En Sıcak Konular

Basın Özgürlüğü Avrupa’da geriliyor

21 Ekim 2009 11:29 tsi
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2009 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu, Avrupa ülkelerinde basın özgürlüğünün gerilediğini ortaya çıkardı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2009 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nu yayımladı. Raporda, basın özgürlüğünün en iyi olduğu ülkeler sıralamasında ilk yirmi içerisine giren Avrupa Birliği üyesi ülkelerin sayısının, bu yıl azaldığı dikkat çekti.

Deutsche Welle'in haberine göre basın özgürlüğüne en fazla saygı gösteren ülkeler sıralamasında geçen yıl ilk 20'ye 18 Avrupa ülkesi girmişken, bu yıl bu sayı 15'e düştü. Buna karşın ABD ise 40'ıncı sıradan 20'inciliğe yükseldi.

Avrupa Birliği üyeleri arasında basın özgürlüğü açısından en kötü durumda bulunan ülke 68'inci sırada yer alan Bulgaristan. Yine bu ülkeler arasında geçen yıla oranla en büyük gerileme 37'nci sıradan 44'üncü sıraya düşen Slovakya'da yaşandı. Bu gerilemenin en önemli sebebini hükümetin yayınlara uyguladığı ağır sansür oluşturuyor. Slovakya'da 2008 yılında yürürlüğe giren yasa uyarınca, bir politikacı kişisel haklarına saldırıda bulunulduğunu düşündüğü takdirde, basın organlarının tekzip yayınlaması gerekiyor.

Avrupa Birliği'nin altı kurucu devleti arasındaki İtalya ise 49'uncu sırada. Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Alman Yeşiller Partisi'nden Judith Sargentini, İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi'nin birçok medya kuruluşunu elinde bulundurduğuna değinerek "İtalya'ya tek bir kişinin ticari ve resmi televizyonları kontrol etmesinin yanlış olduğunu söyleyemezken, nasıl yeni Avrupa Birliği üyelerine ya da aday ülkelere medyada tekelleşmeye meydan verilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Jean François Julliard, Fransa, İtalya ve Slovakya gibi ülkelerin her yıl listede daha alt sıralara düşmesinin endişe verici olduğunu söyledi. Julliard, "Avrupa'nın vatandaşların özgürlüklerinin korunması konusunda başı çekmesi gerekir. Kendi sınırları içerisinde örnek teşkil edemezken, Avrupa ülkeleri dünyada basın özgürlüğü olmamasını nasıl eleştirebilir" şeklinde konuştu.

Ancak 2009 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nun ilk üçünde hala üç Avrupa Birliği üyesi bulunuyor: Danimarka, Finlandiya ve İrlanda.

dunyabulteni



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs