En Sıcak Konular

Ayna: Bir daha teslimiyeti dayatmayın

24 Ekim 2009 13:10 tsi
Mardin’in Nusaybin Belediyesi'nce düzenlenen 1'inci Kadın Festivali'nde konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Sil baştan yaparız” sözlerine yanıt verdi.

Ayna, kimsenin kimseyi tehdit etmemesi gerektiğini belirterek, “Demokratik bir ülke her hali ile büyür, bunun için herkesin demokrasiye ihtiyacı var. Sadece Kürt halkının değil başta Başbakan Erdoğan’ın ihtiyacıdır” dedi.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, çok önemli bir süreçten geçtiklerini ve gelen barış grubunu iki gün boyunca beklediklerini, gelenlerinde ısrarla teslim olmaya değil, Öcalan’ın çağrısı üzerine barışa katkı sunmaya geldiklerini söyledi. Emine Ayna, “Habur Sınır Kapısı'ndan içeri giren barış grubunu bizler binlerce kişi, iki gün boyunca o tozun o toprağın içinde kaygı ile bekledik. Çünkü gelenler teslim olmaya değil, ısrarla şunu diyorlardı; ‘Bizler sadece sayın Öcalan’ın çağrısı üzerine barışa katkı sağlamaya geldik. Biz pişman değiliz. Teslim olmaya gelmedik’ diyorlardı. Ama onlar 221’inci maddeye dayatıyorlardı. Bizler de bunun siyasal bir şekilde yaklaşılması gerektiğini savunduk, çünkü ortada inkar edilen bir halk var. Kürt halkı inkar ediliyor. Bunun için siyasal yaklaşılmalıdır. Hükümet çok önemli bir adım attı. Bizler bunu önemsiyoruz. İlk önemli adım MHP-DSP koalisyonu döneminde atıldı. İdam cezasını kaldırdılar. Hükümet daha sonra Kürt sorunu için bir adım attı. Bu da önemli bir adımdır ve bizler bunu önemsiyoruz. Habur’dan gelen barış grubunun tutuklanmasından hepimiz korkmadık mı? Çünkü uzun zamandır konuşulan açılım sözlerinin artık Kürtlerin tüm umutlarını kıracaklardı. Büyük bir kaygımız vardı. Ta ki onlar serbest bırakılıncaya kadar. Çünkü Kürt halkının içinde bir umut gelişti. Barış umudu gelişti” dedi.

KÜRT HALKININ SEVİNCİ ELEŞTİRİLİYOR
Kürt halkının barış grubunun gelmesinde yapmış oldukları sevincin de eleştirildiğini konuşmasında dile getiren Ayna, “Ben buradan eleştirenlere seslenmek istiyorum. Bakın bu halk yıllardır o kapıdan sadece cenazelerini aldı. İlk defa ordan yaşayan evlatlarını aldı. Bunun bu kadar sevince ve heyecana neden olmasını kim çok görebilir. Sesleniyoruz herkese, bu halka bu sevinci çok görmeyin” diye konuştu.

'SÜRECİN ÖNÜNÜ AÇAN GENE SAYIN ÖCALAN OLDU'
Açılımın konuşulduğu bir dönemde ve çatışmasızlık kararı döneminde bile çatışmaların devam ettiğini belirten Ayna, buna rağmen Meclis'ten tezkere kararının geçtiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın “Sil baştan yaparız” sözlerine cevap veren Ayna şöyle devam etti:
“Bu kadar önemli bir süreçte bile gene de barış konusunda sürecin önünü Öcalan’ın açtı. Başbakan açılımı, Kürtlerin karakaşı karagözü için yapmıyor. Kürtlerin kaybedecek neyi var? Kürtlerin zaten kaybedecek hiçbir şeyi yok. Anadil için mi yapılıyor? Zaten Kürtlerin anadili yok. O zaman kimseyi tehdit etmesin. Aynı zamanda zaten öldürülüyor ve inkar ediliyor. Kürt halkı yıllardır bunlar için mücadele ediyon, bir daha mücadele eder. Bizler dedik ki demokrasiye ihtiyaç var. Demokrasi olunca her alanda gelişir. Bu sadece Kürt halkının ihtiyacı değil herkesin ihtiyacıdır. Aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın ihtiyacıdır. Tehdit etmeye gerek yoktur. Gelin bunu konuşalım. Bunu büyütelim. Çözüme doğru götürelim. Hak ve özgürlükler tanınacak. Çözüm budur. Bu çözümü farklı noktalara götürmek Kürt halkını ikna etmez. Bize deniyor ki gidin evinizde sevinin. Çünkü Türk halkı bunu kabul etmiyor. Ama bugün Türk halkının yaşadığı travmanın suçu Kürt halkı değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisidir. Türk halkına gerçekleri anlatırlarsa anlarlar. Çünkü bir yandan inkar edeceksin, bir yandan açılım diyeceksin, bir yandan teslimiyet diyeceksin bir yandan da terörist diyeceksin. Tabi ki bu halkın kafası karışır.”

'LÜTFEN BİR DAHA TESLİMİYETİ DAYATMAYIN'
Ayna gelen barış grubu için kullanılan teslimiyet sözünün yanlış olduğunu, bunun bir daha kullanılmaması gerektiğini belirterek çözümün teslimiyet olmadığını söyledi. Barış gruplarının yüz binlerce kişi tarafından karşılandığını ve barışa katkı sağlamak için geldiğini belirten Ayna, bunun doğru anlaşılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda barışın dilinin değişmesi gerektiğini anlatan Ayna, barışın dilinin savaş ve öldürmek olmadığını kaydetti. Barış grubunun gelmesinden sonra PKK’nın barış konusunda bu kadar ısrar ettiğine dikkat çeken Ayna, “Bunlara rağmen operasyon yapmak akla ve mantığa sığmaz, operasyonlar biran önce durdurulmalıdır. Çözüm için bu önemlidir. Bugün Bülent Arınç’ın sözleri önemlidir. Diyor ki ‘PKK Lideri Öcalan’ın sözleri analiz edilmelidir. Çünkü PKK üzerinde etkisi vardır’ bizler de diyoruz ki bunu önemseyin. Çünkü bu önemlidir. Çünkü ortaya koydukları barıştır, çözümdür. Bunun için diyoruz ki yol haritasını verin, açıklayın. Açıklanabilsin ki çözüm gelsin” dedi.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs