Meteoroloji silahı | " /> Meteoroloji silahı | "/>

En Sıcak Konular

Ruslar'dan Meteoroloji silahı

23 Ekim 2009 16:24 tsi
Ruslar'dan Meteoroloji silahı Rus bilim adamları karın ve yağmurun yağışını kontrol etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Uçakların yağmur bulutlarını bombalayarak uzaklaştırması faaliyetleri ile sıkça gündeme gelen Rusya, şimdi yeni icat edilen bir mekanizma ile bulutlara müdahale etti. Çijevskiy Avize adı verilen basit bir mekanizma Moskova'nın merkezinde denenirken, bilim adamları ve basın mensupları yağmurun altında sonuç alınmasını bekledi. Ancak, gözlemciler bir miktar dağılan bulutların bilim adamlarının müdahalesiyle gerçekleşebildiği konusundan emin değil.

'Hava durumunu düzeltme' deneyleri kapsamında Arbat caddesinde gerçekleştirilen deneye Moskova'nın farklı üniversitelerinden bilim adamları katıldı. Bilim adamlarının 'Çijevskiy Avize' sistemi ile ilgili 12 yıldan bu yana çalıştıkları kaydediliyor. Tesisat iyon akımını oluşturarak bulutlar üzerine etki yapıyor.

Moskova Bilim ve Teknoloji Komitesi Genel Müdürü Dmitriy Rotatayev elektro-manyetik etki oluşturularak, bulutları bulundukları konumdan yükseltilerini ve yağmurun oluşmasını engellediklerini açıkladı. 5 kilometre karelik alan üzerinde yapılan deney sayesinde 3-4 saat içinde gökyüzü bir miktar bulutlardan temizlendi.

Projenin hazırlanmasını ve hayata geçirilmesinde etkin olan Moskova Bilim ve Teknoloji Komitesi İgor Zorin deneyin Moskova Saati ile saat 10.00 sıralarında başladığını ve 15.00'e kadar devam ettiğini anlattı. Zorin, "Gökyüzünü tamamıyla tabii ki temizleyemedik, ancak deneyin başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. 5 kilometre karelik alanın büyük kısmını bulutlardan temizledik" diye konuştu.

Deneyin 'Çijevskiy Avize' adı verilen cihazla ilgili çalışmaların devam etmesi gerektiği gösterdiğini belirten uzmanlar, özellikle rüzgarın deneye olumsuz etki yaptığını kaydetti.

Cihan



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs