En Sıcak Konular

Türk: Ortak akılla hareket edelim

21 Ekim 2009 21:18 tsi
Türk:  Ortak akılla hareket edelim  
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, çabaların demokratik bir Türkiye için olduğunu belirterek, bu ortamda Kürt ve Türk halkının sevgi ile kucaklaşacağını ifade etti.

DTP Genel Başkanı Türk, "Bin yıldır birlikte yaşıyoruz. Özgürk, eşit, kardeşçe yaşamayı esas alıyoruz. İsteğimiz özgürlük, kardeşliktir. Birileri bu sürecin önünü tıkamak için farklı senaryolar üretiyorlar. Türkiye bölünecek diyorlar. Türkiye demokratik ve özgürlükle bölünmez, daha da güçlenir. Bunu başarırsak Ortadoğu'yu da demokratikleştiririz." dedi.

Diyarbakır Batıkent Meydanı'nda, dağdan inen PKK'lıların karşılanması sırasında konuşan Ahmet Türk, toplanan on binlere duygularına kapılmamaları uyarısı yaptı. Ahmet Türk, bugünün barışın günü olduğunu belirterek, kalabalığa şu uyarıyı yaptı:

"Bugün sizler kadar coşku doluyum, heyecanlıyım. Heyecan ve coşkunuzu anlıyorum. Bu coşku, barış, özgürlük, özgür yarınların coşkusudur. Aynı duyguları taşıyorum. Aynı duygularla karşınızdayım. Ama şunu görmek gerekiyor. Artık duygularımızla hareket etmemeliyiz. Ortak aklı ortaya çıkarmak için birlikte hareket etmeliyiz. Barışı sağlamak için yollardayız. Dilimiz barış dilidir. Bugün barışçıl bir sürecin gelişmesi konusunda belki bu ilk adımdır. Barış güzeldir, onurludur, kutsaldır. Ama kendimizi kandırmayalım. Burada mücadelemiz kahramanlık için değil, gerçek bir barış sağlamak içindir. Bu mücadelede yenilmek de yok, yenmekte yok, barış var."

CHP'nin süreçteki tavrını eleştiren Türk, bazıların barıştan rahatsız olduğunu ifade etti. Barışı ve dilini Türkiye'ye egemen kılmak için çabaladıklarını aktaran Türk, "Bugün savaştan beslenenler barıştan rahatsız oluyorlar. Ama inadına barış diyeceğiz. Çünkü ırkçılar, milliyetçiler bu ülkede barışın kalıcı hale gelmesini istemiyorlar. Yok olacaklar, tarihten silinecektir. Barışçıl sürecin tartışıldığı günden bugüne kadar büyük çabalar gösterdik. Ama bizi görmezlikten geldi. Bunu gören Öcalan bu demokratik siyasetin önünü açmak için önemli tarihi bir hamle yaptı. Biz bu hamlenin barış için özgürlük için çok anlamlı olduğunu biliyoruz. DTP, demokratik siyasetin gelişmesi çaba içerisinde olacağız. Çünkü, bizim mücadelemiz özgür bir Türkiye mücadelesidir. Türkiyeli kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Korkmayın, korkularınızın esiri olmayın. Kürtlerin özgürleşmesi sizin de özgürleşmenizdir. Bu çabalar demokratik bir Türkiye içindir. Demokratik bir ortamda Kürt ve Türk halkı sevgi ile kucaklaşacaktır. Bin yıldır birlikte yaşıyoruz. Özgürk, eşit, kardeşçe yaşamayı esas alıyoruz. İsteğimiz özgürlük, kardeşliktir. Birileri bu sürecin önünü tıkamak için farklı senaryolar üretiyorlar. Türkiye bölünecek diyorlar. Türkiye demokratik ve özgürlükle bölünmez daha da güçlenir. Bunu başarırsak Ortadoğu'yu da demokratikleştiririz."

ABD Başkanı Obama'nın 'Yapabiliriz' ifadesine vurgu yapan DTP'li Türk, "Biz de buna inanıyoruz. Aynısını istiyoruz. Yapabiliriz, gerçekleştirebiliriz. Türkiye'nin kaderiyle oynanmasına izin vermeyiz. Sayın Türk halkı ırkçılara, milliyetçilere kulak asmayın. Sayın yazarlar, aydınlar, siyasetçiler, barışseverler gelin bu tarihi anı barışla onurlandıralım, taçlandıralım. Bu fırsatın kaçmasına izin vermeyelim. Türklerle barış daha güzel olacak." şeklinde konuştu.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da süreci başlatanlara ve bugün yaşananlara katkı yapanlara teşekkür etti. Dağdan inenlerin Habur Sınır Kapısı'ndan serbest bir şekilde geçmelerinin çok önemli olduğunu anlatan Ayna, şunları ifade etti: "Gelen kapıdan serbest geçtiler. Bunu hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Sorunun çözümü için önemliydi. Umudumuz bugün, her zamankinden daha çok. Barışın geleceğine dair umudumuz arttı. Kritik eşiği aştık. Ama Kürt sorunu birçok eşiği olan bir sorundur. Daha çok eşikleri aşmamız gerekir. Dün bu eşikleri aşacağımıza dair umudumuz arttı."

DAĞDAN İNEN PKK'LILARIN SÖZCÜSÜ: BARIŞ VE ÇÖZÜM İÇİN GELDİK

34 kişilik PKK'lı grup adına konuşan Mehmet Şerif Özkan, barış ve Kürt sorununun çözümü için geldiklerini söyledi. Etkin pişmanlıktan yararlanmak gibi bir niyetleri olmadığını belirten Özkan, bütün kesimlerin, aydınlar ve siyasetçilerin bunu doğru okuması gerektiğini vurguladı. Teröristbaşı Öcalan'ın çağrısı üzerine geldiklerini aktaran Özkan, şöyle konuştu: "Çözüm yolunun açılması için geldik. Barışı bütün halklar için Türk, Kürt ve Arapların eline vermek için geldik. Gelişimiz bazı isteklerimiz de olacak. Kürt sorununun çözümü için operasyonlar durdurulmalı. Diyalogun yolu açılmalı. İsteklerimiz mütevazidir. Kimliğimizi istiyoruz. Tarih, kültür, edebiyat ve sanatımızı anadilimizle yapmak istiyoruz. Sivil bir anayasa yapılmalı. Elimiz havada kalmamalı. Barışın eli tutulmalı. Gelişimiz herkes iyi anlamalıdır. Kürt halkı, Türk halkı, aydınlar, siyasetçiler gelişimizi doğru anlamalıdır. Barışın sağlanması için geldik. Kürtler tarihinin hiçbir döneminde savaş istemedi, barış istedi. Savaş çözüm yolu değildir. Diyalog, müzakere çözümün yoludur. Biz TCK 221 maddesinden yararlanmak için gelmedik. Biz barış için geldik, bu iyi anlaşılmalıdır."

ANLI: KANDİLDEN SELAM VE BARIŞIN MÜJDESİNİ GETİRDİLER

Grubun Kandil'in selamını getirdiğini söyleyen Diyarbakır DTP İl Başkanı Fırat Anlı ise PKK'lıları, "Diyarbakır'a, barış başkentine hoş geldiniz" diyerek karşıladı. Anlı, 'barışın elçileri' dedikleri grubun sadece selam değil, barışın müjdesini de getirdiğini söyledi.

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Ayla Yıldırım ise Habur kapısının sadece 34 kişiye değil, barışa açıldığını belirtti. Cesaretli adımların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Cesaretle operasyonlar durdurulmalı." dedi.

Konuşmaların ardından, Batıkent Meydanı'nda toplanan onbinlerce kişi olaysız bir şekilde dağıldı.

cihan

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs