tepkiler büyüyor | " /> tepkiler büyüyor | "/>

En Sıcak Konular

Komplo belgesine yönelik tepkiler büyüyor

26 Ekim 2009 08:15 tsi
Komplo belgesine yönelik tepkiler büyüyor
Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı Adlî Tıp'ın raporuyla kesinleşen 'kirli eylem planı'na yönelik tepkiler büyüyor.

Taraf gazetesinin haziran ayında 'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' başlığıyla duyurduğu belgenin orijinalinin ortaya çıkması, yeni bir yargı sürecinin de yolunu açtı. Hukukçular 'ıslak imzalı belge'yi hazırlayan ve hazırlatanların darbeye teşebbüsten yargılanması gerektiğini belirtiyor.

Plan ilk ortaya çıktığında "Failler TCK'ya göre sivil yargı tarafından yargılanmalı." diyen eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Yeni bir durum var. Bu bulgu değerlendirilmeli. Darbe girişimi varsa TCK'da bunu cezalandıran hükümlere göre işlem yapılmalı." görüşünü dile getiriyor. Darbe teşebbüsünün belgelendiğini vurgulayan emekli Başsavcı Reşat Petek de, planı hazırlayanlar ile uygulayanların hükümeti yıkma teşebbüsü suçundan ağır müebbetle yargılanması gerektiğini söylüyor. Emekli DGM Savcısı Mete Göktürk ise ıslak imzanın DNA testi gibi bilimsel bir delil olduğunun altını çiziyor: "Çiçek bunu kimle irtibatlı yapmıştır, emir veren var mıdır bulunmalı. Savcılık, bu planı hazırlayanları araştırmalı."

Kaos belgesinin aslının bulunmasıyla yeni bir durumun ortaya çıktığını belirten hukukçuların görüşleri özetle şöyle:

DARBE İDDİALARI DİKKATE ALINMALI

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk:

Darbe hazırlığı iddiası ciddiye alınarak Genelkurmay Başkanlığı bir araştırma yaptı. Böyle bir belgenin hazırlanmadığını açıkladı. Yeni bir durum var. Bu bulgu değerlendirilmeli. Böyle bir darbe girişimi varsa Türk Ceza Kanunu'nda bunu cezalandıran hükümler var. Ona göre işlem yapılması gerekir. Albay Dursun Çiçek'in yeniden sorgulanması gerekir.

Çiçek'in sorumluluğu kesin

Emekli DGM Savcısı Mete Göktürk:

İstanbul Başsavcılığı'nda dava açmak için yeterli kanıtlar var demektir. Daha evvel kuşkulanılan şey gerçekleşmiştir. Bilimsel bir kanıttır. Yasal işlem yapılacaktır. Albay Çiçek tutuklanabilir. Fotokopi kuşkuludur. Fotokopiden her zaman tespit edilemeyebiliyor. Fotokopi ekleme olabilir diye itibar edilmiyordu. Emare olarak başka delillerle değerlendirilebiliyor ama tek başına kanıt olmayabiliyor. Şimdi bu DNA testi gibi bilimsel bir kanıt. Lamı cimi yok. Cezai sorumluluğu ortaya çıkıyor. Savcılığın İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın kimler tarafından hazırlandığı yönünde araştırmaya girmesi gerekir. Bireysel olarak mı, emir-komutayla mı yaptığının araştırılması gerekir. Emir-komuta süsü vermek için yapılmış da olabilir. Çiçek'in bireysel sorumluluğu kesin. Bu, kiminle irtibatlı yapmıştır, emir veren var mıdır bulunmalı.

'İhanet belgesi' HÜKÜMETE YÖNELİK

Eski Başsavcı ve Avukat Reşat Petek: Askerî savcı, daha başta görüşünü açıklayarak ceza soruşturması usulüne uygun davranmadı. Askerî savcılığın, 4 ayrı bilirkişi raporuna göre dava açması için yeterli delil vardı. Ancak iddianame hazırlayarak konuyu mahkeme önüne getirmedi.

Askerî savcılığın önceden kovuşturmaya yer olmadığı kararı yeni delille birlikte ortadan kalktı. Askerî savcılık, kendi görev alanıyla ilgili soruşturma açmalı. Genelkurmay talimat verir ve yeni bir soruşturma açılır. 'İhanet belgesi' denilen bu plan darbe teşebbüsünü, hükümeti devirmenin planlandığını gösteren bir belge. Bir tarafta planı hazırlayan, bir yandan da bunu uygulamaya koyanlar var. Plan, Ergenekon soruşturması şüphelisi Serdar Öztürk'ün ofisinde ele geçirildi. Bu kapsamda, bu planı hazırlayanlar ile uygulayanlar arasındaki hukuki olarak suç ilişkisi olduğu görülüyor. Bu kişilerin, hükümeti yıkma teşebbüsü suçundan ağır müebbet hapis istemiyle yargılanması gerekiyor. Şu anda bu belgenin aslı olduğu için bu yeni bir delildir. Genel uygulamada, ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektiren bir suçtan sorgulanan insan tutuklanıyor. Savcı, yakalama kararı isteyebilir.

zaman
 



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs