve içtüzük çerçevesinde görev yaptığını belirten Şahin, içtüzükteki bazı maddelerin, Meclis görüşmelerinde yasa çıkarmayı güçleştirdiğini ya da geciktirdiğini söyledi.

Şahin, Meclis çalışmalarının hızlandırılması için içtüzükte değişiklik yapılmasında yarar gördüğünü dile getirdi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

1921 ve 1924 anayasalarından örnekler veren ve 1982 Anayasası ile karşılaştıran Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı:

''1921-1924 anayasalarındaki egemenlik anlayışına bugün ihtiyacımız olduğunu, onların çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Anayasa mutlaka değiştirilmeli. O zor şartlar altında açılan ilk meclisin, 1921 Anayasası'nın egemenlik anlayışı ile 1982 Anayasası'nın egemenlik anlayışı karşılaştırıldığında, 1921 anayasasındaki anlayışın gerisinde olduğunu görüyorum.

İlk Meclisin mekanındayız, bu mekanda bunları söylemek zorunda kalığımız için üzgünüm. 1921-1924 anayasalarındaki egemenlik anlayışına bugün ihtiyacımız var.

Değişik gerekçelerin altına sığınmaya gerek yok. Herkes 'değişsin' diyor. Ben her türlü yardımı yapmaya hazırım. Yeter ki 'evet bunu yapalım' denilsin.''

aa



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs