En Sıcak Konular

Türkiye de kendi diasporasını kuracak

21 Ekim 2009 11:18 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, soydaşlar ve akraba toplulukları için bir başkanlık kuracaklarını açıkladı. Çelik, bunu 'Türkiye'nin diasporası denilebilecek bir yapılanma' olarak tanımladı.

Bakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 yıllık işçi göçü sonucunda bugün artık bulundukları ülkelerde kalıcı olan 5 milyona yakın Türk vatandaşı olduğunu belirtti.

Yurt dışındaki vatandaşların, yaşadıkları ülkelere ve Türkiye'ye ekonomik ve sosyal katkılarının göz ardı edilemeyeceğine işaret eden Çelik, bu vatandaşlara sahip çıkmak için pek çok kurumun sorumluluğu olduğunu ancak vatandaşların muhatap olacağı, tek telefonla ulaşabilecekleri bir birimin bulunmadığını dile getirdi.

Dış Türkler ve akraba toplulukları için de hassasiyet ve özene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, bu bölgelerdeki hizmetlerin daha ayrıntılı bir şekilde ele alındığı, planlama ve koordinasyonun sağlandığı, kurumsal hafızanın oluşması ve sürekliliğin temini için ülke ve bölge masalarının bulunduğu bir başkanlığa ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu çerçevede, ''Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'' adıyla bir kurum oluşturacaklarını belirten Çelik, yasa tasarısını Başbakanlığa sunduklarını bildirdi.

Kurumun bir başkan, 2 başkan yardımcısı, 5 daire başkanlığı, 3 kurul ve uzmanlıklardan oluşan bir yapıyı teşkil ettiğini anlatan Çelik, kuracakları başkanlığın ''bürokratik ve hantallıktan uzak, uzmanlık ve dinamizmin öncelendiği bir yapı'' olacağını söyledi.

Başkanlıkla, hem yurt dışında yaşayan vatandaşların haklarını korumayı, yaşam kalitelerini artırmayı, yaşadıkları yerde organize olmalarını sağlamayı, hem de soydaş ve akraba topluluklarıyla sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını anlatan Bakan Çelik, ''Başkanlık, dış Türkler ve akraba topluluklarına yönelik bir anlamda diaspora, Türkiye'nin diasporası diyebileceğimiz bir yapılanma. Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar hem soydaşların hem de akraba toplulukların bulunduğu bir coğrafyaya parçalı, klasik bir dışa bakış mantığıyla hizmet sunmanın yeterli olmadığına inanıyorum'' diye konuştu.

''SİYASİ VE GELECEKLE BAĞLANTI KURACAK BİR YAPILANMA''

Başkanlıkta akraba topluluklarına ve soydaşlara yönelik yerli ve yabancı uzmanların çalışacağı ülke ve bölge masaları oluşturacaklarını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakanlıkların ya da siyasi iktidarların devir tesliminde de ciddi bilgilerin yeni bakanlara devredildiği bir başkanlık olacak. Yani rastgele bir yöneliş, bu coğrafyada rastgele bir siyasi çalışma değil, yıllara dayanan altyapısı, sık değişmeyen hedefleri olan bir çalışmanın yapılacağı başkanlık olacak. Son Balkan ve Kafkasya ziyaretlerimizde de bu eksiklikleri gördük. O nedenle bu çalışmayı çok önemsiyoruz.

Gerek Milli Eğitim, gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse bizim bakanlığımız güzel çalışmalar yapmış ancak dünyanın 190-200 ülkesiyle ilişkileri sürdürürken akraba topluluklarındaki özeni belki kaçırdığımız anlar oluyor, oradaki hassasiyetleri, ayrıntıları, nüansı yakalamada zorluk çektiğimiz zamanlar oluyor. Bunların kaçırılmaması gerekiyor. Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), dış Türkler ve akraba topluluklarının bulunduğu coğrafyaya iktisadi kalkınma sağlıyor, bu başkanlık ise siyasi ve adeta gelecekle bağlantı kuracak bir yapılanmayı getiriyor. Kişilere bağlı bir yönetim anlayışından, sistemli, düzenli bir yönetim anlayışını sağlıyor.''

''ÖĞRENCİLERLE ŞU ANDA BİR BAĞ BİLE MEVCUT DEĞİL''

Türkiye'de şimdiye kadar farklı kurumlar tarafından 5 farklı şekilde yurt dışından öğrenci getirildiğini ve Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye'de 40 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Bakan Çelik, ancak farklı birimlerce yürütülen çalışmalarda ortak politika oluşturulamadığını ve ulaşılmak istenen bir hedef konulamadığını ifade etti.

Bakan Çelik, 1992'den beri bu konuda 132 milyon dolar harcandığını, bu harcamalar sonunda bugüne kadar bir hedefe ulaşılamadığını dile getirerek, ''Sadece öğrenciler getirilmiş ancak öğrenim gören öğrencilerle şu anda bir bağ bile mevcut değil'' dedi.

''Yetiştirip, burs verdiğimiz, imkan harcadığımız bu gençlerle bağlantıyı koparmamak önemli'' diyen Çelik, kurulacak başkanlıkla bu öğrencilere ilişkin bilgilerin de bir elde toplanacağını, Türkiye'ye hangi ülkelerden kaç öğrenci gelmiş, hangi görevlerde bulunuyorlar gibi bilgilerin ülke masalarından takip edileceğini bildirdi.

AA

 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,966 µs