reddi hakim tartışması | " /> reddi hakim tartışması | "/>

En Sıcak Konular

Duruşmada reddi hakim tartışması

26 Ekim 2009 18:12 tsi
Duruşmada reddi hakim tartışması Bugünkü birleştirilen Ergenekon davasına, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ile tutuklu sanıklardan Tuncay Özkan arasında yaşanan tartışma damgasını vurdu.

Birleştirilen Ergenekon davasında heyetten bazı üyelerin reddine ilişkin taleplerin kabul görmemesi üzerine mahkeme başkanı Köksal Şengün ile bazı sanıklar arasında tartışma yaşandı.

"Talebimiz belirttiğimiz gerekçeler tamamen incelenmeden karar verilmiştir." iddiasında bulunan sanıklara Şengün, talebin hem İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin diğer heyetince, hem de bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde reddedildiğini hatırlattı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilen 2. ve 3. Ergenekon davalarının görülmesine devam edildi. Duruşmaya; Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan ve Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu 48 tutuklu sanık katıldı. Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Mustafa Dönmez, Fahri Kepek ve Fatih Hilmioğlu ise duruşmaya katılmadı. Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu 43 tutuksuz sanık duruşmaya gelmezken, Sinan Aygün, Vural Vural ve Emin Şirin'in de aralarında bulunduğu 12 tutuksuz sanık salondaki yerlerini aldı. Tutuklu sanık Tuncay Özkan'a destek vermek isteyen ve Yeni Parti üyesi çok sayıda izleyici de duruşma salonuna geldi. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Şahin Mengü, Turgut Dibek, Atilla Emek, Atilla Kart, Birgen Keleş, Halil Ünlitepe, Rahmi Güner, Ahmet Küçük, İsa Gök, Fatih Atay, Malik Ejder Özdemir, Ali Rıza Öztürk ve Ali İhsan Köktürk de izleme heyeti olarak duruşmada yerini aldı.

12 Ekim 2009 tarihli oturumda yapılan heyetten bazı üyelerin reddine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi için verilen 2 haftalık aranın ardından bugün birleştirildikten sonraki 9. duruşmaya devam edildi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, heyetten bazı üyelerin reddine ilişkin talebin, önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin diğer heyeti tarafından, daha sonra bu karara yapılan itirazın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddettiğini açıkladı. Şengün, yarım kalan iddianamenin okunmasına devam ederek duruşmayı başlattı. Ancak Tuncay Özkan'ın ısrarla söz istemesi üzerine Şengün ile Özkan arasında tartışma yaşandı. Tuncay Özkan ısrarla konuşmak isteyip, "Bana söz vermek zorundasınız." deyince Şengün, "Size söz vermiyorum efendim, buyurun oturun yerinize." diye cevap verdi. Aynı sözler ısrarlı bir şekilde defalarca tekrar edildi. Özkan, uzun süre yerine oturmamak konusunda ısrar edince Şengün, "İddianame bir an önce okunsun. Bu, hepimiz adına iyi olur. Özellikle yargılamanın devamı adına sizin açınızdan daha da önemli." dedi. Özkan ise, "Ben kocaman adamım. 'Sus' deyince susup yerinde oturacak bir adam değilim. 'Sus' deyince susacak bir adam olsaydım şimdi burada olmazdım. Sizin bize karşı bir önyargınız var." diye konuştu. Özkan'ın ses tonunu yükselttiği, hatta kendisine mikrofon verilmediği zamanlarda dahi mahkeme salonunun geniş olmasına rağmen sesinin rahatlıkla duyulduğu gözlendi. Hakim Şengün ise, "Mahkemenin size karşı bir önyargısı yok." cevabını verdi. Özkan, sözleriyle mahkeme başkanıyla olan tartışmasına devam etmek istedi. Başkan Şengün, uzun uğraşlar sonucunda Özkan'ın yerine oturmasını, "Farklı tedbirler almak zorunda bırakmayın bizi lütfen! " sözleriyle sağladı.

Tutuklu sanık Adil Serdar Saçan da, mahkemenin, heyetten bazı üyelerin reddine ilişkin verdiği karar öncesinde kendi gerekçelerinin dikkate alınmadığını ileri sürdü. Silivri'de Ergenekon davasına bakan sizin oluşturduğunuz heyet ile Beşiktaş'ta diğer davalara bakan ikinci bir heyet bulunmaktadır. Ceza Muhakemeleri Yasası'nda 'yeterince üye bulundurulur' ibaresi, yeni bir heyet kurulur anlamına gelmemektedir. Heyetiniz, olağanüstü bir yargılama yapmaktadır. Anayasa'ya karşı hile yoluyla yargılama yapıyorsunuz. Yargılamanın ilk gününden beri heyetinizde hiçbir değişiklik yapmıyorsunuz. Arada bir diğer heyetten üyelerle değişim yaparak duruşmayı devam ettirseniz belki bunları düşünmeyecektik. Ancak siz bu yolla HSYK'nın hakkını gasp ediyorsunuz. Mahkemenin olağanüstü bir mahkeme olup olmadığı, yargılamanın da olağanüstü bir yargılama olup olmadığı konusunda bir karar verilmeden heyetten bazı üyelerin reddine ilişkin karar verilemez." iddiasında bulundu.

Talepleri değerlendiren Köksal Şengün, 5235 sayılı yasanın 9/3 maddesine uygun olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir başkan ve 7 üyenin görevli bulunduğunu belirtti. Şengün, "Bu yasa üye sayısını sınırlamamıştır, 'yeteri kadar üye bulunur' demiştir." dedi. Şengün, mahkemede Kemal Can, Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu'nun görevli olduğunu, Ergenekon iddianamesinin kabul edilmesinden sonra da Gökmen Demircan, Ömer Diken ve ardından da Hüsnü Çalmuk ve Faik Saban'ın da aynı mahkemede görevlendirildiğini söyledi.

Görevlendirmelerin Anayasa'ya uygun olarak HSYK tarafından yapıldığını belirten Şengün, "HSYK'nın 29 Temmuz 2008 tarihli görevlendirme yazısında, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iş yoğunluğu nedeniyle iki ayrı heyet halinde çalışmasına, mahkeme başkanının mazereti nedeniyle duruşmaya katılamaması durumunda en kıdemli üyenin başkanlığında heyetin toplanması yönünde kararı vardır. HSYK'nın bu kararından sonra mahkeme çalışmaya başlamıştır. Gayri yasal bir durum yoktur. HSYK Anayasa'ya göre kurulmuştur. HSYK'nın kararlarına yargı yolu kapalıdır." şeklinde konuştu.

Başkan Şengün, "Her ne kadar bir kısım sanık ve avukatları, mahkemeyi çekilmeye davet etmiş iseler de usulde davet etmek gibi bir durum olmayıp, bu konu mahkemenin takdir ve yetkisinde olan bir husus olup talebin reddine karar verilmiştir." dedi. Şengün, yargılamanın Silivri Cezaevi kampüsünde yapılmasına ilişkin daha önceki celselerde ara karar aldığını belirterek bu konudaki talebin de reddine karar verdiklerini kaydetti.

Başkan Şengün, duruşmayı saat 14.00'e erteledi.
 
cihan



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs