En Sıcak Konular

Erdoğan'ı imrendiren parlamento

26 Ekim 2009 16:58 tsi
Başbakan Erdoğan, ''İnsanlığın ortak düşmanı olan terörizme karşı Pakistan'ın fedakarca sürdürdüğü mücadelesini mutlaka başarıya götüreceğine inandığını'' belirtti. Pakistan parlamentosu ile ilgili bir bilgi Erdoğan'a 'darısı başımıza' dedirtti:

Başbakan Erdoğan, Pakistan Senatosu ve Ulusal Meclisi'nin ortak oturumunda parlamenterlere hitap etti.

Erdoğan, dost ve kardeş Pakistan'da bir kez daha bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yaklaşık iki yıl önce menfur bir terör saldırısında kaybedilen merhum Benazir Butto'yu rahmetle andığını ifade eden Erdoğan, ''Benazir Butto'nun şehit edildiği 27 Aralık 2007 tarihinde TBMM'de yer alan siyasi partilerin temsilcileri ortak bir bildiri kabul ederek Pakistan'a baş sağlığı dilemiştir. Halkımız, Pakistan halkıyla tam bir dayanışma göstermiştir'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, başta Cumhurbaşkanı Zerdari olmak üzere burada görüştüğü herkesin Türkiye ile olan bağların kuvvetine vurgu yaptığını söyledi.

Türkiye ile Pakistan halkları arasındaki derin muhabbettin ve dayanışmanın emsalinin pek olmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Halktan halka olan ve toplumun tüm kesitlerini kucaklayan ilişkilerimiz, gücünü tarihi ve kültürel bağlardan alıyor. İstiklal Marşımız'ın yazarı Şairi Mehmet Akif Ersoy'ın mısralarını okurken yüreklerimizde yanan heyecanı, Pakistan milli marşının yazarı Muhammed İkbal'ın mısraları okunduğunda aynısını hissediyoruz'' dedi.

-''ŞİMDİ BİRİLİK VE BERABERLİK ZAMANIDIR''

Pakistan'ın, Güney Asya, Orta Asya ve Batı Asya'nın kavşak bölgesindeki istikrar ve hatta küresel istikrar açısından kilit bir ülke olduğunu vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  sözlerine şöyle devam etti:

''İnsanlığın ortak düşmanı olan terörizme karşı Pakistan'ın fedakarca sürdürdüğü mücadelesini mutlaka başarıya götüreceğine inanıyorum. Terör ve aşırılıkla mücadelede yalnız değilsiniz. Bizim medeniyetimizin bu konuda ortaya koyduğu değer, ilke şudur... Her işin en hayırlı olanı orta olanıdır, aşırı uçlar değildir. Aşırılıklara asla prim veremeyiz. Biz de terörden çok çektik, çok sayıda şehit verdik. Yani 'damdan düştük'.

Bu konuda hükümetim ve Türk halkı her zaman olduğu gibi Pakistanlı kardeşlerinin yanında durmaktadır. Dolayısıyla bütün ihtiyaçlarınızı karşılamak ve elimizden geldiğince size yardım etmek üzere hazırız. Bir kardeşiniz olarak canı yürekten şunları söylüyorum. Şimdi birlik ve beraberlik zamanıdır, ayrılık zamanı değildir. Şuna inanıyorum ki Pakistan şu anda yaşamış olduğu sıkıntıları, ulusal uzlaşma ve dayanışma temelinde geride bırakacaktır. Pakistan'da seçimler yapıldı ve yapılan seçimlerle birilikte yeni bir döneme girdi. Ekonomik reform ve demokratikleşme bu anlamda çok önemli. Şunun farkındayız ki başlangıçtan itibaren her zaman için demokratik bir Pakistan'ın kurulmasının yanında olduk ve şu anda da bu parlamentonun Pakistan'ın acil ihtiyaçlarını karşılayacak ve somut sonuçlar oluşturacak platform olduğunu düşünüyoruz.''

''TABİİ BUGÜN SAYIN BAŞBAKAN İLE İÇERİDE GÖRÜŞÜRKEN, VE AZ ÖNCEDE KÜRSÜDE DİNLEDİĞİMİZ GİBİ 'BU PARLAMENTODAN TÜM KARARLAR OY BİRİLİĞİYLE ÇIKIYOR' DEMESİ. BENİ BURADA ÇOK ÇOK MUTLU ETTİ. DARISI BENİM VE BİZİM BAŞIMIZA DİYORUM''


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Tabii bugün Sayın Başbakan ile içeride görüşürken, ve az öncede kürsüde dinlediğimiz gibi 'Bu parlamentodan tüm kararlar oy biriliğiyle çıkıyor' demesi. Beni burada çok çok mutlu etti. Darısı benim ve bizim başımıza diyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Pakistan Senatosu ve Ulusal Meclisinin ortak oturumunda parlamenterlere hitap etti.

Bağımsızlığına kavuştuktan bugüne kadar geçen 62 yılda Pakistan'ı Türk milletinin her zaman düşüncelerinde ve kalbinde var olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu birlikteliğin esasen daha da geçmişe uzandığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bizler Pakistan halkına minnet borçluyuz. Pakistan halkının Türk İstiklal Savaşı'na verdiği desteği nasıl unutabiliriz. Çeyizlerini, mücevherlerini kadınıyla erkeğiyle mücadele yıllarında bizlere bağışlayan milletimizin hak ve hukuku için hayatlarını feda eden Ali kardeşleri, Çavdurileri hafızamızdan nasıl silebiliriz? Ünlü şair İkbal'in, 'Şarktan Haber' adlı eserinde yer alan Mustafa Kemal Paşa'ya hitap dizlerinde 'bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcım iken, O'nun bir bakışıyla cihanı kaplayan, aydınlatan güneş haline geldik' der. İşte bundan dolayı Türkiye, Pakistan'ın başarılarını kendi başarısı olarak görür. Türkiye, Pakistan'ın meselelerine kendi meseleleri olarak görür. Türkiye, Pakistan halkının sevinçlerini kendi sevinci, Pakistan halkının hüzünlerini kendi hüznü olarak görür.

Türkiye de Pakistan da birer kültür mozaiğidir. Bu topraklar büyük medeniyetlerin yeşerdiği topraklardır. Pakistan'ın zengin kültür mirası evrensel bir değerdir. Pakistan müzeleri tüm mirasıyla bu güzelliği sergiliyor. Müziğiniz, resim sanatınız da renk doludur.''

''18 Şubat 2008 tarihli seçimlerle Pakistan'da açılan yeni dönemin, demokratikleşme ve ekonomik reformlar alanında attığınız adımlar fevkalade önemlidir'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

''Malum, bizler başından beri aktif şekilde Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu oluşumu içinde yer alıyor ve bu oluşumun Pakistan'ın haklı beklentilerine cevap verecek somut sonuçları bir an evvel getirmesinin önemine her vesileyle dile getiriyoruz. Hiç şüphesiz tüm ülkeler 25 Nisan 2009 tarihinde Tokyo'da gerçekleşen Donörler Konferansı'nda verdikleri taahhütleri yerine getirmelidir. Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu projeleri gençliğe de hitap etmeli, ayrıca özellikle eğitim ve sağlık alanlarında projeler süratle hayata geçirilmelidir.''

Erdoğan, ''Pakistan ile Afganistan ile ilişkilerinde olan 'nahoş durumların' son iki yıl içinde kat ettiği mesafe açısından olumlu yöndeki gelişmeler umudumuzu arttırırken, zaman zaman bazı olumsuzuluklar da  bizi üzmektedir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Pakistan'ın, Hindistan ile ilişkilerini geliştirilmesine yönelik olumlu iradesinin de somut meyvelerini mutlaka göreceklerini belirterek, ''Burada da Türkiye olarak elimizden ne gelirse yapmaya hazırız ve yapıyoruz da. Uluslararası ilişkilerin bugünkü dokusunda önemli olan, etkin çok taraflılık ilkesinin hayata geçirilmesidir. Her ülkeye bu anlamda görev düşüyor'' diye konuştu.

Türkiye ve Pakistan'ın yalnızca ikili değil, daha geniş çerçevede de etkin bir işbirliği sergilediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Aziz kardeşim Başbakan Gilani ile görüşmelerimizin sonunda dün yayımladığımız Ortak Siyasi Bildirge ile önümüzdeki dönemde her alanda ilişkilerimizi daha da mükemmel hale getireceğiz. Tabii bugün Sayın Başbakan ile içeride görüşürken, ve az öncede kürsüde dinlediğimiz gibi 'bu parlamentodan tüm kararlar oy biriliğiyle çıkıyor' demesi beni burada çok çok mutlu etti. Darısı benim ve bizim başımıza diyorum.

Özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerimizin ivme kazanması yönünde azami gayret sarf edecek, inşallah ticaret hacmimizi 2012 yılı sonuna dek 2 milyar dolara yükselteceğiz. Heyetimde yer alan iş adamlarımızla Pakistanlı muadilleri temel sektörlerde iş birliğinin hangi somut projelerle güçlendirilebileceğini etraflı şekilde ele aldılar.''

Erdoğan, Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirve Süreci çerçevesinde bugüne kadar gerçekleştirilen 3 toplantının herkesin takdirini topladığını belirterek, şöyle devam etti:

''Örnek alınmaya başlanmış ve sağlam bir zemine oturmuş değerli bir süreçtir. Bu sürecin parlamento boyutu da hayata geçmiş, üç ülke parlamentolarının dış ilişkiler komitelerinin üyeleri Ankara'da geçtiğimiz aylarda bir araya gelmişlerdir. Bunu diğer parlamento komisyonlarına da genişletmek elbette Yüce Meclislerimizin takdirindedir. Türkiye ile Pakistan bölgesel düzeyde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D–8 ve İKÖ Teşkilatı gibi zeminlerde birliktedir.''

Başbakan Erdoğan, ulaştırma altyapılarından enerji hatlarına, bankacılıktan kalkınma projelerine değin tüm ekonomik alanlara birlikte eğildiklerini belirterek, ''Genç nesillere huzurlu, refah dolu bir geleceği birlikte hazırlıyoruz'' dedi.

Başbakan Gilani'nin hazır bulunduğu bir törenle 14 Ağustos 2009'da İslamabad'dan kalkan yük treninin Tahran üzerinden on dört gün sonra İstanbul'a varmasıyla demiryolu ulaşımında sembolik bir adımı bu yaz birlikte attıklarını anımsatan Erdoğan, ''Havayolu bağlantılarımızı mutlaka artırmalıyız. Karayolu taşımacılığı anlaşmamızı bir an önce yürürlüğe sokmalıyız. Deniz ulaşımını kolaylaştırmalıyız. Enerji sektöründeki iş birliğimize, savunma sanayi projelerine özel bir önem vermeliyiz'' diye konuştu.

-''PAKİSTAN HALKININ VERDİĞİ DESTEĞİ UNUTMADIK''-

Başbakan Erdoğan, 17 Ağustos 1999'da Türkiye'de yaşanan deprem sonrasında Pakistan halkının gönüllerinden verdiği desteği hiç unutmadıklarını ve unutmayacaklarını kaydetti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''8 Ekim 2008'de Pakistan'da yaşanan ve 75 bin kardeşimizi kaybettiğimiz depremin acısını da yüreğimizde hissettik. Deprem haberini duyar duymaz, tüm imkanlarımızı seferber ettik ve Pakistan'ın yardımına koştuk. Ben, o günlerde gelerek, bizzat Muzafferabad şehrini ziyaret etmiştim. Bu sabah yeniden Muzafferabada'a gittim. Bizzat bana, yani Başbakanlığa bağlı olan, Toplu Konut İdaresi tarafından kısa bir sürede inşa edilen Hükümet Kompleksi'nin hayırlı olmasını diliyorum.

Yine, Türk Kızılayı'nın katkılarıyla İslamabad'da inşa edilen Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi'nin de dayanışma ve yardımlaşmamızın canlı birer örneği olduğunu ifade etmek isterim. Allah, bizlere ve halklarımıza bir daha böyle acılar yaşatmasın. Gerek tedbirlerin alınması, gerek kayıpların telafisi, acıların dindirilmesi noktasında her zaman dayanışma içinde olacağımızın da bilinmesini isterim.''

Başbakan Erdoğan, Zülfikar Ali Butto'nun, kızı Benazir Butto'ya yazdığı bir mektubu da hatırlatarak, şunları kaydetti:

 ''Yazdığı son bir mektubunun satırlarında, hayata dair öğütlerini aktarırken, bunlardan birincisini İstanbul'a olan hayranlığına ayırır ve Doğu ile Batı'nın buluştuğu bu şehrin, ihtişamını anlatır. Şunu hiç tereddütsüz ifade etmek durumundayım. 4.5 yıl İstanbul'un belediye başkanlığını yaptım. İstanbul iki kıtayı birleştiren bir şehir. İstanbul, bir Türk şehri olduğu kadar, Pakistanlıların da şehridir. Aynı şekilde, İslamabad, Lahor, Peşaver, Ketta, Karaçi ve daha nice Pakistan şehirleri de bizim kendimizi evimizde hissettiğimiz şehirlerdir. Biz burada kendimizi evimizde hissediyoruz, kendimizi akrabalarımızın, kardeşlerimizin yuvasında hissediyoruz. Aynı şekilde sizlerin de Türkiye'de hiç yabancılık çekmeyeceğinize, kendinizi evinizde, yuvanızda hissedeceğinize tüm kalbimle inanıyorum. Pakistan ve Türkiye, bölgenin iki güçlü ülkesidir. Pakistan ve Türkiye, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayan ülkelerdir.

Dayanışma içinde olduğumuz sürece, tarihten bugüne kadar gelen kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece, hiçbir bölgesel mesele huzur ve istikrarımız önünde engel teşkil etmeyecektir. Bu düşüncelerle Yüce Parlamentonuzun değerli üyelerini ve şahsınızda tüm Pakistan halkını en derin saygı ve hürmet duygularımla selamlıyorum. Pakistan zindabad. (yaşasın) Türkiye Pakistan dostluğu zindabad.''

PAKİSTAN ULUSAL MECLİS BAŞKANI FEHMİDA MİRZA: BİR DEVLET  ADAMI OLARAK İSLAM DÜNYASINDA BU MİLENYUMUN  BAŞINDAN BERİ SESİ EN GÜÇLÜ ÇIKAN FİGÜRLERİNDEN BİR TANESİSİNİZ

 Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Fehmida Mirza, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düşünce ve görüşlerinden faydalanacaklarını belirterek, ''Bir devlet adamı olarak İslam Dünyasında bu milenyumun başından beri sesi en güçlü çıkan figürlerinden bir tanesisiniz'' dedi.

 Mirza, ''Filistin halkının davasını savundunuz. Sayın Başbakan sadece hem Türkiye hem Gazze'deki insanların kalbini ve aklını kazanmakla kalmadınız burada Pakistan halkınında kalbini ve beynini, aklını kazanmış bulunuyorsunuz'' şeklinde konuştu.

Pakistan Ulusal Meclisi'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaktan onur duyduğunu ifade eden Mirza, ''Siz vizyon sahibi bir lidersiniz ve Türkiye Cumhuriyetinde oy çokluğuyla seçilmiş bir başbakansınız'' diye seslendi.

Başbakan Erdoğan'ın parlamentoda yapacağı konuşmanın çok önemli olduğunu anlatan Mirza, şunları kaydetti:

''Çünkü bu binada ilk defa bir yabancı devlet başkanı veya hükümet başkanı son 20 yılda ilk defa hitap edecektir. Sizin düşünce ve görüşlerinizden faydalanacağız bir devlet adamı olarak İslam dünyasında bu milenyumun başından beri sesi en güçlü çıkan figürlerinden bir tanesisiniz.

Filistin halkının davasını savundunuz Sayın Başbakan. Hem Türkiye hem Gazze'deki insanların kalbini ve aklını kazanmakla kalmadınız, burada Pakistan halkınında  kalbini ve beynini, aklını kazanmış bulunuyorsunuz. Sizin barış inisiyatiflerinizi -ki Türkiye'nin Ermeni ve Yunan komşularıyla iyi ilişkiler kurma konusundaki adımları- Pakistan'da ve genel olarak İslam dünyasında destek bulmaktadır.''

Mirza, 'Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin genel olarak aşırı uçlara karşı küresel olarak bir adım atılması ve bunu da diyalog ve işbirliği açısından yapılması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Mirza, Mevlana'nın ve Pakistan'daki çok önemli tasavvuf liderlerinden bir tanesinin hep aynı çizgi üzerinde yürüdüklerini de söyledi.

AA

 



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs