En Sıcak Konular

Doğan'ın ortaklığı buraya kadar

21 Ekim 2009 09:29 tsi
Doğan'ın ortaklığı buraya kadar Ahmet Hakan'ın İsrail'i eleştiren yazıları tesadüf mü?

Karar, Alman Axel Springer’le Doğan TV Holding ortaklığını fiilen bitiriyor. Ancak ortaklığın bitiş prosedürünün gerçekleştirilmesi için Doğan ve Axel’in 3 ay daha süresi var. Söz konusu karar Alman Axel Springer’in Türkiye’deki radyo-TV yatırımcılığı serüvenini en azından şimdilik sona erdiriyor. Bu durum aynı zamanda 2006 yılında yapılan anlaşma gereği Doğan Grubu’nun Alman devine 350 milyon Euro’yu geri vermesini gündeme getirecek. 2006’daki anlaşma gereği, Doğan Grubu söz konusu parayı şimdi vermese bile 2014 yılında kesin olarak ödemek zorunda.  

RTÜK, Doğan kararını açıkladı: TV kanallarını Axel’den geri al 

Neden böyle yazdık. Özetle açıklayalım:

Dün RTÜK’ün internet sitesine konulan açıklamada “Doğan Medya Grubu içinde yer alan yayıncı kuruluşların sahiplik yapılarında 3984 Sayılı Kanun’un 29’uncu maddesinin (h) ve (ı) bentlerindeki düzenlemelere aykırı durumun oluştuğu görülmüştür” deniliyor. Açıklamada ayrıca “Doğan Medya Grubu içindeki yayın kuruluşlarının durumlarını 29’uncu maddenin (h) ve (ı) bentlerine uydurması için 3 ay süre verilmesi kararlaştırılmıştır” sözleri de yer aldı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

RTÜK’ün belirttiği 3984 sayılı Yasa’nın 29. maddesinin (h) fıkrasında bir özel radyo ve televizyon kanalında yabancı payının yüzde 25’i aşamayacağına hükmediliyor. Oysa, önce Maliye, daha sonra RTÜK uzmanlarının tespit ettiği bilgilere göre, Doğan TV Holding’de yabancı payı, borsadaki ‘dolaylı’ hisseler de eklenince, yüzde 32.48’i buluyor. (Borsadaki dolaylı hisseler, Doğan TV Holding’in ana ortağı olan Doğan Yayın Holding hisselerinden kaynaklanıyor).

Doğan’ın bu maddeye uymak, yani 28 adet radyo ve TV kanalındaki yabancı payını yasal limit olan yüzde 25’e çekmek için belirleyeceği yol haritasında iki seçeneği var.

Ya Axel Springer’in elindeki hisselerden bir bölümünü geri alacak... Ya da... Borsadaki Doğan Yayın Holding hisselerinden (Yabancı yatırımcının elinde bulunan bölüm) tek tek toplayacak.

Borsadaki Doğan Yayın Holding hisseleri geniş bir yabancı yatırımcı kitlesinin elinde bulunduğu için Doğan Grubu açısından ikinci seçenek daha zor. Alman ortağının doğrudan sahip olduğu yüzde 25’lik hissesinin yüzde 7.48’ini geri alarak yasaya uyum göstermesi ise daha olanaklı. Bu durumda Doğan Grubu bu işlemi yaparsa 3984 sayılı Yasa’nın (h) maddesi hükmü nedeniyle herhangi bir cezaya çarptırılmayacak.

ORTAKLIK NEDEN BİTTİ?

Ancak... Doğan’ın söz konusu işlemle durumu (h) maddesine uydurması pratikte hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çünkü RTÜK, Doğan’ın yasadaki (ı) bendine de uymasını istiyor. Bu madde ise o kadar kritik ki Doğan Grubu’nun çıkış yolunu kapatıyor. Söz konusu madde ‘Bir televizyon ya da radyo kanalına ortak olan bir yabancının başka bir televizyon ve radyo kanalına ortak olamayacağını düzenliyor (Burada hisse oranının önemi yok).

RTÜK, Doğan Grubu’nun 2006 yılında yapılan anlaşmayla Axel Springer’i 28 adet TV ve radyo kanalına ortak ettiği tespiti yaparak işlemin düzeltilmesini istiyor. Bu hüküm uyarınca da Doğan Grubu’nun önümüzdeki 3 ay içerisinde iki seçeneği var. İlki Axel Springer’le ortaklığını bitirmek ve ortaklık anlaşması karşılığında aldığı 375 milyon Euro’yu ‘bir şekilde’ ödemek. Diğer bir seçenek ise Doğan ile Axel arasındaki TV ortaklığının tek bir kanal üzerinden devam etmesi (Bunun için de ayrıca RTÜK’e başvurulacak). 

Aslında akla getirilmek istenmeyen bir yol daha var: RTÜK’ün TV’lerin fişini çekmesini beklemek...

Star



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs