En Sıcak Konular

Sivil toplum örgütlerinden sağduyu çağrısı

24 Ekim 2009 17:27 tsi
Sivil toplum örgütlerinden sağduyu çağrısı Van'daki 27 sivil toplum örgüt ortak basın açıklamasında demokratik açılım sürecinin tıkanmaması için tüm kesimlerden sağduyulu olmalarını istedi. Van Baro başkanı Ayhan Çabuk, PKK'ların dönüşü sırasındaki sevinç gösterilerin barışa duyulan bir özlem ol

Van'da aralarında Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum-Der, Van Kadın Derneği, KESK'in de bulunduğu 27 sivil toplum örgütü ortak basın açıklaması yaparak, demokratik açılım sürecinin devam etmesi için herkesin sağduyulu davranması çağrısı yaptı.

Sivil toplum örgütleri adına basın açıklaması yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, son 25 yıldır yaşanan süreçte 40 bin insanın ölmesine, 4 bin köyün boşaltılmasına, 17 bin 500 faili meçhul cinayetin işlenmesine binlerce kişinin cezaevlerine girmesine, yüz binlerce insanın ülkeyi terk etmesine sebep olduğunu söyledi.

Çabuk, "Geçen 25 yıldan bu yana hiç bu kadar barışa yakın olmamıştık. Demokratik açılım sonucu yaşanan gelişmeler özellikle bölgemizde heyecanla karşılanmış ve olumlu tepkiler ortaya konmaktadır. Kandil ve Mahmur'dan gelen gruplara bölgede gösterilen tepkileri olumsuz olarak değerlendirmemek gerekir. Çünkü bu insanlar 25 yıldır çatışmalı bir ortam içerisinde yaşamaktadırlar. Çok acılar çektiler. Bu tepkileri biraz da barışa karşı duyulan özlemin yansıması olarak değerlendirmek gerekir. Ancak bu sevgi gösterileri ortaya konulurken ülkenin tüm hassasiyetlerinin gözetilmesi gerekiyor. Bölge insanı empati yaparak batıda evladını bu savaşta kaybedenlerin yerine koymalıdır. Batıdaki insanlar da, bölgede yaşanan bu olaylar ve çekilen acılar sonrası evlerine dönen çocuklara karşı gösterdikleri sevinci empati yaparak karşılamalılar. Bu süreçte herkesin sağduyulu ve toleransı daha yüksek bir şekilde karşılaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Kandil ve Mahmur'dan gelen grupların serbest kalmasının barış adına umutları artırdığını ifade eden Baro Başkanı Çabuk, demokratik açılımın başarıya ulaşması için sivil toplum örgütleri olarak operasyonların durması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

Çabuk, "Demokratik bir ülkede özgür ve eşit yurttaş olarak din, dil, cins, etnik kimlik, sosyal ve siyasal aidiyetler arasında ayırımı gözetmeden herkesin haklarının anayasal güvence altına alınması ve demokratik anayasanın gündeme alınmalı. Toplum olarak çok büyük felaketler yaşadık. Geniş toplumsal mutabakatla bu felaketin sonuçları asgariye indirilebilir ve özlediğimiz barış kapısını aralayabiliriz. Biz bu süreci demokratik toplumun yeniden inşası olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Çabuk, sivil toplum örgütleri olarak kısa vadede barışın güvencesi ve hükümetin bu konudaki samimiyetinin ifadesi olarak bazı adımların atmasını istediklerini belirtti.

Cihan



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs