en kritik dönemece gelindi | " /> en kritik dönemece gelindi | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da en kritik dönemece gelindi

21 Ekim 2009 11:04 tsi
Ergenekon'da en kritik dönemece gelindi Ergenekon davasına bakan mahkeme, Genelkurmay, MİT ve Emniyet'e birbirinden can alıcı sorular yöneltip cevap istedi. İşte mahkemenin kritik talepleri...

Ergenekon yargılamasını yapan 13. Ağır Ceza, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet’e birbirinden can alıcı sorular yöneltip cevap istedi.

Birinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, önceki günkü duruşmada birbirinden ilginç ve çarpıcı kararlara imza attı. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ilginç sorular yöneltirken, Askeri Yargıtay’dan Talat Aydemir, Ankara 11. Ağır Ceza’dan da Abdullah Öcalan dosyalarını istedi. İşte Ergenekon Mahkemesi’nin imza attığı kararlar:

ÖCALAN ERGENEKON ÜYESİ Mİ?

• PKK ele başı Abdullah Öcalan’ın, iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü üyesi olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünden sorulması kararlaştırıldı.

• PKK’nın MİT tarafından kurulduğu iddiaları Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulması kararlaştırıldı.

• Alparslan Aslan’ın MİT görevlisi veya muhbiri olup olmadığı MİT Müsteşarlığına sorulacak.

ASKERİ BELGELERLE İLGİLİ İŞLEM YAPILDI MI?

• Sanıklardan ele geçtiği iddia olunan ve menşe olarak askeri makamlara ait olduğu anlaşılan belgelerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı ve varsa akıbetlerinin Genelkurmay Başkanlığı’ndan sorulması kararlaştırıldı.

• Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı’na müzekkere yazılarak ‘’Türk İntikam Tugayı’’ hakkında kayıtların ayrıntılı bilgi notu şeklinde gönderilmesi karara bağlandı.

EŞREF BİTLİS JİTEM’İ LAĞVETTİ Mİ?

• Mahkeme, dosya kapsamındaki JİTEM anlatımları ve belgeler dikkate alınarak ilgili kurumlardan JİTEM’in varlığını sormayı kararlaştırdı.

• Uçak kazasında şehit olan Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in Jandarma istihbarat birimlerinden birinin lağvedilip edilmemesi yönünde bir talimatının olup olmadığını, bu konuda Bitlis tarafından soruşturma açılıp açılmadığı Genelkurmay’a sorulacak.

TALAT AYDEMİR DOSYASINI GÖNDERİN

• Askeri Yargıtay Başkanlığı’na müzekkere yazılarak Talat Aydemir dosyasının tetkik ve iade edilmek üzere istenilmesine karar verildi.

• Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, MİT’ten gönderilen Karargah Evleri belgesinin asıl nüshasının nerede olduğu ve akıbetinin sorulmasına hükmedildi.

• Veli Küçük’ün 2. Ergenekon Davası’nın duruşmalarına katılma talebi reddedildi.

YARGITAY VE DANIŞTAY’A TEHDİTLER

• Danıştay saldırısından önce, Danıştay 2. Daire Başkan ve üyelerine tehdit içerikli fakslar gelip gelmediğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne ve Danıştay Başkanlığı’na sormaya karar verildi.

• Danıştay Başsavcısına yapılan ölüm tehdidine ilişkin mesajla ilgili olarak yapılan işlemlerin ve bu işlemlerin akıbetinin Ankara Emniyeti ve Yargıtay Başsavcılığı’na sorulmasına hükmedildi.

ARSLAN’DAN İFADE ARASI ÖRTÜLÜ MESAJ

Yaptığımız kötülükler insan midesini bulandırır

• 1. Ergenekon davasının dünkü duruşmasında çapraz sorgusuna devam edilen Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan şok bir iddiada bulundu ancak ayrıntı vermedi. Yıldırım’ın akıllı bir adam olduğunu ve sohbet ettiklerini belirten Arslan, sorulara daldan dala atlayarak cevap verirken laf arasında “Bizim yaptığımız kötülükler ortaya çıkarsa insanların midesi bulanır’’ dedi. Arslan’ın kimlerle ya da kimlere karşı yaptığı kötülüklerden bahsetmemesi dikkat çekici bulundu ve “biryerlere mesaj mı vermeye çalışıyor” sorusununu gündeme getirdi.

‘YUKARDAN BANA VERİLEN GÖREV BU’

“Osman Yıldırım’ın birlikte kavga edeceği güvenilir bir insan ve önemli biri olduğunu’’ ifade eden Arslan “Ben devleti değiştireceğime inanıyordum. Belki saflık. Osman ile Bostancı sahilinde yürürken ona anlatırdım. Karadeniz’den Lazlar’ı toplayacaktım. İstanbul’da batağa batmış Kürt gençleri toplayacaktım. Kuracağım devleti kafaya koymuşum. Orduyu kurup silahları dağıtacaktım. Utanarak anlatıyorum ama kafamdaki kurgu buydu. Yukarıdan verilen görev bu” diye konuştu.

‘ALLAH RIZASI İÇİN BURDAKİLERİ YAŞATMAM’

“İnançlı bir kişi olduğunuzu söylüyorsunuz, inançlı insanları nasıl öldürdünüz” sorusuna da Arslan ‘’Ben sadece öldürürüm, zulüm etmem. Elimde imkan olsa Allah rızası için buradaki insanları yaşatmam’’ diyerek bağırıp, küfür etti.

Başkan tahliye istedi üyeler reddetti

Mahkeme heyeti pazartesi günkü duruşmada tutuklu sanıklar Kahraman Şahin, Erol Ölmez ve Ümit Oğuztan’ın tahliyesine karar verirken bu üç kişiye yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, Emin Gürses, Kemal Kerinçsiz, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muhammed Yüce ve Selim Akkurt’un ‘’tahliye edilmeleri gerektiği’’ yönünde oy kullanırken, diğer üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ile Hasan Hüseyin Özese buna karşı çıktı.

DAVA 1 YAŞINDA

1. Ergenekon davasının 117. duruşması dün yapıldı. 20 Ekim 2008 tarihinde ilk duruşması yapılan 1. Ergenekon davası, dün bir yılını doldurdu. Mahkeme heyeti, bir yıllık yargılamada 2. Ergenekon davasıyla birlikte toplam 127 duruşma yaptı. Mahkeme, birleşen Danıştay dosyası da dahil tutuklu 25 sanığı tahliye etti.

Ergenekon Partisi

Eski DYP İzmir il başkanı, son genel seçimde MHP milletvekili adayı avukat Tarcan Ülük, kısa adı ER Parti olan Ergenekon Partisi’ni kuracaklarını açıkladı. Ülük, Şemdinli savcısı ve yeni anayasa taslağını hazırlayan ekip hakkında suç duyurularında bulunmuştu.

Ailesini de reddetti

Annesinin emniyette verdiği ifade hatırlatılınca Alparslan Arslan “Benim annemin fakirlere karşı gözü yaşarmadı. Ben böyle bir ailede yokum” dedi.

 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs