En Sıcak Konular

Şehit ailelerinin Başbakan'dan üç isteği

22 Ekim 2009 11:14 tsi
İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanlığı'nı 13 yıl yürüten şehit babası Yavuz Alphan, şehit yakınlarının taleplerini yazdığı mektubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a elden iletti.

Alphan, Erdoğan ile kısa bir süre önceki İzmir ziyaretinde görüştü. Alphan bir sayfalık mektubunda, şehitlik kanunu çıkarılması, şehit derneklerinin kamu yararına çalışan dernekler haline getirilmesi ve şehitlerin kardeşlerine özel sektörde iş verilmesini istedi. Şehit babası Alphan, Başbakan'ın, 'gereğini yapacağız' dediğini söyledi.

Oğlu Mustafa Alphan'ın 1992'de Silopi'de terör örgütü üyeleriyle girdiği çatışmada şehit olmasının ardından İzmir Şehit Aileleri Derneği'ni kurarak 13 yıl başkanlığını yürüten Yavuz Alphan, kısa bir süre önce Manisa'ya gittiğini, buradaki şehit aileleri derneğinin 8 bin lira borcu olduğunu ve parasızlıktan telefonlarının kesildiğini öğrendiğini söyledi.

Vatana çocuklarını veren kişilerin kurduğu derneğin düştüğü duruma çok üzüldüğünü dile getiren Alphan, bugüne kadar hiçbir partinin yemeğine gitmemesine rağmen sıkıntıları anlatmak için üç maddelik bir mektup yazarak Başbakan Erdoğan'ın Balçova'da katıldığı yemeğe gitmeye karar verdiğini anlattı. Alphan, "Manisa'daki dernek kiralarını ödeyememiş, telefonları kesik, ev sahibi icrayla çıkarmak istiyormuş. Manisa Valiliği'nden yardım istedik. Başbakan Erdoğan'ın İzmir'e geleceğini duyunca hayatımda bir ilki yaptım. Hiçbir partinin yemeğine gitmememe rağmen Manisa'daki durum beni etkilediği için gidip Başbakan'a üç maddelik mektup yazıp verdim. Biri Türkiye'de şehitlik kanunu çıkarılmasıydı. Türkiye'de şehitlik kanunu yok, şehitlik sadece dini bir terim olarak var ama kanun olarak yok. Kanun olarak olmayınca bizlere, dul ve yetimler üzerinden muamele gösteriliyor. Şehit ailelerinin rahat etmesi için şehitlik kanunu çıkarılması gerekiyor. Ben 73 yaşındayım. Bu yaştan sonra ne yetim olurum ne öksüz olurum. Şehitlik kanunu olmamasının üzüntüsünü, derneği kurduğum 1995 yılından bu yana yaşıyorum." dedi.

Başbakan Erdoğan'dan şehit derneklerinin kamu yararına çalışan dernekler statüsüne alınmasını da istediğini belirten Alphan, "Türkiye'de Kanarya Sevenler gibi birçok dernekler, kamu yararına dernek statüsüne alınıyor. Bu vatan uğruna canlarını verenlerin kurduğu dernekler ise kamu yararına alınmıyor. Kamu yarına alınsa, devlet bu derneklere bir miktar yardımcı olur. Kiralarını verir, telefon giderlerini karşılar. Bunlar da kimseye muhtaç olmazlar. Benim bütün üzüntüm buydu. Türkiye'de 130 şehit derneği var. Devlet onların kiraları ödese, telefonları ödense daha rahat ederler, güzel çalışırlar." şeklinde konuştu.

Şehit kardeşlerinin yasa gereği devlet kurumlarında işe yerleştirildiğini ancak ailedeki diğer kardeşler arasında bunun problem oluşturduğunu ifade eden Alphan, şehidin bir kardeşinin de engelli ve hükümlülere tanınan hakka benzer şekilde özel sektörde işe yerleştirilmesini talep ettiğini belirtti.

Üç talebi içeren mektubu Başbakan Erdoğan'a verdiğini ve kendisiyle bir süre konuşma fırsatı bulduğunu anlatan Alphan, "İnşallah bunu yaparlarsa Türkiye'deki 130 dernek ve şehit aileleri mutlu olur, memnun olurlar. Bunda benim herhangi bir beklentim yok. İnşallah bunu yaparlar. Benim arzum, beklentim şehit ailelerinin mutlu olmasıdır." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE HUZUR OLSUN, KİMSENİN GÖZÜ YAŞLI OLMASIN"

Türkiye'de yaşanan demokratik açılım ve PKK'lıların teslim olma sürecini de değerlendiren Alphan, şehit babası olarak beklentisinin Türkiye'de huzurun olması, gözü yaşlı kimsenin kalmaması olduğunu belirtti.

Alphan, "Dağdan inecekse insinler. Herkes işinde gücünde olsun. Vatanımız kalkınsın, işşiz sayımız azalsın. Türkiye kalkınsın. Dünya devletlerinin üst kademelerinde olalım. Mutlu ve refah içinde olalım. İnsan dünyaya niye geliyor? Kavga etmeye mi geliyoruz? Burada ağzımızın tadıyla otursak, yemeğimizi yesek, sohbetimizi yapsak, komşuluk ilişkilerimizi geliştirsek kötü mü olur? Bundan kim kazanır, kim kaybeder?" diye sordu.

Kimsenin kanının akmasından yana olmadığının da altını çizen Alphan, "Ben kan akmasına karşıyım. Bu vatanı, herkesin söylediği gibi birlikte kurtardık. İstiklâl Harbi'nde, Çanakkale'de birlikteydik. Peki, şimdi ne oldu?" ifadesini kullandı.

Şehit babası Alphan, Mahmur ve Kandil'den gelen PKK'lıların Silopi'de teslim olduğu gün DTP'liler tarafından yapılan gövde gösterisine de sert tepki gösterdi. Yaşananlardan oldukça rahatsız olduğunu kaydeden Alphan, "Tamam, bunlar bu vatanın çocuklarıydı, gittiler ama işi o kadar şova döktüler, o kadar çığrından çıkardılar ki bir yerde kızmamak elde değil. Halılar serdiler, kurbanlar kestiler. Kardeşim sen bunları aldıysan, o partinin, orada 100 bin, 200 bin kişinin ne işi var? Bu insanlar aydan, fezadan gelmedi. Bir yerde hainlik yapan insanlardı." diyerek tepkisini dile getirdi.

cihan



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,995 µs