En Sıcak Konular

Koalisyon hükümeti şekilleniyor

24 Ekim 2009 15:33 tsi
Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) arasında üç haftadır süren koalisyon müzakereleri başarıyla neticelendi.

 Başkent Berlin'de basının karşısına çıkan Almanya Başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Angela Merkel, FDP Başkanı Guido Westerwelle ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU)Başkanı Horst Seehofer önümüzdeki hafta göreve başlaması beklenen yeni hükümetin çalışma programını açıkladı. 2013 yılına kadar devam etmesi beklenen yeni koalisyon hükümetinin öncelikli hedefi Almanya'yı içinde bulunduğu tarihin en derin ekonomik krizinden 'İşçiler için bir koruyucu şemsiye açarak' çıkarmak.

Yeni hükümet programda 01 Ocak 2010 tarihinde başlamak üzere 24 milyar euro vergi indirimi ve teşvik programını yürürlüğe koymayı kararlaştırdı. Çocuk parasını 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren her çocuk başına 20 euro artırmayı hedefleyen Merkel, sözlerinde durduklarını belirterek yeni hükümetinin 'vatandaşın yükünü hafifleteceğini' söyledi.

Federal Uyum Konseyini de öngören hükümet programı hakkında konuşan Merkel, "Yeni hükümetin çalışma programının merkezinde kalkınma, eğitim ve birliktelik yer alacaktır." dedi.

Liberal Parti Başkanı Westerwelle, seçimden önce vatandaşa eline 'brüt kazançtan daha fazla net' geçeceğini söz verdiklerini belirterek, sözlerinde durduklarını söyledi. 24 milyar euro vergi indirimini ikinci Merkel hükümeti daha fazla kalkınma ve iş yerleri oluşturarak finanse etmeyi hedefliyor. Yeni hükümet programı çocuklu ailelere daha fazla para vermenin yanında 'strüktürel vergi reformu adını taşıyacak olan yeni bir vergi kanunu ile işçilerin, işletmelerin ve varislerin de yükünü hafifletmeyi hedefliyor. Türkiye'nin AB üyeliği konusunun da yer aldığı hükümet programında konuya yeni bir yaklaşım yok. Almanya'da yaşayan göçmenlerin uyumunda en önemli aracın Almanca ve eğitimde başarının oluşturduğunu belirtilen hükümet programında yabancılar dairelerinin 'hizmet veren kurum karakterinin' güçlendirileceği belirtiliyor. Alman İslam Konferansının da 'Alman halkının Müslüman bölümünü Alman din kanununa yaklaştırdığı' ifade edilerek, konferansın devam edeceği kaydedildi.

Üç partiden oluşacak olan yeni hükümet 16 bakanlıktan oluşuyor. Angela Merkel'in partisi CDU 8, Bavyera Partisi CSU 3 ve koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti 3 bakanlık alacak.

Cihan



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,391 µs