En Sıcak Konular

Vergiler neden artıyor diye düşünmeyin

23 Ekim 2009 12:35 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TRT payı kesilen ürünler listesine yeni eklemeler yapılmasını, kamu açıklarının finanse edilmesi için yapıldığını söyledi.

Ergün, "Vergi kamu idaresi açısından kamu dengelerinin kurulması açısından vazgeçilmez kaynaktır. Vergiler belirli katkı sağlayacaktır. Mali dengeler yeniden oluştuğunda bu tür uygulamalar gözden geçirilecektir. Bugün böyle zaruret ortaya çıkmıştır." dedi.

Bakan Ergün, Türk Tasarım Danışma Konseyi 1. Toplantısı için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda yapılan toplantıda konuşan Ergün, Türk ürünlerini dünyanın sayılı markalarıyla yarışır hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. KOBİ'lerin tasarıma yapacağı yatırımları teşvik edecekleri bilgisini veren Ergün, krizden çıkış için tasarımın sihirli sözcük haline geleceğini dile getirdi. Geçen yılki tasarım başvurusunun yüzde 70 artarak tasarım sayısının ise yüzde 50 arttığına işaret eden Ergün, Konsey'in bundan sonraki toplantılarında modacılar, endüstriyel tasarımcıların yanı sıra diğer kuruluşların katılacağını ifade etti.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan, "Tasarım noktasında KOBİ'lere yönelik destekler olacak mı?" yönelik soruya "Krediye ulaşabilme sorunun yanında KOBİ'lerin yönlendirilmesi gereken alanlar var. Çok küçük ölçekli KOBİ'lerin büyük ölçeğe ulaşmasını teşvik edeceğiz. Birleştirmeleri teşvik eden model üzerinde çalışacağız. İnovasyon ve tasarım için KOSGEB bu alanlara odaklanacak. KOBİ'lerin birleşme teşvikleri, yeni pazarlara açılması, yeni ürünler ortaya koyabilmesi gibi çalışmalar olacak." cevabını verdi.

"TRT payı kesilen ürünler listesine yeni eklemeler oldu. Bazı ürünlerde de pay artışı var. Yüzde 16'ya kadar yeni vergiler kesiliyor? Değerlendirmeniz ne olacak?" sorusuna ise Bakan Ergün, konuyla ilgili değerlendirmelerin Bakanlar Kurulu'nda yapılıp söz konusu kararın çıktığını dile getirdi. İlgili alanlarda bir vergilendirme kararına ulaşıldığını söyleyen Ergün, her yeni verginin tartışma konusu olacağını aktardı. Ekonomik ortamın gereği olan düzenlemeler yapıldığını kaydeden Ergün, kamunun en önemli finansman kaynağının vergi olduğunu kaydetti. Ergün, "Hiç vergi artışı olmasa bile ekonomik krizden çıkış ortamında tüketim ile ilgili sirkülâsyonu yüksek olan ürünlerin kamuya bazı katkılar yapması doğaldır." dedi. Ekonomik kriz sürecinin bütçe üzerindeki etkilerini hafifletmek için söz konusu adımların atıldığını belirten Ergün, "Dikkat ederseniz bütçe açıkları ortadan kalktıkça birçok vergi kalemini ortadan kaldırma politikası izlendi. Kurumlar vergisi azaltıldı. Bazı harçlar kaldırıldı. Tüketim hacmi yüksek olan bir takım kalemlerden kamu açıklarının finanse edilmesi için geleceğe dair böyle artışlar yapılıyor." dedi.

Verginin kamu idaresi açısından kamu dengelerinin kurulması açısından vazgeçilmez kaynak olduğunu vurgulayan Bakan, "Mali dengeler yeniden oluştuğunda bu tür uygulamalar gözden geçirilecektir. Bugün böyle zaruret ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.

Cihan



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs