Kandil sönüyor... | " /> Kandil sönüyor... | "/>

En Sıcak Konular

Kandil sönüyor...

21 Ekim 2009 08:43 tsi
Kandil sönüyor... İlk grup geldi. İçişleri Bakanı Atalay 100-150 kişilik ikinci bir grubun daha ineceğini söyledi. Peki sırada ne var?

Sırada 4 bin PKK'lı var

Açılım sürecindeki ilk hedef gerçekleşti. Sembolik bir grup indi. Sırada Kandil'deki 4 bin PKK'lı var. Suça bulaşmamış olan yüzde 70'inin inmesi planlanıyor. 700 PKK'lı Suriye'ye lider kadrosundaki 225 kişi de Norveç ve İsveç'e gönderilecek.

Açılım sürecindeki hedef PKK'nın Kandil'den inmesi ve silahların susması. Bunun ilk adımı gerçekleşti. Sembolik bir grup indi ama turpun büyüğü heybede. Kandil'de 3 bin 500 - 4 bin PKK militanı var. Marjinal bir grup haricinde dağdan ineceklerin sayısı bu aslında. Yüzde 70'ini dağa çıkmış ama suça bulaşmamışlar oluşturuyor. Yani sorgularının ardından hemen serbest bırakılacak olanlar. Çözüm sürecinde Türkiye'nin elini en çok rahatlatacak unsurlardan biri bu.

SURİYE'YE DÖNÜŞLER BAŞLIYOR

İlk grup geldi. İçişleri Bakanı Atalay 100-150 kişilik ikinci bir grubun daha ineceğini söyledi. Peki sırada ne var? Marjinal bir grup kalana kadar örgütün dağdan indirilmesi. Örgütün içinde 700 Suriyeli ve 300 İranlı var. Bundan sonra inecek olanlar arasında Suriye'ye gidecek grup da yer alacak. Beşşar Esad'ın, “Bunlar silahlı Kürtler. Benim içimde de Kürtler var. Gelir karıştırırlar” itirazları giderildi. Suriye Devlet Başkanı kendisini uluslararası zeminlere taşıyan Türkiye'nin ricasını kırmadı. İlk grupların içinde Suriye'ye gidecek PKK'lılar da yer alacak.

PKK'NIN KADINLARI NE OLACAK

Yeterince görülemeyen bir nokta da PKK'nın kadınları. Sayılarının 750 olduğu belirtiliyor. Örgütte mayınların içine bomba yerleştirme, mayınların hazırlanması ve bakımı kadınların sorumluluğunda. Yüzde 80'i ilkokul mezunu. Yıllarca mayın yapıp, bomba düzenekleri hazırlayan kadınlar ne olacak? Evlerine gidip börek açmaları beklenmiyor. Kadınlar için ayrı bir meslek edindirme ve topluma entegrasyon kurslarının düzenlenmesi gündemde.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELER NORVEÇ VE İSVEÇ

Asıl sorun ise lider kadrosu. Lider kadrosu Kandil'de mi kalacak yoksa konuşulduğu gibi bir üçüncü ülkeye mi gidecek? PKK'nın Öcalan'la birlikte dağa çıkan 'üst düzey komutanları' var. Bir de daha sonra lider kadrosu seviyesine yükselenler. Orta ve üst düzey lider kadrosunun 225 kadar kişiden oluşuyor. Bunların İsveç ve Norveç'e gönderilmesi gündemde. Bugünlerde Avrupa'dan bir grubun eve dönmesi bekleniyor. Yakında da Avrupa'ya bir grup gidecek. O da PKK'nın lider kadrosu olacak.

PARA MUSLUĞU KESİLİYOR

ABD üç kişiyi uyuşturucu kaçakçısı ilan etti. Kandil'in lideri Murat Karayılan, Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar ile Avrupa sorumlusu ve para kasası Rıza Altun. Bunlar örgütün üç önemli ayağını teşkil ediyor. Sırada Avrupa var. Örgütün ABD bankalarında parasının olup olmadığını bilmiyoruz ama Avrupa bankalarındaki hesapları dondurulduğunda önemli bir adım atılmış olacak. Örgüt uyuşturucu kaçakçılığından yılda 500 milyon dolar gelir elde ediyor. En büyük pazar ise Avrupa. “Hollanda'ya giren her torbada örgütün payı var” denilmesi boşuna değil. Ayrıca örgüt yıllık 20 milyon euro para topluyor Avrupa'dan. IRA'nın para kaynağının ABD'de olduğu ortaya çıkmış ve bu kaynak kurutulmuştu. IRA'ya uygulanan yöntem şimdi PKK için yürürlükte.

yenişafak



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs