dengeleri değiştirebilecek güçte | " /> dengeleri değiştirebilecek güçte | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye dengeleri değiştirebilecek güçte

24 Ekim 2009 12:54 tsi
Türkiye dengeleri değiştirebilecek güçte Emekli Korgeneral Dinçyürek: Türkiye'nin jeopolitik önemi dünden daha fazladır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Emekli Korgeneral Ahmet Dinçyürek, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu coğrafyanın tüm dünya dengelerini değiştirebilecek derecede önemli olduğunu söyledi.

Emekli Korgeneral Dinçyürek, Adana Ticaret Odası'nın Ekim ayı Meclis toplantısı öncesinde, "Türkiye'nin Jeopolitik Önemi ve Dünyadaki Gelişmeler" konulu konferans verdi. Soğuk savaşın sonu ile birlikte, iki kutuplu dünyanın ideolojik merkezli kavramlarının da geride kaldığını; bu çerçevede Türkiye'nin jeopolitik öneminde azalma gözlendiğini belirten Dinçyürek, "Oysa sorgulanması gereken, kurulmakta olan dünya düzeni içerisinde, bu önemin ne olduğudur. Kişisel kanaatim odur ki, bugün Türkiye'nin jeopolitik önemi düne nazaran daha fazladır. Her şeyden önce Türkiye, daha evvelden yeteri kadar temasının bulunmadığı bir dünyaya açılmıştır; Kafkaslar, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri... Tek başına bu olay bile Türkiye'nin ağırlığını artırmıştır." dedi.

Türkiye'nin, dünyanın en ilgi çekici coğrafyasında; Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'nun oluşturduğu şeytan üçgeninin merkezinde yer aldığına dikkat çeken Dinçyürek, "Türkiye, Avrasya'nın kontrolünü sağlayan fiziki vasıtaların bir kısmına; boğazlara, yollara, boru hatlarına sahiptir. Ortadoğu'yu ve Doğu Akdeniz'i kuzeyinden kontrol etmektedir. Ancak sahip olduğu kartları oynayabilmesi, önemli ölçüde kendisine bağlıdır. Bunun için gaipten sesler beklemeye ihtiyacı yoktur. Sadece; gönlüyle vatansever, ama beyniyle küreselleşmeyi okuyan akılcı ve gerçekçi devlet adamlarına ihtiyacımız bulunmaktadır." diye konuştu.

Sunumun ardından ATO Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Dinçyürek'e, katılımından dolayı Meclis Başkanı Behiç Pakyürek ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atila Menevşe tarafından plaket sunuldu.

Cihan



Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs