En Sıcak Konular

''PKK'lıların yargılanması yasalara göre yapıldı''

21 Ekim 2009 20:10 tsi
''PKK'lıların yargılanması yasalara göre yapıldı'' Kandil'den gelen PKK'lıların serbest bırakılması ile başlayan tartışmalar devam ediyor. TBMM'de gazetecilere konuşan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, örgüt mensuplarının serbest bırakılmasının mutlaka yasalar çerçevesinde yapıldığını söyledi. Kuzu, dosyalarında suç unsuru sabit bulunması halinde kimsenin salıverilmesinin mümkün olmayacağını kaydetti.  
 
TBMM'de gazetecilere konuşan Kuzu, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuzu, herkesin bu süreci desteklemesi gerektiğinin altını çizerek, "Açılım dediğimiz sürecin içinde bu da var, belki de ana maddesi bu. Gördüğüm kadar, 2011 yılında ABD'nin oradan çekilmesi sonucu o bölgede yeni bir tablo peşindeler. Böyle olunca Türkiye'nin burada konumunun güçlenmesi gerekiyor. Çünkü Irak'tan çekilmiş bir Amerika'dan sonra Irak'ta çok ciddi savaş çıkacağı noktasında elde belge ve bilgiler var. Böyle olunca haliyle Türkiye'nin güçlü olması bakımından PKK sorununun bitmesi gerekiyor. Şimdi tabii henüz demokratik açılımla ilgili hükümetin hazırladığı metin henüz tam netleşmiş değil, zannediyorum o konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bugünlerde bilgi verileceği konusunda duyumlarımız var, basına yansıyan bilgiler var. Bu bağlamda bu bir posta geldi. Tabii etkin pişmanlık yasası dediğimiz yasa 6- 7 kez değişmiş ve çıkmış Türkiye'de. İstenen sonuç alınamamış, yani rakam olarak. Mutlaka her dönemde gelen olmuş ama çok büyük oranda gelen olmamış. Şimdi daha etkin olarak uygulandığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "PKK'lıların etkin pişmanlık yasasından yararlanmak istemedikleri" yönündeki soruya, bu yasanın kişilerin isteyip istememesinin şart olmadığını, hakimin re'sen uygulayabildiğini söyledi. Kuzu, "Burada, 'biz pişman olmadık, bundan sonra şunları yapacağız' gibi bir şey yok. Neticede buna gerek bile yok. 'Biz' diyor, yani oradaki açıklamaya baktığınız zaman; 'Biz tamamen uysal bir vatandaş olarak artık aranıza katılıyoruz' diyor." şeklinde konuştu.

Kuzu, DTP'nin olayı şova dönüştürmesine tepki gösterdi. Kuzu, şunları söyledi: "Şimdi olayın bu boyutu beni rahatsız etmiyor, ama DTP'nin yaptığı töreni izah etmek ve anlamak mümkün değil. Olayı bir miting alanına çevirmek, bu memlekette kırgınlığı küskünlüğü gerilimi artırır. Dolayısıyla nerden bakarsan bak bir suç örgütü elemanının şu sebep ya da bu sebeple karışmış bile olsa kendine göre izah edecek bir noktası olsa bile onlar açısından yapılan töreni kabul etmiyorum. Bir taraftan bakıyorsunuz, DTP açılım sürecinde katkıda bulunamıyor. Çünkü bir taraftan Öcalan ile görüşmeye çalışıyor, ona sormaya çalışıyor, o işin içinde olmazsa olmaz falan gibi laflar ediyor. Bir taraftan da bu süreç içinde aşağı inen ovaya inen PKK'lıları da karşılarken gerilime sebep olabilecek hareketlerde bulunuyor. Gerçi sayın Türk, 'Biz yatıştırmaya çalıştık' falan diyor, ama tabloya baktığınız zaman süslenmiş seçim otobüsleri gibi bir tablo, onu doğru bulmuyorum. Yani onun dışında elbette bu süreç çalışmalı. Çünkü bu 30 yıldır süren 40 bin insanın ölümüne sebep olan ve 10 bin şehidin bulunduğu bir tablo bu. Nerde bitecek bunun cevabını vermek lazım."

HUKUKİ ANLAMDA BİR YANLIŞLIK VAR MI?

Kuzu, hukuki anlamda bir yanlışlık bulunmadığını iddia etti. Yargılamaların hukuka uygun yapıldığını ifade eden Kuzu, "Şimdi şöyle tabi yani uygulama noktasında mutlaka onu yasa çerçevesinde yapmıştır. Anayasada bu yazmaz zaten. Anayasada nasıl çalışacağı yönünde bir hüküm zaten olmaz, yasalarda vardır, ama bence o işin teferruat bölümüdür bana sorarsanız. İşin özü benim dediğim çerçevede. Yani ordaki 221'inci maddeden istifade edip etmemesi meselesi hakimin kendi takdiridir, re'sen, görevinden dolayı uygulamak durumundadır. O da onu yapmıştır, onun dışındaki teferruat bana sorarsanız, DTP'nin yanlışlarını bir kenara bırakırsak, süreçte ben bir hata görmüyorum." dedi.

Kuzu, kararın belgelerdeki bilgilere göre verildiğini söyledi. Kuzu, "Çünkü 34 kişi elde ciddi anlamda suç işledikleri noktasında birtakım belge bilgiler olsaydı dosyalarında zaten bırakması mümkün olamazdı. Nitekim savcı tutuklansın diye bildiğim kadarıyla talepte bulunuyor, hakim inceleme sonucu buna gerek duymuyor. Ama örgüt içinde elebaşlarından ya da bizzat katılanlar varsa bunların bilgileri devlette mutlaka vardır, onların bırakılması söz konusu olsaydı dediğiniz fiili af anlamında olurdu. Ondan sonraki gelişmelere bakmak lazım. Bunu hakim uygulayamaz, evde dosya olduğu müddetçe, onu serbest bırakayım kendime göre böyle bir şey olmaz. Yani bu 34 kişi o kapsamda değildir de ondan olmuştur tahmin ediyorum, başka türlü olmaması lazım." diye konuştu.

"PKK'LI OLMAK SUÇ MU?"

Kuzu, PKK'lı olmanın suç olup olmadığı yönündeki soruya şu karşılığı verdi: "Elbette suç. O örgüt suçu her zaman var, konu PKK meselesi değil, örgüt kurmak, üyesi olmak suç. 221'inci madde neyi getiriyor? Örgüt üyesi olmuşsa bir şekilde bunların tuzağa düşürüldüğü düşünülerek, genç yaşta düşmüşlerdir, etkin pişmanlık yasası çıkararak bunlara hiç olmazsa bir kez imkan verelim diye çıkmış. Dolayısıyla yasanın kendisi, ruhu doğru. Ama PKK'lı olmak ya da başka bir örgütte bulunmak suç örgütlerinde her zaman suçtur. Yasada o hüküm duruyor zaten bunda bir engel yok."

cihan




Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs