En Sıcak Konular

'KKTC'ye mali yardım kesilmedi'

22 Ekim 2009 15:47 tsi
Avrupa Birliği Komisyonu, KKTC'ye mali yardımın askıya alındığı haberlerini yalanladı.

Avrupa Birliği, Annan planı referandumunda yüzde 65'le çözüme "evet" diyen KKTC için 2004 yılında hazırladığı 259 milyon avroluk Mali Yardım Tüzüğünden 42 milyon avroyu, "KKTC'deki siyasi gerginlik ve Kıbrıs sorununun girmiş olduğu çıkmazdan dolayı askıya aldığı" yönünde Türk basınında çıkan haberleri yalanladı.

AB Komisyonu sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, günlük olağan basın toplantısında bir soru üzerine, "Hiçbir mali yardımı askıya almadık" dedi.

AB bütçesinde imzalanan sözleşmelerle ilgili ödeme taahhütlerinin ve fiili ödemelerin ayrı kalemlerde yapıldığını anlatan Altafaj Tardio şunları söyledi: "Kıbrıslı Türklere (KKTC) yardımda bazı ödemeler ilk başta planlandığından daha geç yapılacak, çünkü buradaki özel durumlar nedeniyle birkaç aylık gecikme var. 259 milyon avroluk mali yardım programında öngörülen bütün sözleşmelerin büyük ölçüde yıl sonuna kadar imzalanması bekleniyor. Fakat AB Komisyonunun daha önce 2009 yılında yapmayı planladığı 42 milyon avroluk ödeme daha sonraya kalacak. Bu nedenle 2009 yılında öngörülen ödemelerinden 42 milyon avroluk indirim yapmak gerekiyor. Sözleşmeler kapsamındaki ödeme taahhütleri ise (2009 yılında planlandığı gibi) kalacak."

Bu yılki ödemelerde ertelenen 42 milyon avronun gelecek yıla aktarılacağını belirten Altafaj Tardio, "Başka bir deyişle Kıbrıs Türk toplumuna ayrılan fonlarda hiçbir kesinti yoktur, yardım programı planlanandan birkaç ay gecikmeli uygulanacaktır" dedi.

AB Komisyonu, Rum tarafının engellemeleri nedeniyle Şubat 2006'dan bu yana 259 milyon avroluk mali yardımın, uygulamaya girdiği Şubat 2006'dan bu yıl ortasına kadar sadece yüzde 15'ini (38,5 milyon avro) harcayabildi.

Bu dönemde 130 milyon avroluk en büyük kısmı altyapı yatırımlarına ayrılan Mali Yardım Tüzüğü kapsamında yapılan ihalelerin toplamı 84,5 milyon avroya ulaştı.

23,3 milyon avrosu KKTC'deki AB ofisinin ve projelerin giderleri için ayrılan toplam 259 milyon avroluk paketten kalan 235,7 milyon avronun bu yıl sonuna kadar KKTC'nin sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırılması amacıyla su dağıtımı, kanalizasyon, ulaşım, telekomünikasyon, çevrenin korunması ve eğitim projeleri için açılacak ihalelere dağıtılması gerekiyor.



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs