En Sıcak Konular

Fransa'ya sığınma sebebi belli oldu

21 Ekim 2009 08:22 tsi
Fransa'ya sığınma sebebi belli oldu 
Fransa'ya sığınma talebinde bulunan eski Genç Parti lideri Cem Uzan'ın, 'ekonomik ve psikolojik baskı gördüğü' iddiasında bulunduğu ortaya çıktı.

Uzan'ın Fransa Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi'ne verdiği dilekçede (OFPRA), "Beni ekonomik ve psikolojik olarak sıfırladılar." dediği belirtiliyor. Başvuruyu sadece kendi adına yaptığının altı çiziliyor. OFPRA ve 3 aylık geçici oturma iznini veren Fransız İçişleri Bakanlığı kayıtlarında sadece Uzan'ın başvurusu bulunurken ailesinin Fransa'da normal bir statü ile veya başka bir ülkede olabileceği ileri sürülüyor.

Edinilen bilgilere göre Uzan, Paris'e iltica başvurusunun kabul edileceği yönünde ciddi bir teminat alarak gitti. Zaman'ın ulaştığı yetkililer, "Dosya şu an kabul edilmiş gibi gözüküyor." görüşünü savundu. Fransa Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi özerk bir kurum ve normalde böyle bir teminatın verilmesi çok zor. Ancak dosyanın OFPRA'nın dışında üst düzeyde ele alındığına işaret ediliyor.

GIYABİ TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI

Uzan'la ilgili Türk yargısı da harekete geçti. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu avukatları, Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Mahkeme, İmar Bankası hakim ortak ve yöneticileri hakkında 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 'resmi ve özel evrakta sahtecilik', 'Bankalar Kanunu'na muhalefet' ve 'kamu kurumunu dolandırmak' suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gıyabi tutuklama kararı aldı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi de 'hileli iflas' suçundan yargılanan Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı aldı.

Süreç nasıl işleyecek?

Türkiye'nin hakkında kırmızı bülten çıkarttığı Cem Uzan'ın, iltica başvurusu reddedilse bile kısa vadede iade edilmesi zor. Uzan, iltica başvurusu ile işlerini dışarıdan takip edebileceği uzun bir zaman kazandı. İlk planda verilen 3 aylık geçici oturma izni, dosyasının incelemesi devam edene kadar otomatik olarak uzatılacak. Süreç, 2 yıla kadar uzayabiliyor. Sığınma hakkı ile ilgili Fransız yasalarına göre, mülteci ofisi kararını açıklamadan başvuru sahibi ile ilgili hiçbir iade ve sınırdışı talebi veya kararı uygulanamıyor. Sığınma talebi OFPRA'da reddedilse bile süreç bitmiyor. Bir üst kurum olan Ulusal İltica Hakkı Mahkemesi'ne başvurulabiliyor. Olumsuz cevap alınması halinde konu Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşınabiliyor. 

zaman



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs