Kafkasların efendisi Rusya'dır | " /> Kafkasların efendisi Rusya'dır | "/>

En Sıcak Konular

Kafkasların efendisi Rusya'dır

24 Ekim 2009 09:10 tsi
Kafkasların efendisi Rusya'dır "Rusya, Ermenistan ve Türkiye arasındaki kapalı kapılar sayesinde hem Ermenistan hem de Azerbaycan üzerindeki etkinliği en fazla olan ülke. Mevcut durum iki ülkeyi de Rusya'ya tamamen muhtaç kılıyor. "

Nagehan Alçı / Akşam

Poker-surat Rusya(*)

Türkiye-Ermenistan arasındaki 'flört' Türkiye-Azerbaycan arasındaki  ipleri gerdi. Bunun nedenini  anlamak için bu üç ülkeye değil, dördüncü bir ülkeye bakmak gerek. O dördüncü ülke Rusya. Üçlü krizde en kritik rolü oynayan da, bu krizin aşılmamasına neden olan da yalnızca ve tek başına o! Neden mi?

***
Rusya, Ermenistan ve Türkiye arasındaki kapalı kapılar sayesinde hem Ermenistan hem de Azerbaycan üzerindeki etkinliği en fazla olan ülke. Mevcut durum iki ülkeyi de Rusya'ya tamamen muhtaç kılıyor. Sınırların açılıp, ilişkilerin normalleşmesi bu ülkeler üzerindeki etkinliğinin azalması demek. Bunu neden istesin?

***
İstemiyor ama istiyor gibi görünüyor. Çünkü çıkarı şu anda öyle gerektiriyor. Rusya, Obama yönetiminin kendisi ile iyi ilişki kurma girişimlerini karşılıksız bıraksa tekrar ABD'yi karşısında bulabilir. Türkiye'nin aleyhine davranıyor görünse biz ABD'ye daha çok yaklaşırız. Bu nedenle Türkiye-Ermenistan arasındaki protokollerin destekçisi havasında.

***
Hatta ABD'de güvendiğim kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, Zürih'te protokollerin imzalanması aşamasında çıkan kriz asıl ABD
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın değil, Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un yardımıyla aşılmış. Ermenileri Lavrov ikna etmiş.

***
Kısacası Moskova, yalnızca ABD ve Türkiye istiyor diye sürece destek veriyor gibi görünüyor. Koskoca Rusya, çözüm istese Minsk Grubu'na ağırlığını koyup şimdiye dek meseleyi halletme gücüne sahip olmaz mıydı?

***
Siz ABD'nin Kafkaslar'da ne kadar güçlü olduğu üzerine yapılan güzellemelere bakmayın. Kafkasya'nın efendisi Rusya. Önceliği bu bölge. Tüm konsantrasyonu buranın üzerinde.
Oysa ABD'nin farklı ilgi merkezleri var. Bir yandan Irak'la, diğer yandan Afganistan'la boğuşuyor, İran ile ilgili planlar yapıyor. Kafkasya onun listesinde dördüncü, beşinci konsantrasyon alanı.

***
Bu nedenlerle Kafkasya'da Türkiye'nin içine sıkıştığı durumu anlamak için kilit ismin Rusya olduğunu ve Karabağ gibi 'tıkaç' konularda Rusya'nın katkısı olmadan çözüm olmayacağını görmek şart. Aksi halde oturup hayal kurmaya devam ederiz.
(*) Duygularını belli etmeyen ifadesiz yüz



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs