En Sıcak Konular

'Yeşil'i yargılayacak mahkeme bulundu

23 Ekim 2009 17:02 tsi
Uyuşmazlık Mahkemesi, aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, intihar eden Emekli Albay Abdülkerim Kırca ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 8 sanığın yargılanacağı mahkemeyi belirledi.

Adli, idari ve askeri mahkemeler arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmeye yetkili olan Uyuşmazlık Mahkemesi, Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın hangi mahkemede görüleceği yönündeki kararını açıkladı.

Mahkeme, davanın özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini kararlaştırdı.

MAHKEME BELİRLEME SÜRECİ 4 YIL SÜRDÜ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2005 yılında hazırlanan iddianamede, sanıklar Abdülkerim Kırca, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Fethi Çetin, Kemal Emlük, eşi Saniye Emlük, Muhsin Gül, Abdülkadir Aygan ve Uzman Çavuş Uğur Yüksel'in, 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 'İşkence yapmak', 'adam öldürmek' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Sanıkların, 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamenin ardından dosya, sanıkların suç tarihinde asker kişiler olması sebebiyle görevsizlik kararı verilerek 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne gönderildi.

Askeri Mahkemenin de karşı görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya Uyuşmazlık Mahkemesine gitti.

Uyuşmazlık mahkemesi yaptığı incelemenin ardından davanın görülmesi için dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, 'atılı suçların terör suçu olduğu' gerekçesiyle, yine görevsizlik kararı verip dosyayı Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

'ATILI SUÇ TERÖR SUÇU DEĞİL'

Dosyayı inceleyen 6. Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı vererek, dosyanın yeniden Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Mahkemenin, görevsizlik kararında, davaya bakma yetki ve görevinin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtilerek, 'Dosya kapsamı ve iddianame içeriği itibariyle haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurduklarına ve ayrıca suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlediklerine dair delil ve iddia bulunmamaktadır' denildi.

YARGILAMAYI YAPACAK MAHKEME BELİRLENDİ

Bunun üzerine dosya yeniden Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından yargılamanın, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı üzerine dosya 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi.

Sanıklar, Diyarbakır'da 1992-94 yılları arasında Harbi Arman, Lokman Zugurlı, Zana Zugurlı, Servet Aslan, Şahabettin Latıfeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemek ve Abdulkadir Çelikbilek'i öldürdükleri gerekçesiyle yargılanacak. Yargılamaya önümüzdeki ay başlanacağı bildirildi.

Yargılamanın yapılacağı mahkemede, ayrıca aralarında Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanığın davası da görülüyor.

'DAVADAN BİR SONUÇ ALINACAĞINA İNANMIYORUM'

Maktul yakınlarının avukatı Habibe Deyar Danışman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dava dosyasının mahkemeler arasında 4 yıl boyunca gidip geldiğini söyledi.

Söz konusu davayla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunduklarını belirten Danışman, şöyle dedi:

'Davadan bir sonuç alınacağına inanmıyorum. Çünkü davada haklarında yakalama kararı bulunan bazı itirafçı sanıkların isimleri İçişleri Bakanlığı tarafından o tarihte değiştirilmiştir. Örneğin; sanık Abdülkadir Aygan'ın adı değişmiştir. Siz ne kadar sanığı bu isimle ararsanız arayın bulamazsınız. Aynı şey, Kemal ve eşi Saniye Emlük için de geçerli. Bu bu nedenle yargılamadan bir sonuç alınacağına inanmıyoruz. Bu şahısların, kendilerine verilen yeni isimlerle aramasının yapılması lazım.'

AA



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,730 µs