En Sıcak Konular

Özkök ve Doğan 3 yıl hapis yatabilir!

23 Ekim 2009 13:53 tsi
Ertuğrul Özkök ile Aydın Doğan'ın vergi kaçakçılığından 3 yıla kadar hapisleri isteniyor.

Aydın Doğan'ın da aralarında bulunduğu Doğan Holding'in 8 yöneticisi hakkında ''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Toksoy ile Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve taraf avukatları katıldı.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ali Yalçındağ ve Soner Gedik, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu üyesi Barbaros Hayrettin Çağa ile Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Toksoy, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün 1 ile 3'er yıl arasında hapisleri isteniyor.

İŞTE ÖZKÖK VE DOĞAN’A İSNAT EDİLEN SUÇLAR

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının suç duyurusu üzerine 18 Şubat 2009 tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar ''defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, gerçekçi olmayan veya kayda konu işlemlerde ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamında kaydetmek suretiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ederek vergi kaçakçılığı yapmak''la suçlanıyor.

İddianameye dayanak gösterilen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 16 Şubat 2009 tarihinde hazırlanan raporunda şu iddialar yer aldı:

“Şüpheliler, hisselerinin bir kısmını Axel Springer AG'ye 2006 yılında satmalarına rağmen, kazancı, gelir defter kayıtlarına aynı yıl yansıtmamışlardır. Bu şekilde davranarak, satıştan doğan kurumlar vergisini, en az bir geçici vergilendirme dönemi daha geç ödemeyi amaçlamışlardır. Bu şekilde satışı 2006'da değil 2007 yılında satış gibi göstererek muhasebe hilesi yapmışlardır.” Raporda, satışın 2006 yılında yapıldığının kayıtlara resmi olarak yansıması gün gün şöyle belirtildi.

“İncelenen belgelere göre; holdingin hisselerinin Axel Springer'e satışına ilişkin anlaşma,Mehmet Ali Yalçındağ ve Soner Gedik tarafından 16 Kasım2006 tarihinde imzalandı. Bu anlaşma sonrası Doğan TV Holding A.Ş, alıcı firmanın tümhak ve yetkilerini elde etti. Doğan TV Holding A.Ş, İMKB'ye, iştirak hisselerinin satışına ilişkin görüşmelere başlandığını ise 16 Kasım2006 tarihinde bildirdi.

İMKB'ye iştirak hisseleri satışının tamamlandırdığını ise 22.12.2006 tarihinde bildirdi. Aynı kurumun satış işleminin kesin olarak sonuçlandırıldığını ise 26.12.2006 tarihinde açıkladılar.” Raporu hazırlayan hesap uzmanları, grubun satış işlemlerini 2006 yılında yaptığına dair kayıtların olmasına rağmen, haklarında vergi incelemesinin başlandığı 21 Kasım2008 tarihinden sonra ilginç bir girişimde bulunduklarına dikkat çekti. Raporda yer alan bu çarpıcı ayrıntı şöyle ifade edildi: “Defterleri incelemeye tutulan grup, bu incelemeden tam 6 gün sonra yani 27 Kasım2008 tarihinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na özel durum bildirimi yaparak hisselerini 2006 yılında sattığını duyurdu.”

GERİYE DÖNÜK KAYITLARI DEĞİŞTİRDİLER

Raporda, Doğan TV Holding A.Ş'nin 2006 hesap dönemi kanunu defterlerine yaptıkları satış kaydını ters kayıt sistemiyle 2007 olarak düzelttiklerine dikkat çekildi. Grubun satış tarihini yanlışlıkla 2006 yazdığını, muhasebe programı yazılımı gereği silmemeleri üzere geriye dönük ters kayıt yapmalarına vurgu yapıldı.



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs