En Sıcak Konular

Haremüşşerif yine karıştı

26 Ekim 2009 08:26 tsi
Haremüşşerif'e Yahudi bir sağcı grubun yeniden girme teşebbüsü bölgeyi bir kez daha savaş alanına döndürdü.

Kudüs'te Müslümanların kutsal mekanlarından Mescid-i Aksa ve Kubbetüssahra'nın yer aldığı Haremüşşerif'e Yahudi bir sağcı grubun yeniden girme teşebbüsü bölgeyi bir kez daha savaş alanına döndürdü.

Filistinli gençler ile İsrail polisi arasında cami içinde ve dışında çatışma çıktı. İsrail polisi, Filistin Yönetimi'nin eski Kudüs'ten sorumlu bakanı Hatim Abdülkadir dahil 25 kişiyi gözaltına aldı. Olayların büyümesi üzerine polis, sabah saat 08.00'den sonra camiyi girişlere tümüyle kapattı.

Olaylar sabahın erken saatlerinde, günler öncesinden Haremüşşerif'e girme çağrıları yapan Tapınak Enstitüsü (Mahon Hamikdaş) adlı grubun, camiye girmesiyle başladı. Mahon Hamikdaş, Yahudilerin, altında iki yıkılan tapınağın bulunduğuna inandıkları Haremüşşerif'i daha sık ziyaret edip, Yahudiler arasında bu bilincin güçlendirilmesi amacıyla dün camide toplanmalarını içiren çağrılar yapmıştı.

Grup üyeleri, televizyonlarda da İsrail'in bir Yahudi devleti olduğunu belirterek, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, birkaç taş atan gencin kendilerini engellemesine izin vermemesi çağrısında bulunmuşlardı. Polis bu çağrılar nedeniyle camiye girişleri kapamamış, önceki akşamdan itibaren geniş güvenlik önlemleri almıştı.

Bu çağrı doğrultusunda, cami içindeki kaynaklara göre 200 kadar grup üyesi, en az 500 İsrail polisi ve diğer güvenlik görevlileri eşliğinde cami yerleşkesine girdi. Grubun cami içine girme teşebbüslerine karşı, bu çağrılar nedeniyle önceki günden itibaren içeride toplanan veya sabah namazına gelen Filistinli gençler, taş, sopa ve su şişeleriyle gruba ve polislere saldırdı.

İSRAİL'İ KINAYAN İKT ACİLEN TOPLANIYOR

Yaralıların sayısının 25 kişi dolayında olduğu belirtilmesine karşın Filistinli sağlık görevlileri bu sayının çok daha fazla olduğunu, bazıları hâlâ caminin içinde olmak üzere 60-70 kişi civarında olduğunu ifade ediyor. İsrail polisi, cami mikrofonlarından "El Aksa'ya gelin, camiyi savunun" çağrıları yapılması üzerine caminin elektriklerini de kesti. Ayrıca, sabah namazından sonra caminin tüm kapıları da kapatıldı; polis camiye giden tüm sokaklara yığınaklar yaptı.

İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, olaylar nedeniyle İsrail'i Haremüşşerif'in kontrolünü ele geçirmeye çalışmakla suçladı, İslam ve Arap ülkelerini, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırgan politikalarına karşı tavır almaya çağırdı.

Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de gerginliğin iyice tırmanabileceği uyarısında bulundu. Müftü, polisin, kadınlar ve cami korumaları dahil olmak üzere namaz kılmaya gelenlere saldırdığını belirtti. Kudüs müftüsünün polisin caminin içine girdiği yolundaki iddialarını İsrail polisi yalanladı.

Bu arada, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kudüs'te "İsrail askerlerinin başlattıkları tecavüzleri" görüşmek üzere İcra Komitesi'ni acilen toplantıya çağırdığını açıkladı.
İhsanoğlu, Cidde'deki İKT Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "İsrail askerlerinin Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya yönelik tecavüzlerini şiddetle kınadıklarını" belirtti. İhsanoğlu şunları söyledi: "Bu, hem ibadet hürriyetine hem Mescid-i Aksa'nın hürriyetine, hem de Filistin davasına büyük bir darbedir. İslam dünyası İsrail'in bu kanunsuz tecavüzlerine sessiz kalmayacaktır. İslam dünyası, devletleri ve kamuoyu gereken cevapları verecektir. Biz bütün dünya kamuoyunu, bu arada birlik içerisinde bu tecavüzlerin durdurulması için işbirliğine davet ediyoruz."

 Yorum Ekle  Arkadaşına Gönder  Yazdır



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs