İran'a saldırıyı tetikleyebilir | " /> İran'a saldırıyı tetikleyebilir | "/>

En Sıcak Konular

O satış İran'a saldırıyı tetikleyebilir

22 Ekim 2009 14:54 tsi
O satış İran'a saldırıyı tetikleyebilir Rus Vedomosti gazetesi Moskova'nın İran'a yönelik S-300 füze silah sevkiyatını durdurdu.

Gazeteye konuşan Rusya devlet savunma sanayisi tesisindeki yetkililer, Tahran'ın ödeme yapmasına rağmen, Moskova'nın İran'a yönelik S-300 füze satışı ile ilgili anlaşmayı askıya aldığını iddia etti. Rus yetkililer, bu kararın savunma sanayisi için olumsuz sonuç doğurabileceğini ve İran piyasasının uzun vadede kaybedileceği anlamına geldiğini savundu.

İran'a yönelik bir milyar dolar değerindeki Rus S-300 füze silah sevkiyatı anlaşması 2007 yılında yapılmıştı. Bu anlaşmalardan ve İran'ın nükleer programından endişe eden ABD ve İsrail, Moskova'ya defalarca çağrıda bulunarak Tahran'a füze satılmasından vazgeçmesini istemişti. ABD ve İsrail S-300 füze savunma sistemlerine sahip olacak İran'ın askeri gücünün giderek artmasından endişe ediyor.

Rus İnterfaks'ın yorumuna göre ise Rus-İran ikili füze satışı sözleşmesi, henüz yürürlüğe girmedi ve belirsiz bir tarihe ertelenmiş bulunnuyor. Rusya'nın yurtdışına silah satan tek devlet kurumu Rosoboroneksport ve Almaz-Antey PVO şirketi de konuyla ilgili yorum yapmayı reddediyor.

İran tarafının sözleşmeyle ilgili Rusya'ya avans ödeme yaptığı, hatta sürekli ödemelere bile başladığı belirtiliyor. Vedomosti, "Bu yıl İran'a ikili sözleşme gereği 300 milyon dolar değerinde sevkıyt yapılması öngörülüyordu. Ama bu satış gerçekleşmeyecek, şimdi de Rusya Savunma Bakanlığı bu sevkiyatın geri satın alınması yollarını hazırlıyor." yorumunda bulundu.

"S-300 SEVKIYATI İSRAİL'İN İRAN'A OPERASYON YAPMASINA NEDEN OLABİLİR"

Gazete, İsrail'in iktidardaki Likuda partisi Parlamento Grubu Başkanı Zeyev Yelkin'in önceki aylarda yaptığı açıklamaları da hatırlattı. Yelkin, Moskova'nın Tahran'a S-300 füze sevkiyatı ve nükleer programın devam etmesinin İsrail'in İran'a yönelik operasyona itebileceğini belirtmişti. Tahran'ın nükleer programından endişe ettiklerini belirten Yelkin, "Bize göre nükleer İran günün birinde Ortadoğu'da nükleer yarışa yol açacak. Tüm bunlar Suudi Arabistan'ın, Mısır'ın, hatta Suriye'nin de nükleerleştirilmesine neden olacak. Bu dünyada oyunun kurallarını tamamen değiştiren yeni jeopolitik durumdur. Sonuçta da nükleer teknolojinin teröristlerin eline geçmesini sağlayacaktır." şeklinde konuşmuştu.

İsrailli parlamenter Yelkin, ülke Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun 7 Eylül'de Moskova'ya yaptığı gizli ziyareti de hatırlatarak İsrailli Başbakanın Putin'le gizli buluşmasını İran'a Rus S-300 füze sevkiyatına bağlamıştı. Rusya'nın İran'a satışını gerçekleştirdiği, henüz sevkiyatını yapmadığı S-300 füze savunma sistemine, ABD ve İsrail'in yanı sıra Suudi Arabistan da karşı çıkıyor.

Cihan



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs