En Sıcak Konular

Ayasofya'da yıkım var

22 Ekim 2009 18:23 tsi
Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, müze alanı içindeki tarihi özelliği bulunmayan binaların koruma kurullarının kararı doğrultusunda yıkıldığını bildirdi

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayasofya'da, Doğu Roma ve Osmanlı dönemine ait binaların yanı sıra, 1935'te müze olarak hizmet vermeye başladıktan sonra acil olarak yapılan binalar bulunduğunu belirtti.

Günün ihtiyacını karşılamak için herhangi bir plan ve projeye dayanmadan yapılan bu binaların resmi izinleri de bulunmadığını anlatan Dursun, Ayasofya'nın tarihi yönetim merkezi olan türbedar binasına bitişik olan bu binaların eskidiğini ve görüntü itibarıyla Ayasofya'ya yakışmadığını vurguladı.

Bugüne kadar sekreterya, hizmet birimi ve tuvalet olarak hizmet veren 3 binanın koruma kurullarının kararı doğrultusunda yıkıldığını kaydeden Haluk Dursun, müze içinde modern ve çağdaş görünümlü, mimari olarak da Ayasofya'yı kapatmayacak yeni bir tuvalet yapıldığını ve hizmete açıldığını anlattı.

Müze Başkanı Dursun, ''Binaların yıkılmasıyla Ayasofya'nın görüntüsünde de olumlu bir gelişme oldu. Böylece, Ayasofya vaftizhane bölümü ile yeni açılan Mimar Sinan'ın yaptığı 2. Selim ve 3. Murat türbelerinin olduğu bölüm tamamıyla ön plana çıktı. Binaların yıkılmasıyla Ayasofya Külliyesi ile türbeler arasındaki bağlantı da kurulmuş oldu'' dİye konuştu.

Haluk Dursun, müze içinde tarihi nitelik taşımayan, Ayasofya'ya yakışmayan başka bina kalmadığını ifade etti.

Doğu Roma dönemine ait binalar ile Osmanlı döneminde ilave edilen külliye haline dönüştürülen binaları koruduklarını ve müze olarak kullandıklarını anlatan Dursun, ''Hoş olmayan, müze olduktan sonra yapılan ve birtakım eklemelerle büyüyen son dönem binalarıydı yıkılanlar. Bunları ortadan kaldırıyoruz'' dedi.

Müze Başkanı Dursun, eski binaların yıkılmasının, mimari, estetik ve tarihi niteliği dışında bir de fotoğraf açısından önemi bulunduğuna dikkati çekerek, ''Ayasofya, çok güzel fotoğraf veren tarihi bir mekan. Sonradan ortaya çıkan yapılar, Ayasofya'nın ana binasını kapatıyordu. Böylece, ana binayı tamamıyla fotoğraflama imkanı doğdu'' görüşünü dile getirdi.

aa



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs