En Sıcak Konular

'Sohbet' programları Türkçe'yi bozuyor

20 Ekim 2009 20:29 tsi
Özellikle gençleri etkisi altına alarak tuzağına düşüren sohbet programları ve chat siteleri, Türkçe'yi tehdit ediyor.

'İnternetin, Türkçenin kullanımına etkisi' konulu bir konferans veren Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkan vekili Yrd. Doç. Dr. Adnan Karadüz, dilin iletişimin sağlanmasında çok önemli bir görevi yerine getirdiğini belirtti. Dile sahip çıkmanın o dili konuşanlar için önemli bir görev olduğuna değinen Karadüz, teknoloji ile birlikte yabancı kelimelerin Türkçe'ye akın ettiğini, internetin de bunu hızlandırdığını ifade etti. Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, buzdolabı gibi kelimelerin zamanında üretilmiş ve kullanıla kullanıla Türkçe'ye yerleşmiş kelimeler olduğuna dikkat çeken Karadüz, bilgisayar yerine computer demenin hiçbir mantığı olmadığını, ancak özellikle genç neslin bu kelimeleri daha fazla kullandığını söyledi.

İnternet kullanımının artmasıyla, bu ortamdaki sohbet programlarının hem dili hem de kişilikleri tehdit ettiğini kaydeden Karadüz, "Bu sohbet esnasında kişiler, dış dünyada söyleyemediklerini söyleyerek, farklı bir kişilikle kendilerini tanıtabiliyorlar. Bu ortamdaki kişiler yazarken, kelimelere özel anlamlar yükler, özel işaret dilleri oluşturur ve yeni kısaltmalar kullanır. Burada genel geçer yazı kurallarına uyulmaz." diyerek yaşayan dilin ahengine ters kullanımların olduğunu vurguladı.

Günlük hayatta kullanılmayan argo ve jargonlarla bu ortamlarda sıkça karşılaşıldığını aktaran Karadüz, bu sözcüklerin bir süre sonra alışkanlık haline gelerek günlük hayatta da kullanılmaya başlandığını, bu nedenle de chat yapan insanların kelime dağarcıklarının fakirleştiği uyarısında bulundu.

Teknoloji kullanımına karşı olunmadığına dikkat çeken Karadüz, "Teknolojiyi kullanırken dilimize de sahip çıkılmasını, evrensel değerlerin yozlaştırılmamasını, gençlerimizin sağlam kişiliklere sahip olmasını istiyoruz." dedi.



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs