En Sıcak Konular

"Erkek ve aşk" yalanı çağrıştırıyor...

0 0 0000 00:00 tsi
Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, gençlerin yüzde 74'ünün daha önce aşık olduğunu, bunların yüzde 41'inin bir, yüzde 21'inin iki kere aşk yaşadığını ortaya koydu.

      İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Araştırma Merkezi'nce üniversite öğrencileri arasında yapılan ''Üniversite Gençliğinin Sevgililer Gününe ve Aşka Bakışı'' adlı araştırmanın sonuçları açıklandı.
      Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nükhet Güz'ün yürüttüğü proje, ''gençlerin aşık olma durumu, aşkı tanımladığı sözcükler, aşkını ifade etme biçimi, ilk aşık olduğu yaşı, Türk toplumunda kadın ve aşk, Türk toplumunda erkek ve aşk'' gibi konularda, 438 öğrenci ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
      Araştırmanın ''Aşka Bakış ve Sevgililer Günü'' bölümündeki sonuçlara göre, ''aşk'' denince gençlerin yüzde 6'sının aklına ilk gelen sözcük ''sevgi'' iken, bunu ''sevilenin adı'' ve ''sadakat'' izledi.
      Araştırmaya katılanların yüzde 74'ü daha önce aşık olduğunu belirtirken, bunların yüzde 41'i bir kez, yüzde 21'i iki kez aşık olduğunu ifade etti.
      Aşkı ifade etmek için en fazla tercih edilen iletişim türleri sırasıyla ''yüz yüze'' (yüzde 63), ''telefon'' (yüzde 9) ve ''e-posta'' (yüzde 4) olarak belirlendi.
     
     ORHAN PAMUK ŞAİRLER ARASINDA SAYILDI
      Araştırmada, gençlerin yüzde 18'inin 18 yaşında, yüzde 13'ünün 17 yaşında ve yüzde 9'unun ise 16 yaşında ilk aşkı yaşadıkları tespit edildi.
      Katılımcıların ''en iyi aşk şairi'' Attila İlhan, en iyi aşk şiiri de İlhan'ın ''Ben Sana Mecburum'' şiiri oldu. Öğrenciler, ''en iyi aşk şairleri'' arasında Yılmaz Erdoğan'ı ikinci, Orhan Veli'yi üçüncü sırada tercih ederken, Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk'un da şairler arasında sıralanması dikkat çekti.
      En iyi aşk filmlerini ''Titanic'', ''Kasımda Aşk Başkadır'' ve ''Holiday'' şeklinde belirleyen gençlerin, Sezen Aksu, Yıldız Tilbe ve Kenan Doğulu'nun şarkılarını tercih ettikleri ortaya çıktı.
      ''Türk toplumu ve aşk denince öncelikle akla gelenler'' ile ilgili bir soruyu üniversitelilerin yüzde 49'u cevapsız bırakırken, yüzde 4'ü ''yasaklar'' ve yüzde 2'si de ''evlilik'' yanıtını verdi.
     
     TÜRK KADINI VE AŞK ''SADAKAT'' DEMEK
      Araştırmada, ''Türk Kadını ve Aşk'' denince gençlerin ilk aklına gelen ''sadakat'' olurken, bunu ''kıskançlık'' ve ''duygusallık'' takip etti. ''Türk erkeği ve aşk'' denince ise gençlerin aklına gelen cevap ''yalan'' oldu.
      ''Aşık oldukları kişi için yapabilecekleri en çılgın şeyin ne olduğu'' sorulan gençlerin yüzde 13'ü ''her şey'', yüzde 9'u ''ölmek'' ve yüzde 4'ü ''evlenmek'' yanıtını verdi.
      Bu bölümle ilgili yapılan yorumda, ''Eski aşklarda yaşanan çılgınlıklar gençlerde bulunmamaktadır. Aşık olduğu için yapabileceği en büyük çılgınlık 'her şey'dir. Yani belirgin bir şey değil'' görüşü ifade edildi.
      Üniversiteli gençler, ''sevgililer günü''nde sevgiliye verilecek en güzel hediye olarak ''gül''ü tercih ederken, el emeğiyle yapılan bir atkı veya kazak ile oyuncak ayı da tercihler arasında yar aldı.
milliyet



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs