En Sıcak Konular

BES: Okulların yüzde 85’i hijyenik değil!

26 Ekim 2009 10:21 tsi
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdağan, “Öğretmenlerimiz tarafından yapılan gözlem ve incelemelere göre, Başkent Ankara’daki okulların yüzde 85’inin hijyenik olmadığını saptadık” dedi.

Türkiye’nin birçok yerinde görülen domuz gribi vakasının bine yaklaştığını hatırlatan BES Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdoğan, “Domuz gribine karşı okulları tatil etmek bir çözüm değildir. Yapılan gözlem ve inceleme tespitlerimize göre okulların, özellikle tuvaletlerinde temizlik ve hijyene dikkat edilmediğini ve öğrencilerin başta domuz gribi olmak üzere kendilerini bekleyen sağlık risklerinin farkında olmadıkları ve temizlik kurallarını önemsemedikleri ortaya çıkmıştır. Okullar, üniversiteler ve öğrenci yurtları acil önlemler alınması gereken risk alanları olarak görülmelidir” dedi.

Okullarda yaşanan temizlik ve hijyen sorununun en önemli neden okullarda hizmetli personel olmaması yahut yeterince hizmetli personel bulunmaması olduğunu ve okulların büyük bölümünün yeterli ödeneği bulunmadığı için gerek personel gerekse temizlik malzemesi almakta zorlandığını kaydeden BES Genel Başkan Yardımcısı Lokman Erdoğan, “Hatta bazı okullarımızın borcundan dolayı zaman zaman suları, elektrikleri kesiliyor” dedi.

Konuyla ilgili olarak, devletin, hızla artan okul ve derslik sayısına karşılık, emekli olan hizmetli sayısı oranında dahi hizmetli ataması yapmadığına vurgu yapan Lokman Erdoğan, “Bugün, birkaç bin öğrencisi bulunan merkezi okullarda bile, bir hizmetli istihdam edilmektedir. Kenar mahalle okullarının birçoğunda ise hiç hizmetli bulunmamaktadır. Bu nedenle okul idarecileri, temizlikçi ve temizlik malzemeleri için öğrencilerden para toplamak mecburiyetinde kalmaktadır. Okullarımız bu haliyle Domuz gribi, Hepatit ve Paraziter hastalıkların adeta yuvası durumuna gelecektir. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığının biran önce tedbir almasını istiyoruz. Hükümet çocuklarımıza sağlıklı bir eğitim ortamı sunmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde, yaklaşan kış mevsimiyle birlikte nezle, grip gibi bazı hastalıklar da çocuklarımızın arasında hızla yayılabilir”, dedi.

Hizmetlilerin Sorunları Çözülmeli

Okullarda çalışan hizmetlilerin, çalışma şartları ile ilgili ciddi sorunları bulunduğu ve özellikle düşük ücret almaları nedeniyle verimli olamadıkları ve birçoğunun kurum değiştirdiği kaydeden Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nca okulların temizliği ile ilgili alınması gereken tedbirler kısmında şu hususlara yer verildi; “Her okulda en az bir hizmetli görevlendirilmeli ve her 100 öğrenci başına bir hizmetlini istihdam edilmelidir. Eğitim hizmetlerinin halka sunumunda adeta eğitimin gizli kahramanları olan hizmetlilerin ücretleri iyileştirilmeli ve sene başında öğretmenlere verilen eğitim-öğretim ödeneğinden hizmetlilerde faydalandırılmalıdır. Okullardaki her bir tuvaletin ve bölümün temizliğinden bir kişi sorumlu olmalıdır. En az iki teneffüs sonrasında tuvaletler, lavabolar, yerler ve kapı kolu, musluk, temizleme fırçası, maşrapa, ayna gibi tüm aksesuarlar dezenfektan içeren temizlik maddeleriyle özenle temizlemelidir. Bu temizlik teneffüsten hemen önce başka bir sorumlu kişi tarafından kontrol edilmelidir. Tuvaletlerde bozulan muslukları hemen onarılmalıdır. Tuvalet kağıdı bulundurulmalıdır. Lavabolarda sıvı sabun bulunması öğrencilerimizin sağlığı açısından çok önemlidir. Öğrencilerimizin tuvaletlerdeki çeşmelerden su içmeleri önlenmelidir. Bu amaçla öğrencilerimiz için tuvaletlerin dışında bir alanda temiz su içmeleri için çeşme temin edilmelidir. Öğrencilerimizin tuvalet sonrasında ve yemek öncesinde el yıkama alışkanlığı kazanmaları, aile içi eğitimle sıkı sıkıya alakalı olduğundan aileler bu hususla ilgili bilgilendirilmelidir. Tuvaletlerde sigara içilmesinin önüne geçilmelidir.”

hurriyet



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs