En Sıcak Konular

Dünya, internet güvenliğinde Türkiye'nin izinde

26 Ekim 2009 11:36 tsi
Türkiye, çocukların güvenli internet kullanımına yönelik çalışmasıyla uluslararası örgütlerin önemli projelerine öncülük etti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), internetin güvenli ve bilinçli kullanımı konusunda doğrudan çocuklara ve öğretmenlere yönelik ''İnternette Çocuğun Korunması İnisiyatifi'' başlattı. Öte yandan Avrupa Komisyonunca her yıl gerçekleştirilen Güvenli İnternet Forumu'nun bu yılki teması ''Okullarda İnternet Güvenliğini Geliştirmek'' olarak belirlendi.

Bu yöndeki ilk çalışmaya ise bu eğitim-öğretim yılı başında okullarda güvenli internet kullanımına yönelik kitapçık dağıtan Türkiye imza attı. Okullarda internet güvenliği sağlanması için hazırlanan ve dağıtılan ''Güvenli İnternet Kullanımı İçin Tavsiyeler'' kitapçığı, bu çalışmalara öncülük etmiş oldu.

ITU, ülkelerin internet güvenliği için bir takım çalışmalar yürütmelerini destekleyen ve interneti keşfetme heyecanının yerini, çocukların ve gençlerin güvenli ve bilinçli internet kullanımı için arayışlar ve inisiyatiflerin aldığına dikkati çekerek, doğrudan çocuklara, gençlere, ailelere ve öğretmenlere yönelik ''İnternette Çocuğun Korunması İnisiyatifi'' başlattı.

-AVRUPA KOMİSYONU DA OKULLARA ÖNCELİK VERDİ-

İnternetin güvenli ve bilinçli kullanımı konusundaki çalışmaları ITU'nun yanı sıra Avrupa Komisyonu da ''Güvenli İnternet Programı'' çalışmasıyla gerçekleştiriyor. Bu çerçevede her yıl Şubat ayında ''Güvenli İnternet Günü'' adıyla etkinlikler düzenleyen Avrupa Konseyi, ayrıca program çerçevesinde her yıl ''Güvenli İnternet Forumu'' da düzenliyor.

Lüksemburg'da gerçekleştirilen, ''Safer İnternet Forum''un bu yılki teması, ''Okullarda İnternet Güvenliğini Geliştirmek'' olarak belirlendi.

Sivil toplum örgütlerinin, yönetimlerin, erişim sağlayıcı firmalardan oluşan endüstri ve sosyal ağ temsilcilerinin, araştırmacıların ve yazılım geliştiricilerin katılımıyla gerçekleştirilecek forumda, ''Okullarda internetin güvenli kullanımı konusunda neler yapabiliriz?'' sorusuna da yanıt arandı.

-YASAK DEĞİL, HAK VE ÖZGÜRLÜK ODAKLI-

İnternetin sosyal yaşamı yoğun şekilde etkilemeye başlamasıyla pek çok ülkede, bu tür bilinçlendirme faaliyetleri internet üzerinden yapılırken Türkiye'de, ilköğretim çağındaki çocukların ve gençlerin internetten daha güvenli yararlanması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB), ''Güvenli İnternet Kullanımı İçin Tavsiyeler'' adlı bir kitapçık hazırlanmış ve bu eğitim-öğretim yılı başında okullarda dağıtılmıştı.
 
Kitapçığın çocuklara okul kitaplarıyla birlikte elden dağıtılmasını sağlayarak internetin güvenli kullanımına daha etkin olarak dikkat çekilmesini hedefleyen TİB, çalışmayı temel yaklaşım olarak yasaklama ya da önlemeyi değil, çocukların interneti kullanma hak ve özgürlüklerine odaklı hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından incelenen ve onay verilen kitapçık, Temmuz 2009 sonu itibariyle tüm süreçleriyle tamamlanmış ve basıma hazır hale getirilmişti.

Basım ve dağıtımını, Ulaştırma Bakanlığının maddi desteğiyle MEB Yayınlar Dairesi Başkanlığının üstlendiği kitapçık, İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün görüşleri doğrultusunda, 11 milyon 707 bin adet basılmış ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılı açılışında tüm ilköğretim öğrencilerine ve öğretmenlerine okul kitaplarıyla birlikte ücretsiz olarak dağıtılmıştı.

Kitapçıkla çocukları ve gençleri internetin güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme ve bu konuda yol göstermeyi amaçlayan TİB, kitapçığın Türkçe ve İngilizce olarak 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik baskılarını yurt dışında bu konuda yapılacak etkinliklerde tanıtım amaçlı olarak kullanacak.

aa



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs