En Sıcak Konular

Türkiye'den gelen armutları imha ettiler

21 Ekim 2009 17:49 tsi
Almanya'nın Baden-Württenberg eyaleti Türkiye'den gelen armutları yüksek dozda 'amitraz' maddesi kullanılması nedeniyle toplatarak imha etti.

İki yıldır bu nedenle Türkiye'den armut ithalatı gerçekleştirmeyen Türk toptancılar, tüketicinin bilinçlenmesi ve denetlemelerin sıklaştırılması konusunda Türkiye Tarım Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

Baden-Württenberg eyaleti Tarım ve Gıda Bakanlığı, Türkiye'den ithal edilen armutlarda tehlikeli kimyasal maddelere rastlandığını belirterek bu meyvelerin tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Armutlarda insan sağlığına zararlı 'Amitraz' ilacının kullanıldığını tespit eden Gıda Maddeleri Denetleme Kurumu (WKD) bu maddenin tüketilmesinin uyku bozukluğuna neden olduğunu bildirdi. Eyaletin Tarım ve Gıda Bakanı Peter Hauk, olayın ortaya çıkmasının ardından bu ürünlerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ithalatının durdurulmasını talep etti. Satışa sunulan meyvelerin de toplatılıp imha edildiğini haber veren bakanlık, AB ülkelerini de bilgilendirdiklerini duyurdu.

Amitraz hakkında bilgi veren bakanlık, bu bitki ilacının bitkilerde kullanılmasının Almanya ve AB genelinde yasak olduğunu bildirdi. Maddenin, tarımsal ürünleri böceklere karşı koruma için kullanıldığı belirtildi. Normal standartlarda kilogram başına 0.2 miligramı geçmemesi gereken kimyasal maddenin Türk armutlarında 1.5 olarak tespit edildiği öğrenildi.

Stuttgart Hali'nde yaklaşık 10 ton Türk armudunun imha edildiği dile getirilirken, Berlin Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hüseyin Öztürk açıklama yapmaktan kaçındı. Hüseyin Öztürk, konunun çok yeni olduğunu ve Baden - Württemberg Eyaleti Tarım Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yazılı bilgi istediklerini söyledi. Türkiye'de bu konuyla ilgili bir kriz masası oluşturulduğunu ifade eden müşavir, basına açıklama yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.

TÜRK TOPTANCILAR TÜRKİYE'DEN ARMUT ALMIYOR

Stuttgart sebze ve meyve halinde ithalat ve ihracat yapan sebze ve meyve toptancıları ise iki yıldır Türk armudu satmadıklarını ifade etti. 16 yıldır sebze ve meyve ihracatıyla uğraşan Süzen GMBH şirketinin kontrolden sorumlu müdürü Galip Süzen, "Bu konu yeni bir konu değil. Üç yıl önce de ortaya çıkmıştı. Biz iki yıldır Türkiye'den armut almıyoruz. İspanya ve İtalya'dan alarak satıyoruz. Üç yıl önce aynı ilaçtan dolayı iki palet armudumuz imha edilmişti." şeklinde konuştu.

Bu olayın Türkiye'nin imajını ciddi manada zedelediğini kaydeden Süzen, Türk Tarım Bakanlığı'nın konuya bir an önce çözüm bulması gerektiğini söyledi. Süzen, "Bozulan imajla birlikte Türk şirketleri de itibar kaybına uğruyor. Türkiye'den gelen Deveci marka armudun çok iyi bir imajı oluşmuştu. Bu kadar emek verip marka haline getirdiğimiz armut bir ihmalden dolayı maalesef yerle bir oluyor." dedi.

Yazhan GMBH satış müdürü Ahmet Hasanoğlu ise, "15 yıllık şirketiz. Sebze ve meyvenin yüzde doksanını Türkiye'den ithal ediyoruz. Türkiye'den gelen armutta iki yıldır aynı sıkıntı var. İki yıl önce üç palet armudumuz imha edildiğinden beri Türk armudu satmıyoruz. Bu yıl da armut sezonu açılınca kontrollerde aynı sıkıntı ortaya çıktı. Demek ki o zamandan beri hiç bir önlem alınmamış." dedi.

ONUR İmpex'in sahibi Hüseyin Güner de diğer şirketler gibi iki yıldır Türk armudu satmayan esnaflar arasında. 18 yıldır bu işi yaptıklarını kaydeden Güner, Türkiye'nin özellikle AB ülkelerine ihracat yapan şirketleri ve ihracat ürünleri eken çiftçileri daha çok bilimçlendirmesi gerektiğini söyledi. Güner, "Bugün armutta çıkıyor, önceleri de patlıcan, biber gibi ürünlerde çıkmıştı. Bu işin çözümü kesinlikle Türkiye'deki üreticilerin bilinçlenmesi ve sıkı denetimden geçer." diye konuştu.

ELKA Obst und Gemüse Gmbh şirketi sahibi Malik Ejder Şendal da Türkiye'den ihracat yapan şirketlerin ihracat yaptıkları ülkenin standartlarını iyi bilmesi gerektiğine işaret etti.

Cihan



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,658 µs