En Sıcak Konular

CIA notlarında Erdoğan şifresi

0 0 0000 00:00 tsi
CIA notlarında Erdoğan şifresi Bir CIA ajanının kimliğinin basına sızdırılmasıyla ilgili olarak "adaleti engellemek" suçundan yargılanan Bush'un yakını Lewis Libby’nin notlarında, "Erdoğan" ve "Türk Özel Güçleri" gibi ifadeler var. İşte o notlar...

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin eski Özel Kalem Müdürü olan Lewis Libby, Irak Savaşı’nın da mimarlarından biriydi.

CIA ajanı Valerie Plame’ın kimliğinin "bir intikam eylemi" olarak basına sızdırılması ile bağlantılı soruşturmada yalan beyanda bulunmakla suçlanan Lewis Libby’nin, adaleti engellemekten yargılandığı mahkemeye sunulan özel notlarında ilgi çekici ifadeler bulunuyor.

CIA dosyasını soruşturan özel savcı Patrick Fitzgerald’ın sunduğu notlarda Lewis Libby’nin "şifre" kullandığı görülüyor. Libby’nin bir notu aynen şöyle: "We need to be sure T< M gets info to Erdogan." Cümleyi, "Bilginin Erdoğan’a ulaştırılmasına emin olmalıyız" şeklinde çevirmek mümkün. Ancak bu şifreli ifadeyi çözmek mümkün değil. El yazısı ile Libby tarafından kaleme alınan bir başka cümlede ise, "Neil piece on Turkish Special Forces" deniliyor. Notların 2003 yaz aylarında kaleme alındığı belirtiliyor.

Plame’in eşi olan eski Büyükelçi Joseph Wilson, ABD devleti adına savaştan önce Nijer’e giderek Irak’ın bu ülkeden nükleer silah yapımında kullanılan malzeme alıp almadığını araştırmıştı. Wilson, sunduğu raporda, bu iddiayı destekleyecek "hiçbir bulguya rastlanamadığını" bildirmişti.

Ancak, Başkan George W. Bush, Ocak 2003’te Kongre’de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında aynı asılsız iddiaları yinelemiş ve Mart ayı sonunda da Irak savaşı başlamıştı.

Wilson, 6 Temmuz 2003’te New York Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Beyaz Saray’ı eldeki istihbaratı çarpıtmakla suçlamıştı. Bundan sekiz gün sonra da, Joseph Wilson’ın eşi Valerie Plame’in adı Washington Post gazetesinde yer almıştı. "Örtülü" CIA ajanlarının kimliğini açıklamak suç.

Özel Savcı Patrick Fitzgerald, birkaç yıl süren soruşturmadan sonra, Ekim 2005’te sadece Libby’yi suçladı. Washington’da geçen ay başlayan mahkemede, şimdiye kadar savcılık makamının sunuşu yapıldı. Bu hafta ise savunma tarafının sunuşu başlayacak. İfade vermeye çağrılabilecek isimler arasında Dick Cheney ve ünlü gazeteci Bob Woodward da yer alıyor.

Libby’nin şifreleri

ÖZELLİKLE Irak savaşı planlanırken ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin sağ kolu olan Lewis Libby’nin bir notu aynen şöyle:

"We need to be sure T< M gets info to Erdogan." Burada, T’nin Türkiye için kullanıldığı tahmin edilirken, sonraki işaret (<) ile M’nin anlamları açık değil ve bilinmiyor. Cümleyi ise, "Bilginin Erdoğan’a ulaştırılmasına emin olmalıyız" şeklinde çevirmek mümkün. Ancak, T< ve M unsurlarının "kesin olarak bilinememesi" anlamı "eksik" bırakıyor. Cümle, "M’nin bilgiyi Erdoğan’a ulaştırmasına emin olmalıyız" anlamına da gelebilir.

Bir başka cümlede ise, "Neil piece on Turkish Special Forces" deniliyor. Bu, "Neil’in Türk Özel Güçleri hakkındaki yazısı" anlamına gelebilir. Kim olduğu belli olmayan "Neil"ın daha önce yaptığı bir sunum da olabilir.
 
Hurriyet



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs