En Sıcak Konular

Her yıl 21 milyon insan ev kazasında ölüyor

26 Ekim 2009 10:33 tsi
Yrd. Doç. Dr. Fatma Özdemir, dünyada ev kazalarından her yıl 21 milyon kişi hayatını kaybediyor ve bu kazaların büyük çoğunluğunu ise oturma odası kazaları oluşturuyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 21 milyon kişinin, ev kazalarından yaralanması sonucu hastanelere başvurduğunu söyledi.

Ev kazalarının yüzde 18.1'inin oturma odası, yüzde 17.4'ünün mutfak, yüzde 16.5'inin evin girişinde, yüzde 14.2'sinin bahçede, yüzde 12.7'sinin merdivende, yüzde 9.8'inin yatak odasında, yüzde 5.1'inin banyoda meydana geldiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Özdemir, ''Bu kazalarda dünyada her yıl 20 bin kişi hayatını kaybediyor. Hayatını kaybedenlerin üçte biri, 10 yaşın altındaki çocuklar'' dedi.

Kasıt olmayan ölümcül yaralanmaların yüzde 20'sinin evlerde gerçekleştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemizde 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 27.7'si, son bir yılda ev kazası geçirmiş. 112 Acil Sağlık Hizmetlerine bebek ve çocuklar için yapılan çağrıların yüzde 80.8'i ev kazalarına bağlı.

Tüm kazaların yüzde 41'i evlerde gerçekleşiyor. Bu kazaların yüzde 26'sı evin içinde yürürken, yüzde 25'si ise oyun oynarken gerçekleşiyor. En sık görülen kazalar ise düşmeler, kesici, delici alet yaralanmalı, ev mobilyalarına çarpma, mobilyaların kişinin üzerine düşmesi, termal yaralanmalar, boğulmalar, zehirlenmeler. Bunları çoğaltmak mümkün.''

KAZALARIN ÖNLENMESİ

Ev kazalarının önlenmesinin bilinçlenme ile mümkün olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Fatma Özdemir, şu bilgileri verdi:

''Kazaların önlenmesi için, merdivenlerin kenarlarında korkuluk olmalı, merdiven başında ve sonunda ışıklandırılmalı ve elektrik düğmesi olmalı. Kilim ve halılar yere sabitlenmeli. Merdivenlerde oyuncak ve terlik gibi cisimler bırakılmamalı. Yatak odasında yatak başında elektrik düğmesi ve elektrik lambası bulunmalı. Merdiven başlarında kapılar olmalı, pencerelerde güvenlik kilidi bulunmalı. Yürüteç kullanılmamalı, pencere ve mutfak tezgahı yanında mobilya bulundurulmamalı.

Banyoda tutamaklar, zemini kuru ve temiz, kaymayan banyo paspası olmalı. Yangın alarmları evin her katında ve yatak odasının yakınında olmalı. Yemek yaparken mutfaktan ayrılmamalı. Tutuşabilecek cisimler ocaktan uzak tutulmalı. Kibrit ve çakmak çocukların ulaşamayacağı yere konulmalı.

Prizler, kablolar açıkta olmamalı. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, ütü, tıraş makinesi kullanılmadığı zaman prizden çekilmeli. Çocuklar, hiçbir zaman banyoda, havuzda yalnız veya başka bir çocuğun kontrolüne bırakılmamalı. Tüm ilaçlar ve temizlik maddeleri, silahlar, çocukların ulaşamayacağı kilitli yerlere konulmalı.''

aa



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs