çileden çıkartıyor | " /> çileden çıkartıyor | "/>

En Sıcak Konular

Irkçı lider çileden çıkartıyor

24 Ekim 2009 08:56 tsi
Irkçı lider çileden çıkartıyor Avrupa'daki Türkiye karşıtlığını körüklemek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hapse girmesine neden olan şiiri afişlere bastırarak ırkçılık yapan İngiltere Ulusal Parti lideri Nick Griffin ülkesini karıştırdı.

BBC'nin en düzeyli tartışma programlarından "Question Time" konuk olarak katılan Griffin'e tepki gösteren halk, televizyon binasının önüne gelerek gösteri yaptı. Polisle de çatışmaya giren göstericiler "Faşist BNP'yi durdurun" afişleri taşıdı.  

İSLAM'A SALDIRDI

İngiltere Ulusal Partisi lideri izleyicilerin sorularının farklı siyasi partileri temsil eden politikacı veya aktivistler tarafından yanıtlandığı prestijli Question Time programında İslam'a yönelik suçlamalar dile getirdi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Ku Klux Klan örgütünü savundu.

Bir dinleyicinin, "Bir konuşmanızda İslam'ı habis ve tehlikeli bir inanç olarak tanımladınız, niçin?" sorusu üzerine İslam'ın iyi tarafları olabileceğini ancak "İngiltere toplumunun temel değerleriyle uyuşmadığını" söyledi.

KU KLUX KLAN LİDERİ İLE GÖRÜŞMESİNİ SAKLAMADI

"İngiliz" olmayı etnik kökenle tanımlayan Griffin, bir soru üzerine Amerika'daki Ku Klux Klan örgütü'nün lideri David Duke ile bir toplantıda biraraya geldiğini kabul etti ve Duke'u "tamamen zararsız, şiddete karşı bir insan" diye tanımladı.

Program sırasında Londra'daki BBC binaları dışında toplanan öfkeli göstericilerden 25 kişilik bir grup, bir aşamada polis kordonunu yararak binaya girmeyi başardı. Olaylar sırasında altı kişi gözaltına alındı.

STÜDYOYA GİRERKEN YUHALANDI

Nick Griffin, stüdyoya girerken hem yuhalamalar hem de alkışlarla karşılandı. Griffin görüşlerini milyonların paylaştığını, ayrıca söylendiği gibi Nazi olmadığını söyledi.

Griffin, yaşasaydı İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki lideri Winston Churchill'in de Ulusal Parti'yi destekliyor olacağını iddia ettiğinde ve iki erkeğin öpüştüğünü görmenin tüylerini ürperttiğini söylediğinde de izleyicilerin çoğunluğunun aleyhte tezahüratlarına hedef oldu.

Griffin'e ayrıca izleyicilerden ve diğer konuşmacılardan, beyaz olmayan İngiltere vatandaşlarının gönüllü olarak ülkelerine gönderilmesi gibi parti politikaları, ayrıca Yahudi soykırımını reddetmesi nedeniyle sert tepkiler geldi.

Ayın panelde yer alan konuşmacılar arasında ise yayından sonra, Griffin'in bu programdaki performansıyla kendi kendine büyük bir darbe indirmiş olduğu görüşü ağırlık kazanıyordu.

İşçi Partisi hükümetinden Adalet Bakanı Jack Straw, bunun Ulusal Parti BNP açısından feci bir hafta olduğunu çünkü ilk defa görüşlerinin açıkça kamuoyu önünde enine boyuna sorgulandığını söyledi.

Muhalefetteki Muhafazakar Parti'den Baroness Warsi Griffin'in "belli gruplardan insanlara duyduğu nefret dışında siyasi bir görüşü bulunmadığının açıkça görüldüğünü" söyledi.

Liberal Demokratları temsilen tartışmaya katılan Chris Huhne ise, "Bence yaptığı konuşmalardan sonra programı seyreden herkesin gözünde itibarı ciddi şekilde sarsılmıştır" diye konuştu.

BBC'YE SUÇLAMA

Geçen hafta BBC'yi Griffin'i bir tartışma programına çıkarması nedeniyle ağır şekilde eleştiren İşçi Partisi hükümetinin Galler'den sorumlu Devlet bakanı Peter Hain, ırkçı görüşlerin ifade edilmesine ortam sağladığı gerekçesiyle, BBC'ye yönelik suçlamalarını yineledi.

Hain, "BBC ırkçı ve faşist bir partiye, rezil tarihinin en büyük iyiliğini yapmış olmaktan utanç duymalıdır" diye konuştu.

Irkçılığa Karşı Birleş kampanyasının sözcüsü Weyman Bennet de BBC'nin "Griffin'in önüne kırmızı halı sererek en prestijli programına çıkarmasının" Ulusal Parti'nin büyüyüp gelişmesinin yolunu açacağını savundu.

BBC Genel Müdür Yardımcısı Mark Byford ise, kurumun kararını savunurken, BBC'nin tarafsızlığının Griffin'e de söz hakkı tanınmasını gerektirdiğini söyledi.

Şimdiye kadar İngiltere'de bir çok televizyon kanalı, radyo ve gazete, genel ve yerel seçimlere ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan, hatta bir kaç belediye meclisine ve Avrupa Parlamentosu'na girmeyi de başaran Ulusal Parti'nin lideri Griffin'le mülakat yapıp yayınlamışlardı.

Ancak Griffin, İngiltere'deki büyük siyasi partilerin üst düzey sözcüleriyle böylesi bir tartışma platformunda biraraya gelmemişti.

Griffin'in dün akşamki programa katılmasını engellemeye çalışan Devlet Bakanı Peter Hain, BBC'yi, tüzüğüne göre sadece beyazların üye olabildiği bir partinin liderini Question Time programına çıkarmaya yönelik kararını gözden geçirmeye ve bu partiye ve onun "ırkçı ve faşist" diye tanımladığı söylemlerine meşruiyet kazandırmamaya çağırmıştı.

Londra'nın İşçi Parti'li eski Belediye Başkanı Ken Livingstone da, İngiltere'de ırkçı saldırılardaki herhangi bir artışın vicdani sorumluluğunun BBC'ye ait olacağını söylemişti.

İngiltere'deki Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu daha önce İngiliz Ulusal Partisi'nin tüzüğündeki üyelik koşullarının yasalara aykırı olduğunu bildirmişti.

Komisyon partinin bu nedenle BBC tarafından "yasalara uyan diğer partilerle eşit tutulmaması" gerektiğini belirtmişti.

Bir kısım insan hakları savunucusu ise Ulusal Parti'nin görüşlerinin açıkça tartışılmasının onun kamuoyu nezdinde daha iyi anlaşılıp teşhir edilmesini sağlayacağını söylüyor.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs