tehdit eden mi var? | " /> tehdit eden mi var? | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'yı tehdit eden mi var?

23 Ekim 2009 17:23 tsi
Rusya'yı tehdit eden mi var? Rusya Dışişleri Bakanı'ndan ultimatom gibi açıklama: "Rusya'yı tehdit etmeyen ülkelerin, yeni askeri doktrinden korkmasına gerek yok"

usya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni askeri doktrinin Rusya'yı tehdit etmeyen ülkeler açısından herhangi bir korku oluşturmaması gerektiğini söyledi. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan yeni askeri doktrine göre Rusya, nükleer kapasitesinin kullanımını genişletiyor ve 'önleyici saldırı' kavramını getiriyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "Yeni askeri doktrinle ilgili süreç şeffaf işliyor. Biz her defasında gelişmeleri paylaşıyoruz. Burada herhangi biri için özel bir tehdit oluşturma çabası yok. Ancak, Rusya Federasyonu'na saldırmak gibi çılgın planları olan bundan hariç." uyarısı yaptı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev dün yaptığı değerlendirmede günümüzde de geniş çaplı savaşların çıkabileceğini ve bunun için de Rusya'nın nükleer kapasitesini kullanmaya hazır olması gerektiğini belirtmişti. Patruşev uyarısında, "Kitle imha silahlarınız varsa, bu silahı kullanmaya hazır olmalısınız. Dünyadaki stratejik durum dinamik bir şekilde değişiyor." ifadelerini kullanmıştı. Rusya 1993 yılından bu yana üçüncü askeri doktrinini hazırlıyor.

Rusya Siyasi ve Askeri Bilimler Enstitüsü Direktörü Aleksander Şaravin Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, mevcut askeri doktrinin yerli olduğunu, kapsamının genişletilmesinin gereksiz olduğuna dikkat çekti. Rus uzmana göre, nükleer silahlar siyasi bir araç ve stratejik caydırıcılığın bir parçası.

İRAN NÜKLEER KONUSUNDA UAEK'YE DESTEK

Lavrov, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun azaltılmasında yardımcı olacağını açıkladı. UAEK önceki gün Rusya, ABD ve Fransa'dan İran'ın sahip olduğu zenginleştirilmiş uranyum stokunun azaltılması ile ilgili yardımcı olmasını istemişti. UAEK'nin talebinin onaylanması durumunda İran'ın sahip olduğu 1,5 tonluk düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stokunun 1,2 tonunu Rusya ve Fransa'ya yılsonuna kadar göndermesi gerekiyor.

"KARADENİZ'DEKİ RUS FİLOSU İLE İLGİLİ GELİŞME YOK"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Poroşenko Rus meslektaşı ile 2017'de süresi dolacak Sivastopol'daki Rus filosu ile ilgili herhangi bir görüşme yapmadıklarını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Rusya'dan üssün boşaltılması ile ilgili hazırlık yapmasını istemiş ve anlaşmanın süresinin uzatılmasının mümkün olmadığını ifade etmişti.

Cihan



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,427 µs