En Sıcak Konular

Kredi kartı borçluları sevinecek

26 Ekim 2009 09:10 tsi
Yeni kredi kartı yasa teklifi sadece asgari tutarı ödeyerek kredi kartı borcunu tüketici kredisine dönüştürecek.

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun Meclis’e sunduğu yeni kredi kartı yasa teklifi, milyonlarca kredi kartı mağduru tüketicide büyük heyecan yarattı. Serdaroğlu’nun yasa teklifi, geçtiğimiz haziran ayında birikmiş kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemeden farklı olarak; kart borcunun asgarisini ödeyerek borcunu döndürmeye çalışan 9 milyon kart sahibini batak riskinden korumayı öngörüyor.

Halen Türkiye’de, kredi kartıyla yapılan harcamanın yaklaşık üçte biri, yüzde 20 oranındaki asgari tutarın ödenmesi yoluyla finanse edilmeye çalışılıyor. Asgari ödeme dışında kalan tutara yüksek faiz işletildiği için, borç hızla çoğalıyor, ödenemez noktaya geliyor ve sonuçta kartzede sorunu her üç yılda bir yeniden ortaya çıkıyor. Düzenleme 9 milyon kart sahibini yakın gelecekteki “batak” riskinden kurtaracağı gibi, bu bataklar nedeniyle sıkıntıya girme ihtimali bulunan bankalara da kazanç sağlayacak. İşte tarafların çıkacağı kazançlar:

TÜKETİCİ KREDİSİ

Bankalar şu anda asgari tutarın dışında kalan borca aylık yüzde 3.2 akdi faiz uyguluyorlar. Bankaların tüketici kredilerine uyguladıkları faiz ise aylık yüzde 1.25 ila 1.6 arasında değişiyor. Yasa teklifi, kart borcunun 24 ay vadeli tüketici kredisine dönüştürülmesini öngörüyor. Ancak uygulanacak faizi Meclis’e bırakıyor. Bankalar ise yeni sistemde aylık yüzde 3.2 faizden vazgeçip yüzde 1’lik faizi kabul etmiş olacak. Ancak, ortada 9 milyon kartın yeniden yapılandırılması gibi büyük bir pasta duruyor. Bankalar aylık yüzde 1 faizle 13 milyar TL tutarındaki krediyi tüketici kredisine dönüştürdüklerinde yaklaşık 2 milyar TL faiz geliri elde edecekler. Ancak bunun önemli bölümünü mevduat faizine aktaracakları için ellerinde büyük kazanç kalmayacak.

MASRAFTAN GELİR

Buna karşılık bankalar asıl kazancı hizmet karşılığı aldıkları masraflardan elde edecekler. Bankaların her bir kredi kartını tüketici kredisine dönüştürmeleri karşılığında 200 TL masraf aldıkları taktirde bankacılık sektörünün kasasına 1 milyar 800 milyon TL girecek. Bu kartların sadece 5 milyon adedinin yeniden yapılandırıldığı varsayıldığında da bankaların kazancı 1 milyar TL olacak. 

BORÇ ÇIĞ GiBi BÜYÜMEYECEK

Yeni yasa teklifinin kartzedeye avantajları şöyle:

Aylık 7 bin TL birikmiş kredi kartı borcu olan bir tüketici yüzde 20’ye karşılık gelen bin 400 TL asgari tutarı ödediği taktirde, borcu 5 bin 600 TL’ye düşüyor.

Banka bu borca yüzde 3,20 faiz işletiyor. Borç 5 bin 809 TL’ye çıkıyor. n Bu tüketici o ay 2 bin TL’lik ilave alışveriş yapıyor. Ekstre döneminde borç 7 bin 809 TL’ye çıktığı için tüketici bu sefer asgari tutar olarak bin 562 TL ödüyor.

24 AY VADELİ KREDİ

Kalan 6 bin 247 TL’ye de banka yine faiz işlettiği için borç otomatik olarak 6 bin 481 TL’ye çıkıyor.

Bu şekilde daha 6’ncı ayda tüketici 10 bin 344 TL ödediği halde borç 8 bin 208 TL oluyor. Böylece 24 ayda tüketicinin ödediği faiz yaklaşık 7 bin TL’yi aşıyor.

Buna karşın bu 7 bin TL’lik kredi yüzde 1 aylık faiz ve 24 ay vadeyle tüketici kredisine dönüştürüldüğünde ise tüketici 335,43 TL aylık taksit ödüyor.

24 ayın sonunda ise tüketici sadece bin 50 TL faiz ödeyerek borçtan kurtuluyor.

bugün



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs