En Sıcak Konular

Sorgulanan subaylar cuntacı kadroda

29 Ekim 2009 08:04 tsi
Sorgulanan subaylar cuntacı kadroda Kaos Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'le birlikte sorgulanan albaylarla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Ergenekon 3. iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan belgeler, 'örgüt üyeliği'nden sorgulanan muvazzaf subayların, daha önce de cunta faaliyetleriyle gündeme geldiğini gösteriyor.

Emekli denizci albay ve eski MİT mensubu Hüseyin Vural Vural'dan çıkan 'inceleme' başlıklı belgede Albay Çiçek'le birlikte sorgulanan denizci albayların ismi, eski bakan Hasan Celal Güzel'in deşifre ettiği cuntacı yapılanmanın içinde yer alıyor. Belgede, daha önce bu grubun içinde bulunmuş fakat sonradan itirafçı olmuş bir askerin Mayıs 1997'deki toplantıya ait notları da bulunuyor. Ekibin, TSK'nın eğitim birimlerinde kadrolaşmayı hedeflemesi dikkat çekiyor.

İddianame ve eklerindeki bilgilere göre; İşçi Partili Mehmet Adnan Akfırat'ın adresinde ele geçirilen ve Ergenekon iddianamesine giren "inceleme" isimli doküman, Hüseyin Vural Vural tarafından gazeteci Güler Kömürcü'ye gönderildi. Belgede "Ülke tehlikede, bunları durdurunuz" başlığı ile Mayıs 1997'de yapılan bir toplantının notları yer alıyor. Dokümanın ilginç ayrıntılarından birisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 'Mezhepçi yapılanma ve DHKP-C ile irtibatlı subaylar'la ilgili bir şemanın bulunması. Bu şemada Kaos Planı'nda imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek'le beraber sorgulanan bazı albaylar yer alıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında da gündeme gelen bu isimler şunlar: 'Dora Sunguray, İ. Koray Özyurt, M. Nuri Alacalı ve Tamer Zorlubaş.' O dönemde yüzbaşı olan bu ekibin liderliğini Sunguray'ın yürüttüğü belirtiliyor. Aynı listede, Tuğgeneral D.Ç. ismi DKK personel başkanı olarak kaydedilmiş. D.Ç., DSP-MHP-ANAP koalisyonu sırasında Türk Telekom'a yönetici olarak atanmıştı. Tuğgeneral A.G., Albay E.Ş., Albay M.K., Albay N.Ç., Binbaşı A.D. ve Üsteğmen A.G. de listede.

Notlarda, dönemin Genelkurmay Harekât Daire Başkanı Çetin Doğan ile dönemin Eğitim ve Okullar Daire Başkanı Volkan Kaplama arasındaki bir konuşma aktarılırken, toplantıya bazı albayların katıldığı belirtiliyor. Ege Ordu Komutanlığı'ndan emekli olan ve Ahmet Necdet Sezer tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne atanan Çetin Doğan'ın konuşmaları ile emir-komuta zincirindeki cuntacı kadronun geleceğine ilişkin öngörüler de dikkat çekiyor. Doğan'ın, Ergenekon sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın günlüklerinde 2004 yılında darbe konuşmasını bile hazırladığı iddia edilmişti.

"İnceleme" isimli dokümanın önemli bir özelliği de, dönemin cuntacı yapılanmasını şemalar halinde deşifre etmiş olması. Çetin Doğan'ın konuşmalarında adı geçen ve "bize yakın yahut bizden olanlar" şeklinde bahsedilen komutanların ortak özelliği eğitimci kadroda bulunmaları. Doğan, konuşmasında daha yukarı mevkilerde yer alanları prensip gereği söylemeyeceğini belirtirken, "Ne çok güçlü ne de güçsüzüz." ifadesini kullanıyor. Bu isimler arasında, dönemin Kara Harp Okulu komutanı Ş.K. ve Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı ve Batı Çalışma Grubu'nun kurucusu Korgeneral Ç.S.'nin Kuleli Askerî Lisesi ve Kara Harp Okulu gibi kurumlarda sorumlulukları bulunan bazı muvazzaf askerlerin olduğu ileri sürülüyor.

Şemalarda, 9 Şubat 1996 tarihli Ankara'da yapılan bir ev toplantısından bahsediliyor. Buraya katılan, dönemin Kara Harp Okulu idarecilerinden Caner A.'ya bağlı isimler sıralanıyor. Toplantının lideri olarak Mustafa S. ismi öne çıkarken, Metin S., Aytekin C., Hakan C., Bayram D., H. Hüseyin G., A. Yaşar B., Zafer K., Ali K., Erdal Y., Erkal Ş., Serdar Ş.'nin de cuntacılar arasında olduğu iddia ediliyor.

Zaman 

 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs