En Sıcak Konular

Alternatif NATO, harekete geçiyor

20 Ekim 2009 16:31 tsi
Rusya NATO'nun alternatifi 'Kollektif Hızlı Hareket Gücü' (KHHG) çalışmalarını hızlandırdı.

Kazakistan'ın güney bölgesi Jambıl 'da ilk askeri tatbikatını gerçekleştiren birliğe Belarus da dahil oldu. Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesinde oluşturulan KHHG anlaşmasını Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da parafe etti. Rusya ile doğalgaz alımı ve ikili ticaret konusunda sorunlar yaşayan Minsk, askeri anlaşmayı imzalamaya yanaşmamıştı.

KGAÖ'den yapılan açıklamada, "Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun imzaladığı KHHG'ye katılımı öngören belge elimize ulaştı." denildi. Şubat ayında KGAÖ üyesi ülkeler Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Ermenistan ve Özbekistan ortak askeri birlik oluşturulması konusunda mutabakat sağlamıştı. 14 Haziran'da Moskova'da geçekleşen imza törenine Belarus gelmezken, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bölgesel sorunlara müdahale izni verilmesi nedeni ile ortak askeri birliğe karşı çıkmıştı.

İLK TATBİKATTA LİDERLER GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

KHHG'nin 2 Ekim'de gerçekleştirdiği ve iki hafta süren tatbikata Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan toplam 7 bin asker katılmıştı. Tatabikatın son aşamasına Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamoli Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev askeri üniformalar giyerek katılmıştı.

Rusya, Birleşmiş Milletlerde gözlemci statüsünde bulunan KGAÖ'nün NATO gibi uluslararası sorunlarda müdahil olabilmesi için de çalışmalara başladı. BM'ye resmen başvuran Rusya, uluslararası sorunlarda BM çatısı altında KGAÖ'nün de barış gücü olarak görev almak istediğini iletti.

Cihan



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,937 µs