En Sıcak Konular

Nazarbayev'den dev çıkarma

22 Ekim 2009 11:16 tsi
Nazarbayev'den dev çıkarma Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Türkiye’yle ekonomik ve stratejik alanda yeni bir dönem başlatmak için Ankara’ya dev bir çıkarma yaptı.

Ülkesinde ‘Bilge Adam’ olarak adlandırılan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Türkiye’yle ekonomik ve stratejik alanda yeni bir dönem başlatmak için Ankara’da. Kazak lider ülkesinin en büyük 300 işadamını da beraberinde getirdi

Orta Asya’da geleceğin enerji deposu olarak tanımlanan Kazakistan’ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, milyar dolarlık projeler ve 300 işadamı ile Türkiye’ye geldi. Kazakistan’da devlet başkanlığının yanı sıra Bilge Adam ve Ak Sakal olarak tanınan Nazarbayev ve Türkiye’nin gündemini enerji projeleri oluşturacak. Türkiye ise 24 Ekim’e kadar sürecek olan bu ziyarette, doğalgazını Nabucco’ya değil, Rusya hattına vereceğini açıklayan Nazarbayev’i ikna etmeye çalışacak. Uzmanlar, Nazarbayev’in sonraki açıklamalarında Nabucco’ya gaz verebileceğini açıklamasının Türkiye’nin ikna çalışmalarını kolaylaştıracağını belirtiyor.

ZİYARET YENİ DÖNEM BAŞLATACAK

Petrol arama çalışmaları, ortak rafineri projesi, doğalgaz ticaret imkanları da gündemi oluşturan diğer konular olacak. Ziyaret sırasında iki ülke arasında ekonomi, tarım ve turizm gibi alanlarda anlaşmalar imzalanacak. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 3 günlük temaslarda bulunmak üzere geldi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yaparak Nazarbayev’in, “Türkiye ile ilişkilere yeni bir boyut kazandırmak istediğini” ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, görüşmelerin ana gündem maddesini ise enerji oluşturacak. Kazakistan, Kazak petrolünün Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara aktarılmasının büyük önem atfederken, görüşmelerde, Türkiye ile Kazakistan’ın bu konuda “stratejik ortak” olarak hareket etmelerine yönelik arayışlar yapılacak.

NABUCCO EN SICAK GÜNDEM

Görüşmelerde Türkiye, Kazak Lideri, Nabucco Projesine daha sıcak yaklaşması için ikna etmeye çalışacak. Nazarbayev, mayıs ayının başında, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, Nabucco’ya açık destek vermeyi reddetmesinin ardından, Rusya ile varılan doğalgaz anlaşmasını yasalaştıran tasarıyı imzalamıştı.

Rus hattının kapasite genişletme işlemlerinin 2010’da tamamlanması beklenirken, Nabucco’nun inşaatına ise 2011 yılında başlanacak. Nazarbayev’in onayladığı anlaşma uyarınca Kazakistan, Rusya’ya mevcut gaz satışına 10 milyar metreküp daha ekleyecek. Bu durum da, Kazak sahalarında Nabucco’ya verilebilecek gazı tehlikeye sokuyor. Ankara’da, Kazakistan’ın Nabucco’ya gaz tedariğinde bulunması için Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile masaya oturulacak.

TÜRKİYE PROGRAMI DOLU

Nazarbayev, öncelikle Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. Nazarbayev aynı gün Başbakan Erdoğan’ı da kabul edecek ve TBMM’de milletvekillerine bir konuşma yapacak. Kazak lider Nazarbayev’in ziyaretinde ekonomi başta olmak üzere tarım, tekstil, enerji ve turizm alanlarında bir dizi anlaşma imzalanacak. Şu anda 2.5 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılması için işbirliği toplantıları yapılacak. Ayrıca 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile de bir araya gelecek olan Nazarbayev, aynı zamanda muhalefet liderlerini de kabul edecek.

Nazarbayev: Dünya Kazakistan’ı konuşuyor

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in uluslarası alanda yaptığı atılımlar dünyanın ilgisi çekiyor. Nazarbayev, daha önce yaptığı açıklamalarda ülkesinin son yıllarda attığı adımlarla başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün dünyada konuşulur hale geldiğini söyledi.

Kazakistan’ın 2010 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’ne (AGİT) ev sahipliği yapmasının son derece önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Nazarbayev, Kazakistan’ın, dış politika, uluslararası ve bölgelerarası organizasyonlar çerçevesinde özellikle de BM, AGİT, Asya Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, BDT, CSTO ve Avrasya Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi organizasyonlarda etkin hale gelmeye başladığını belirtti.

Avrupa Birliği ile ilgili olarak Nazarbayev “Avrupa’ya Giden Yol” adı altında yeni bir program hazırlanması talimatı vererek ekonomik işbirliğinin kalkınması, çağdaş teknolojileri ülkesine çekmeyi, gelişmiş ülkelerin tecrübelerinden faydalanmayı ve Kazakistan kanunlarını daha mükemmel hale getirmeyi planlıyor.




Bu haber 1,452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs