neden öldü? | " /> neden öldü? | "/>

En Sıcak Konular

Lenin neden öldü?

23 Ekim 2009 10:40 tsi
Lenin neden öldü? Bolşevik devrimi lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in sanıldığı gibi kalp krizinden değil, Parisli bir hayat kadınından frengi kaparak yaşamını yitirdiyi öne sürüldü.

Tarihçi ve yazar Helen Rappaport, Lenin'in son yıllarına ait gazete, dergi ve kitapların Rus liderin cinsel yolla bulaşan frengi hastalığına yakalandığını gösterdiğini öne sürdü.

Rappaport'un iddiasına göre, Lenin frenginin birçok belirtisini gösteriyordu ve bu Sovyet hiyerarşisinde çok yaygın görülen bir hastalıktı ve bunun açıklanması yasaktı.

Resmi belgeler ise, Lenin'in üç kalp krizi ve 1918'de bir suikast girişiminin ardından sağlığının bozulması sonucu yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Rappaport ise iddialarını, bilimadamı Ivan Pavlov'un (Pavlov'un Köpeği teorisiyle tanınan) yazdığı ve devrimin 'beyni frengiye yakalanmış deli bir adam tarafından yapıldığını' öne süren raporuna dayandırıyor.

20. yüzyıla damgasını vuran Sovyetler Birliği'nin kurucusu ve 1917 Ekim Devrimi'nin lideri Vladimir Putin üç kalp krizi geçirdikten sonra Ocak 1924'te 53 yaşında hayata gözlerini yummuştu.


Yazarlar Birliği ve Oxford Yazarlar Grubu üyesi, Rus tarihi uzman Rappaport, kanıtların Lenin'in 1902 civarında Paris'te bir fahişedeyle birlikte olması sonucunda frengi kaptığı iddiasında.

Bu iddiasını "Komplocu: Lenin Sürgünde" ("Conspirator: Lenin in Exile") adlı yeni kitabında ortaya atan Rappaport, "Bu çok sayıda üst düzey Kremlin doktorunun ve bilimadamının Lenin'in frengiden öldüğü yönündeki dillendirilmemiş inancıydı, ama yıllar süren gizlilik anlaşması onlara yetkililerin dayattığı bir şeydi. Kimse profesör Pavlov'dan daha sesli bir şekilde bu düşünceyi açıklayamadı" diyor.

Rappaport, Pavlov'un değerlendirmesinin kanıtının 1928'de Paris'te Mikhail Zernov adlı bir başka doktorla New York'taki Columbia Üniversitesi'ndeki belgelenmiş konuşmada kanıtlandığını söylüyor.

Rappaport, şunları söyledi: "Pavlov, Zernov'a Lenin'in frengi olduğunu ve bu süre içinde Sovyet liderin hastalığın beyni etkileyen tüm belirtilerini gösterdiğini ısrarla anlatıyor. Pavlov, ünlü bilim insanlarının ölümünden sonra Lenin'in beynini incelemek üzere çağrıldığını ve hepsinin hastalık konusunda hemfikir olduğunu biliyordu, ama elbette bu kamuoyuna açıklanmadı ve bunu belgeleyen hiçbir resmi Sovyet belgesi de yok."

İngiltere Kralı VIII. Henry'nin, Korkunç Ivan'ın, Nazi lideri Adolf Hitler'in ve Napolyon Bonapart'ın da frengi olduğu belgelenmişti. (Gazeteport)

Star



Bu haber 2,478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs