En Sıcak Konular

Gül değişimi bu sözlerle anlattı

23 Ekim 2009 22:35 tsi
Devlet başkanlarının yılda bir defadan fazla ziyaretinin sanki protokole uygun değilmiş gibi göründüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu zihniyetten vazgeçildi" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve Kazak işadamlarını işbirliğine davet ederek, "Daha çok iş yapın diye. Ne kadar çok iş yaparsanız o kadar çok mutlu oluruz. Biz altyapıları gerçekleştiriyoruz." dedi.

Eskiden iki ülke devlet başkanlarının 2-3 senede bir buluştuğunu, yılda bir defadan fazla ziyaretin sanki protokole uygun değilmiş gibi göründüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu zihniyetten vazgeçildi. Gerekirse senede 3-4 kez ben Kazakistan'a gideceğim, Sayın Cumhurbaşkanı 3-4 kez Türkiye'ye gelecekler. Daima birbirimizin gözü önünde olacağız." ifadelerini kullandı.

Gül, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Kazakistan halkı ile bir milletin iki ayrı parçası olduklarını söyledi. "Bizlerin ata yurdu Kazakistan'dır. Oradan ayrılıp buraya geldiysek hiçbir zaman ata yurdumuzu unutmadık. Ne zaman Kazakistan'a gitsem daima bu duygularla yaşadım" diyen Gül, özellikle son zamanlarda yaptığı iki ziyarette çok büyük bir misafirperverlik gördüğünü anlattı.

Kazakistan'ın, Asya'nın gerçekten parlayan yıldızı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin bölgede ve uluslararası politikada da dikkati çeken roller oynamaya başladığını kaydetti. Bütün bunların Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in önderliği sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Foruma katılan Türkiye'nin çok değerli işadamlarının Kazak kardeşleri ile daha çok iş yapmak, daha çok beraber olmak, sadece Türkiye'de veya Kazakistan'da değil üçüncü ülkelerde de beraber iş yapma arzusu içinde olduğunu aktaran Gül, şöyle devam etti: "Bizler, sizleri teşvik etmek için buradayız. Daha çok iş yapın diye. Ne kadar çok iş yaparsanız o kadar çok mutlu oluruz. Biz altyapıları gerçekleştiriyoruz. Ulaştırma konusunda, İpek Yolu'nu adeta tekrar hayata geçiriyoruz. Kars-Tiflis-Bakü demir yolu bitmeküzere. Kazakistan içerisinde kara yolları yapılmakta. Çin, Kazakistan üzerinden, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Avrupa'nın ortasına bağlanacaktır.''

Kazakistan'da Türk işadamlarının faaliyet göstermesinin en büyük destekçisinin Nursultan Nazarbayev olduğuna değinen Gül, şöyle konuştu: ''Bazılarınız oraya ilk günlerde gittiniz, ama sizlerin de oradaki başarıları Kazak yetkililer, başta Sayın Cumhurbaşkanı destek vermeseydi, bu da mümkün olmazdı. Bunun en iyi şahitlerinden biri benim. Gerek Cumhurbaşkanı olarak, gerek Dışişleri Bakanı olarak gittiğim toplantılarda sadece Türk iş adamları için ayrıcalık yapıldığını, onlar için salonda ayrı masalar kurulduğunu gören bir kişiyim. Başka ülkelerden hiç iş adamları yokken sadece resmi heyetlerin bulunduğu toplantılarda çok seçkin iş adamları kabul edilmiştir ki, bu da büyük bir kadirşinaslıktır. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.'' dedi.

Türk müteşebbisi ve sanayicisinin kendisine güvendiğini ve dünyayla rekabet ettiğini anlatan Gül, Türkiye'nin en büyük sermayesinin güçlü iş adamları, müteşebbisleri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, her iki ülke işadamlarının da iş yapabileceği çok güçlü sebepler olduğunu belirterek, ''Arzumuz şudur; Başta tabii ki dostlarımızla daha çok iş yapmak, kardeşlerimizle daha çok iş yapmak, bütün dünyaya açılmak. Bu konuda Kazakistan'ın potansiyelini çok iyi biliyoruz. Kazakistan'ın da çok güçlü şirketleri var. Sizleri daha çok işbirliğine davet ediyoruz. Daha çok iş yapmaya, mevcut klasik alanların dışına taşmaya sizleri teşvik ediyoruz. Hem Türkiye'de, hem Kazakistan'da yeni yeni iş alanlarına girin ve yeni yeni işler gerçekleştirin. Potansiyel çok büyüktür.'' diye konuştu.

Devlet adamları olarak da işadamlarına destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, eskiden iki ülke devlet başkanlarının 2-3 senede bir buluştuğunu, yılda bir defadan fazla ziyaretin sanki protokole uygun değilmiş gibi göründüğünü bugün bu zihniyetten vazgeçildiğini söyledi. Gül, "Gerekirse senede 3-4 kez ben Kazakistan'a gideceğim, Sayın Cumhurbaşkanı 3-4 kez Türkiye'ye gelecekler. Daima birbirimizin gözü önünde olacağız. Bunu sadece Türkiye ile Kazakistan arasında değil herkesle, bütün Türk dünyası içerisinde çok daha fazla gidip geleceğiz. Protokol dışı buluşacağız, protokol çerçevesinde buluşacağız, ama gözden ırak olmayacağız. Çünkü gözden ırak olununca gönülden de ırak olunuyor.'' ifadelerini kullandı.

cihan


 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs