En Sıcak Konular

İsrail, Fransız bakanı İsrail'e sokmadı

23 Ekim 2009 13:41 tsi
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsrail'in Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in Gazze Şeridi'ni ziyaret etme talebini reddetmesiyle ilgili, "Dar görüşlü bir yaklaşım" değerlendirmesinde bulundu.

Solana, İsrail'in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, "Sonuçta o, İsrail'in en önemli müttefiklerinden biri olan Fransa'nın Dışişleri Bakanı" dedi.

Haberde, Solana'nın İsrail temasları sırasında kendisine, Kouchner'in Gazze ziyaretine neden onay verilmediğinin gerekçelerinin anlatıldığı belirtilirken, bunlardan birinin, Kouchner'in  ziyaretinin, "Gazze Şeridi'ni yöneten terörist gruba meşruiyet vererek", "Hamas festivaline dönüştürülmesi endişesi" olduğu savunuldu.

Ayrıca Solana'ya, Goldstone raporunun BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki oylama sırasında, Fransa'nın, raporu reddetmeyip, oylamaya katılmama kararının İsrail'i öfkelendirdiğinin de İsrailli yetkililerce anlatıldığı belirtildi.

Solana, bu gerekçeleri anladığını belirtmekle birlikte, "Bu ziyaret özünde insani amaçlıydı" deyip, İsrail'in tutumunu "Dar görüşlü bir yaklaşım" olarak değerlendirdi.

Solana, İsrail'in yılbaşında Gazze'ye saldırılarıyla ilgili BM soruşturma komisyonunun başkanlığını yapan yargıç Richard Goldstone'la ilgili olarak da kendisinin eski Yugoslavya'daki hukuki çalışmalarıyla çok yardımcı olduğunu hatırlattı ve Goldstone'un "doğruluk ve dürüstlüğünden" hiç şüphesi olmadığını vurguladı. Solana, Goldstone'un taraflara zarar verme arayışında ve özellikle İsrail'e zarar verme niyetinde olmadığını ifade etti. "Belki raporu dikkatlice okunmamış olabilir" diyen Solana, "Şimdi önemli olan ileriye bakmak ve İsrail'de ve diğer tarafta (Filistin) bağımsız soruşturmalar yapmaktır. Bu en iyi sonuç olacaktır" dedi.

Habere göre, raporda İsrail'e atfedilen savaş suçlarıyla ilgili soruya doğrudan değinmemeyi tercih eden ve "Dünün dünyasında ordulara karşı ordular çarpışırdı. Yasalar ve sözleşmeler bu tür savaşların oluşumuna göre düzenlendi" diyen Solana, şöyle devam etti:

"Ama tarafların güçleri arasında büyük dengesizlik bulunduğu ve klasik/eski savaş kurallarını uygulamanın güç olduğu günümüz için yeni kuralların oluşturulmasına gerek vardır."

Solana, ancak yeni kurallar gelinceye kadar eski kurallara da uymak gerektiğini belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi Solana, Ramallah'ı da ziyaret ederek, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistinli yetkililerle de görüşmüş ve "Avrupa Birliği'nin amacının, 1967 sınırlarıyla bir an önce bir Filistin devletinin kurulması" olduğunu yinelemişti.

aa



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,170 µs