Türkiye rahatsızlığı | " /> Türkiye rahatsızlığı | "/>

En Sıcak Konular

Yahudi lobisinin Türkiye rahatsızlığı

22 Ekim 2009 08:22 tsi
Yahudi lobisinin Türkiye rahatsızlığı 
Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde "one minute" krizinin geride kaldığını belirten ADL Başkanı Foxman, İsrail'in tatbikata alınmaması ve 'Ayrılık' dizisi sonrası oluşan durumu, "Her gün tokat üstüne tokat diyoruz." şeklinde yorumladı.

ABD'deki etkin Yahudi kuruluşu İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Abraham Foxman, İsrail ve grup olarak "her gün tokat yediklerini" söyledi.

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik devam ederken Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, ADL'yi ziyaret etti. Boztepe, görüşmenin "önceden alınmış bir randevu" çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Federasyonu üst düzeyde karşıladıklarını kaydeden Boztepe, "Yarım saatlik bir görüşme için gitmiştik; ancak 1 buçuk saat sürdü. Çok kırgın ve kızgınlar. Foxman'ın kendi ifadesiyle; 'Türk hükümetini ABD'de destekleyen tek Yahudi kuruluşuyduk ve Türkiye'ye büyük önem veriyorduk. Şu ana kadar üst üste koyduğumuz tüm tuğlalar yıkılıyor. Her gün ADL ve İsrail olarak tokat üstüne tokat yiyoruz. Çok üzgünüz. Türkiye'nin nereye gittiği konusunda şüphelerimiz var.' dedi." ifadelerini kullandı.

ANLAŞMAZLIK OLABİLİR

Ulusal Yahudi Demokratik Konseyi İcra Kurulu Başkanı Ira Forman ise iki ülke arasında anlaşmazlıkların olabileceğini ancak İsrail ve Yahudilerin "canavar" gibi gösterilmemesini istedi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin sona ermesi durumunda bunun problem oluşturacağını kaydeden Forman, "Geçmişte Türk yetkililerle temaslarım oldu ve onlara şunu söyledim: 'Gazze'ye dair açıklamalar çok zarar veriyor; çünkü bu açıklamalar İsrail'i sadece eleştirmekle kalmıyor, İsrail ve Yahudileri şeytan gibi gösteriyor.' Umarım bu devam etmez." diye konuştu. Anlaşmazlıkların olabileceğini kabul eden Forman, "canavar" gibi gösterilmemelerini istedi.

Türkiye'nin eleştirilerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Amerika'daki Yahudilerle olan ilişkilere de zarar vereceğini savunan Forman, "Birçok Amerikalı Yahudi Türkiye'yi, güçlü laik geleneğe sahip, Filistinliler de dahil olmak üzere Müslüman kardeşlerine sempatiyle bakan, ancak İsrail'in pozisyonuna da adil yaklaşan bir Müslüman ülke olarak görüyor." dedi. Türkiye'nin "önemli bir role sahip, bölgedeki süper güçlerden biri olarak" görüldüğünü belirten Forman, "Bu sadece Arap-İsrail çatışmasında değil, genel anlamda daha ılımlı bir Müslüman dünyasının oluşumunda da, tarihî açıdan çok olumlu bir rol." diye konuştu.

zaman



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs